Langste straf in IJM-zaak tegen mensenhandelaar in India

woensdag 29 april 2015

Undercoverfoto in een van de bordelen van de misdadigers.

De IJM-advocaten vieren hun overwinning


CALCUTTA, INDIA - Drie jaar geleden zat Maya* in de houten getuigenbank in een rechtszaal net buiten Calcutta. Daar vertelde zij moedig haar verhaal. Ze verklaarde dat de man die terecht stond meisjes had verkracht en gemarteld in het bordeel waar hij hen vasthield.

“Wanneer je voor je eigen ogen zoveel misbruik en marteling hebt gezien, wil je toch dat de man die dit op zijn geweten heeft veroordeeld wordt?” vertelt Maya later. “Als je niet in beweging komt tegen wat hij heeft gedaan, zal hij nooit worden tegengehouden.”

Op 16 april werd Naru Gopal Shaw veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar – de maximale en langste straf die ooit werd gegeven in een door IJM gevoerde zaak tegen een mensenhandelaar in India.

Shaw werd veroordeeld voor diverse misdaden, zoals het runnen van een bordeel, verkrachting en voor het assisteren van bordeeleigenaar Nakul Bera, die eerder twee keer werd veroordeeld in een IJM-zaak.

“Het is de eerste keer dat IJM Calcutta iemand heeft kunnen laten veroordelen voor medeplichtigheid,” vertelt Saptarshi Biwas, jurist van IJM Calcutta. “Dit bewijst dat zelfs mannen die niet direct betrokken zijn, maar die als handlanger wel bij misdaden helpen, kunnen worden gestraft.”


Shaw kreeg ook een boete van $2500, hetgeen zal worden verdeeld onder Maya en drie andere slachtoffers.Onze ontmoeting met Maya
IJM ontmoette Maya zes jaar geleden in een motel aan de snelweg. Het motel bleek een dekmantel te zijn voor het bordeel dat er gevestigd was. Eigenaar was een invloedrijk man, Nakul Bera. Shaw was Bera’s vriend en handlanger. Hij hielp de meisjes “te breken” wanneer zij in het bordeel kwamen.

 

'Als je niet in beweging komt tegen wat hij heeft gedaan, zal hij nooit worden tegengehouden'


IJM hielp de politie in 2009 bij de bevrijding van Maya, Mala en twee andere meisjes. Maanden aan voorbereiding gingen aan de reddingsoperatie vooraf. Tot zeven keer toe mislukte een inval omdat de daders getipt waren dat wij er aan kwamen. Dit gaf aan hoe machtig de eigenaren van het bordeel waren. Zij leken straffeloos hun misdaden te kunnen begaan.
Het duurde vervolgens nog zeven maanden om Nakul Bera te arresteren. En pas een jaar later werd Shaw gearresteerd.


Gevecht om gerechtigheid in de rechtbank
Zowel Bera als Shaw vroegen geregeld aan om op borgtocht vrij te worden gelaten. Bij elke aanvraag kostte het een advocaat van IJM een halve dag om naar de rechtbank te rijden om met de aanklagers ervoor de zorgen dat de aanvraag niet werd gehonoreerd. Het was cruciaal dat deze gevaarlijke mannen in hechtenis bleven zolang de zaak tegen hen nog liep. Anders zouden zij waarschijnlijk vluchten.

Begin 2011 werd Shaw toch op borgtocht vrijgelaten. Met hulp van IJM werd hiertegen bij een hogere rechtbank beroep aangetekend. En met succes. Shaw was echter al gevlucht en verdween twee jaar lang uit beeld. Nakul Bera werd in 2013 voor het eerst veroordeeld en in 2015 nog een keer. De zaak tegen Shaw werd uitgesteld.

 

'Criminelen hebben reden bang te zijn'In India kan een rechtszaak niet doorgaan als de verdachte niet aanwezig is de rechtszaal. IJM werkte nauw samen met de politie in de zoektocht naar Shaw. Eindelijk werd hij in 2013 gevonden en gearresteerd.

De rechtszaak werd hervat en drie slachtoffers, onder wie Maya, getuigden tegen hem. Een van de jonge vrouwen was in die tijd zes maanden zwanger.

Een van de verdachten, de zoon van Nakul Bera, is nog op de vlucht.


Trotste moeder
Maya is inmiddels de trotse moeder van een zesjarige dochter. Zij is hoopvol dat de veroordeling van Shaw een duidelijk signaal zal afgeven aan criminelen.

‘Dit zal de misdadigers die bordelen runnen angst inboezemen,” zegt zij. “Wanneer mensen horen dat deze twee machtige mannen gevangen zitten, zullen zij zich wel twee keer bedenken of zij met hun criminele activiteiten zullen doorgaan.”

‘Shaw’s veroordeling is het bewijs dat het rechtssysteem nu opkomt tegen gewelddadige misdaden," zegt Biju Mathew, directeur van IJM Calcutta. “Maya en de andere slachtoffers kunnen nu rusten in het besef dat het rechtssysteem hen beschermt. Criminelen hebben reden bang te zijn: ze weten nu dat zij niet langer ongestraft hun gang kunnen gaan.”


*Omwille van haar privacy is dit haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden