260 slaven bevrijd!

woensdag 6 mei 2015

BANGALORE, INDIA - Op één dag zijn 260 slaven bevrijd uit diverse steenfabrieken, net buiten Bangalore, India.
De reddingsoperatie werd geleid door twee ambtenaren en is de grootste die IJM Bangalore ooit heeft ondersteund.

Elke bevrijde familie deelde hoe zwaar hun leven in slavernij was. Een medewerker van IJM bleef vooral het volgende verhaal bij: “Een vrouw vertelde mij terwijl zij haar tranen droogde dat zij haar kinderen alleen nog maar wat ontbijt had kunnen geven. Ze vroeg om een extra maaltijd. Ze had honger. Honger, niet alleen naar voedsel, maar ook naar vrijheid.”

De reddingsoperatie begon toen families in de staat Orissa 60 personen als vermist opgaven. Ze waren mogelijk slachtoffer van mensenhandel. Op 25 april werd IJM gevraagd te helpen zoeken naar de families in twee steenfabrieken. Maar toen het team arriveerde, was er niemand te vinden.

 

Getipt
“We vonden het verschrikkelijk dat de families vermist werden en we vermoedden direct dat de eigenaren van de fabrieken getipt waren dat wij eraan kwamen,” vertelt Esther Daniel van IJM. “De ambtenaar die de leiding had, besloot echter direct enkele steenfabrieken in de omgeving binnen te vallen om te kijken of de arbeiders daar wel goed werden behandeld. We schokken van wat we aantroffen. Tientallen mensen waren op het terrein. Ze waren doodsbang en smeekten of ze weg konden.”

De ambtenaar besloot de mannen, vrouwen en kinderen mee te nemen naar een buurtcentrum waar zij tijdelijk werden opgevangen. De families deelden hoe zij werden gedwongen 12 uur per dag te werken, zeven dagen per week. Ze waren honderden kilometers van de plaats waar ze vandaan kwamen. Ook al zouden zij iemand tegenkomen om te vragen om hulp, ze spraken de lokale taal niet. Ze leden onder strenge regels en werden bedreigd met geweld.

“Ik hoorde enkele slachtoffers vertellen dat de eigenaar agressief was en hen mishandelde. Ze vroegen zich af wat hem zou kunnen stoppen,” vertelt een medewerker van IJM. “Ik ben geraakt door hoe deze mensen hebben geleden. Een man liet mij een wond zien in zijn zij. De eigenaar had hem en zijn vrouw in elkaar geslagen. Zij verlangden naar vrijheid.”

 

Mishandeld
Terwijl de bevrijde slachtoffers werden ondervraagd, ging een team van IJM met lokale politie verder op zoek naar de vermiste families. In de vroege morgen ontvingen wij informatie dat de vier families waren gevonden. Zij waren de dag voor de reddingsoperatie van het terrein gehaald en die nacht mishandeld door de eigenaar en een handlanger.

De volgende dag renden zij weg. Zij werden opgepikt en naar hetzelfde buurthuis gebracht als de andere families.

 

'De vreugde en glimlachen op hun gezichten waren onbetaalbaar'


IJM ontdekte dat de eigenaar drie andere families gedwongen op de trein had gezet naar de staat waar ze vandaan kwamen. Hij was bang betrapt te worden met de slaven.

“Mensenhandelaren en eigenaren van slaven, handelen alsof ze boven de wet staan. En dit is wat wij moeten veranderen. We moeten hen laten zien dat de wet de armsten beschermt. De ambtenaren die deze operatie leidden, zijn degenen die verandering brengen. Zij leiden het in het stopzetten van de onschendbaarheid van misdadigers,” legt Peter Williams, directeur van IJM Bangalore, uit.

 

Veilig
Al de 260 kinderen, vrouwen en mannen keerden veilig naar Orissa terug. IJM was ter plaatse aanwezig om hen op te vangen en ervoor te zorgen dat zij kregen wat zij nodig hadden. Wij hebben medewerkers in Orissa die de slachtoffers zullen blijven bijstaan hun leven in vrijheid weer op te bouwen.

“Het was ontroerend te zien hoe blij de families waren met dingen die wij vaak als vanzelfsprekend zien, zoals eten, water en tijd doorbrengen met de mensen van wie zij houden,” aldus een medewerker van IJM. “De vreugde en glimlachen op hun gezichten was onbetaalbaar en iets dat ik nooit zal vergeten.”Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden