26 jonge vrouwen bevrijd van seksfeest in DR

dinsdag 28 april 2015

SANTO DOMINGO, DOMINICAANSE REPUBLIEK – Het leek een gewone woensdagmiddag op een feestje in een luxe villa op de Dominicaanse Republiek. Maar direct nadat iemand de mededeling deed dat de wijn geschonken kon worden, arriveerde de politie.

Het feest werd afgebroken. 29 jonge vrouwen die op het feest werden verhandeld voor seks werden bevrijd.

Het feest was undercover georganiseerd door zowel Amerikaanse als Dominicaanse instanties om een groep criminelen bij elkaar te lokken en de meisjes te bevrijden. De meisjes konden van te voren worden besteld voor $500 per meisje.

Uit onderzoek bleek dat de mensenhandelaren meer dan twintig meisjes naar het seksfeest mee zouden nemen. Geen van de lokale opvangtehuizen had ruimte om in een keer zoveel meisjes op te vangen, dus werkte IJM samen met de overheid samen om voor een oplossing te zoeken.

IJM ondersteunde bij de planning en de directe opvang van de slachtoffers na de reddingsoperatie en zal er voor zorgdragen dat zij blijvend hulp krijgen.

 

'Vier van de slachtoffers is minderjarig, tussen 14 en 17 jaar jong'


“Als je slachtoffers bevrijd zonder hen vervolgens de juiste nazorg en behandeling te bieden, is de kans groot dat ze uiteindelijk weer seksueel zullen worden uitgebuit,” legt Pablo Villeda, namens IJM verantwoordelijk voor het veldwerk in Latijns Amerika, uit.


Het feest stopt. Vrijheid begint.

De politie arresteerde zeven verdachten tijdens de reddingsoperatie. Psychologen van IJM verzekerden de meisjes dat zij niet in de problemen zaten.

“Gedurende de reddingsoperatie was onze rol om de eerste zorg aan de slachtoffers te bieden. Dit betekent dat wij hen gerust stellen, eerste medische hulp vaststellen en hen uitleggen wat de vervolgstappen zijn. Veel van de meisjes zijn bang en schamen zich. De pooiers en mensenhandelaren vertellen hen namelijk dat de meisjes in de problemen zitten als de politie komt opdagen,” legt Fernando Rodriquez, directeur van IJM op Dominicaanse Republiek, uit.

Gedurende de nacht en volgende dagen bood IJM ondersteuning. Twintig van de jonge vrouwen werden opgevangen in een nazorgtehuis dat IJM samen met de overheid voor deze reddingsactie had geregeld. De meisjes rustten en kregen medische zorg. Psychologen van IJM zullen met hen blijven optrekken voor hun herstel

Vier van de slachtoffers is minderjarig, tussen 14 en 17 jaar jong. Zij zullen deelnemen aan het IJM nazorgprogramma voor slachtoffers van mensenhandel.

“Bevrijde slachtoffers voelen zich vaak eenzaam en zijn bang. Het is daarom belangrijk dat we aanwezig zijn bij de bevrijdingsactie om hen direct duidelijk te maken dat zij in veilige handen zijn,” vertelt IJM’s hoofd nazorg. Drie weken na hun bevrijding vertelden veel meisjes dat zij voelen dat er iemand is die voor hen zorgt en van hen houdt.


Aanklagen daders

Advocaten van IJM werken samen met de lokale aanklager om ervoor te zorgen dat de verdachten die tijdens de reddingsoperatie zijn gearresteerd in de rechtbank verantwoording moeten afleggen voor hun misdaden.
Pas wanneer de wetten van het land tegen mensenhandel daadwerkelijk worden gehandhaafd, zullen pooiers stoppen met het verkopen van kinderen voor seks. Het geweld stopt wanneer wetten worden gehandhaafd.

Een rechtbank heeft tot twee keer toe geweigerd de verdachten op borgtocht vrij te laten. IJM stond de lokale aanklager bij in zijn betoog dat de verdachten een dreiging vormden voor de slachtoffers en hun families. Of ze zouden vluchten. De verdachten blijven nu vastzitten, al hebben ze wel weer een aanvraag voor vrijstelling op borgtocht gedaan. IJM zal er voor blijven vechten dat de slachtoffers beschermd worden door de lokale wetten.

In The New York Times stond een verslag van de reddingsoperatie. Het verslag kunt u hier lezen.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden