10 jongens bevrijd op Lake Volta

zaterdag 28 maart 2015

ACCRA, GHANA – Tien jongens die opgroeiden als slaaf op Lake Volta in Ghana zijn nu vrij. Op 20 maart organiseerde IJM Ghana haar eerste reddingsoperatie, in samenwerking met lokale autoriteiten. Sommige van de jongens waren slechts 5 jaar jong.

Hun vrijheid werd mogelijk door een undercover-onderzoek van IJM dat een jaar geleden begon.

Een klein team onderzoekers van IJM reisde in 2013 rondom en op Lake Volta om uit te zoeken wat de situatie was van de jongens die werden vastgehouden als slaaf in de visindustrie. Bijna 50.000 kinderen werken in dit gebied, en de meeste van hen op het water.

De verhalen die de onderzoekers verzamelden, waren schokkend. Jongetjes die op de kleuterschool zouden moeten zitten, moesten zeven dagen per week 12 uur per dag werken. Hun benen zaten onder de littekens van ongelukken met motoren en gevaarlijke vissen. Ze waren uitgehongerd en hun spieren waren door het harde werk buiten proporties.

Het IJM-team sprak met honderden jongens en schatte in dat de helft van hen was verkocht als slaaf. Van al de verhalen, sprong die van een van hen er uit. Hij was verkocht op zijn 11e. Binnen een paar minuten nadat IJM bij zijn houten kano was gekomen, smeekte hij hen of zij hem konden meenemen. Hij vertelde dat hij iedere dag werd geslagen, en dat de afgelopen zeven jaar.

Dankzij de financiële steun van donateurs kon IJM een kantoor in Ghana openen. Het team besteedde de eerste maanden aan het aangaan van partnerschappen en te leren van organisaties die al in de omgeving werken. Deze maand konden wij onze eerste reddingsoperatie uitvoeren.


Onvoorziene problemen
Met een team van ervaren anti-mensenhandel officieren, maatschappelijk werkers van de overheid en lokale politie, ging IJM op 20 maart op pad om de jongen die zij eerder hadden ontmoet en andere kinderen te zoeken.

De timing was van groot belang. De jongens begonnen hun werkdag om 3:00 ’s nachts met het binnenhalen van zware netten die de avond ervoor waren uitgezet. Ondanks dat het team op tijd bij elkaar was gekomen, waren er onvoorziene problemen waardoor er vertraging ontstond.

De operatie leek door de tegenslagen in het water te vallen. De reddingsactie leek te worden afgeblazen. Dit totdat de stem van een van IJM’s onderzoekers over de radio opdracht gaf naar een boot te komen. De jongen deij zij op het oog hadden bleek aan boord van deze boot te zijn. Het team snelde zich naar de locatie.

De jongen was veilig, maar de operatie was nog niet voorbij
Terwijl de jongen direct de nodige medische hulp kreeg, overlegde het team van IJM met de betrokken ambtenaren. Zij besloten de volgende dag nog vroeger van start te gaan.
Op 21 maart vetrokken motorboten met politie en IJM-medewerkers op zoek naar kano’s met jonge jongens erin. Met een paar vragen was duidelijk wie van de jongens met familie was en wie van hen als slaaf werd vastgehouden.
Een voor een werden de jongens van de kano’s gehaald en in de motorboten gezet. Op een medische boot kregen zij vervolgens de hulp die zij nodig hadden. De politie arresteerde negen verdachten die vervolgens op een andere boot werden vastgehouden.

Maatschappelijk werkers verwelkomden de kinderen in hun eigen taal. Sommige jongens droegen shirts die veel te groot voor hen waren. Anderen droegen alleen ondergoed. Allen waren ze blootvoets. Ze waren uitgeput en erg stil.

“De belangrijkste boodschap die we de jongens wilden geven, is dat zij nu veilig waren. Ze hadden niets meer om bang voor te zijn,” vertelt IJM nazorgmedewerker Benson Shamala. Eerder die week had Benson een training verzorgd voor politie en maatschappelijk werkers over hoe de te bevrijden jongens te interviewen. Tijdens de reddingsoperatie ging hij iedereen voor, om zeker te zijn dat door het stellen van simpele vragen de jongens hun verhaal konden vertellen.

 

'Een van de jongens vertelde dat hij met Pasen tien jaar vast zou hebben gezeten'

 


Meer verhalen kwamen naar buiten in de tijdelijke opvang voor de kinderen. Een oudere tiener vertelde de maatschappelijk werkers hoe hij op zijn tweede was verkocht. Een andere vertelde dat hij met Pasen tien jaar vast zou hebben gezeten. Veel van de kinderen wisten niet hoe oud zij waren en konden hun eigen naam niet schrijven. Toen een van de kinderen een boek in zijn handen kreeg, hield hij hem ondersteboven.

De politie interviewde ieder kind. Hun verklaringen zullen als bewijs worden gebruikt in de zaak tegen de verdachten die tijdens de operatie werden gearresteerd. IJM zal de rechtszaak ondersteunen. Tussen de interviews door speelden de jongens spelletjes, aten een gezonde maaltijd, wasten zij zichzelf en deden een dutje.

De maatschappelijk werkers van IJM hebben de jongens inmiddels ondergebracht in nazorgtehuizen waar zij voor langere tijd kunnen wonen. Daar krijgen zij de kans naar school te gaan – voor velen van hen zal dit de eerste keer zijn. Doel is dat de jongens uiteindelijk terug kunnen naar hun families.

De jongens krijgen allemaal trauma-counseling. Maar nu al zijn de tekenen van vrijheid opvallend. De groep die de eerste dag nauwelijks enige emotie toonde, was nu een groep levendige jongens vol energie.

Lees hier meer over de eerste reddingsoperatie van IJM op Lake Volta.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden