Eerste reddingsoperatie Ghana

zaterdag 28 maart 2015


Op 20 maart werd een vertrouwelijke mail gestuurd naar al de medewerkers van IJM. Afzender was Philip Langford, verantwoordelijk voor ons werk in Afrika. De memo ging over de start van een reddingsoperatie op Lake Volta in Ghana, waar 50.000 kinderen, soms nog geen 5 jaar jong, als slaven werken in de visindustrie. Het afgelopen jaar heeft IJM undercoveronderzoek gedaan naar honderden zaken op Lake Volta. In maart begon IJM met de eerste reddingsoperatie in Ghana, genoemd naar een tiener die op zijn 11e slachtoffer werd van mensenhandel en de undercovermedewerkers van IJM had gesmeekt hem te bevrijden. De jongen was slachtoffer van stelselmatige mishandeling. Deze maand stelden wij onszelf als doel hem te bevrijden. Samen met andere kinderen die werden vastgehouden.

Onderstaand een deel van de mail van Philip Langford:

Aan: IJM medewerkers
Van: Philip Langford
Onderwerp: VERTROUWELIJK, niet doorsturen

Dank voor jullie gebed voor onze eerste reddingsoperatie in Ghana: ‘Operatie X’. Sommigen van jullie zullen weten dat deze operatie is genoemd naar een jongen die onze onderzoekers ontmoetten tijdens ons onderzoek naar de situatie op Lake Volta. Veel slachtoffers van slavernij durven uit angst voor hun ‘eigenaren’ niet te zeggen hoe zij hier terecht zijn gekomen. Gideon leed echter zo onder de martelingen dat hij onze onderzoekers smeekte om hem weg te halen bij de man die hem mishandelde. Onze onderzoekers konden toen niets doen. De jongen moest wachten.

Afgelopen week vonden onze onderzoekers de bewuste jongen weer. Hij kon zich de ontmoeting met onze onderzoeker nog herinneren. Hij vertelde dat hij vanaf dat moment elke dag had gebeden dat de man terug zou komen om hem te bevrijden. Deze jongen was ons doel van deze reddingsoperatie.

Vanmorgen ging ons team samen met lokale partners het water op. Direct ondervonden wij problemen met onze gehuurde boten. Deze problemen brachten onze actie in gevaar.

MAAR… we hebben HEM! We waren gefrustreerd over het feit dat we de andere jongens die wij op het oog hadden nog niet hebben kunnen bevrijden, maar we hebben de jongen naar wie wij op zoek waren!

Hij is nu veilig en vrij. Hij was zoek, maar is gevonden. Bid voor hem. Hij heeft een lange weg te gaan. Maar laten we vieren dat we hem bevrijd hebben. Een wonder, op zo’n groot meer!

Ik houd jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen. En voor nu: dank voor jullie gebed.

Philip


UPDATE: De tweedaagse reddingsoperatie heeft inmiddels geleid tot de bevrijding van 10 jongens. Zij worden nu opgevangen. Sommige van de jongens die zijn bevrijd, zijn slechts 5 jaar jong. ‘Operatie X’ was een samenwerking tussen IJM en lokale autoriteiten. De komende weken zullen de jongens ondervraagd worden over hun leefomstandigheden. Ze zullen ondergebracht worden in nazorgtehuizen en zullen naar school gaan. Doelen voor de lange termijn, zijn dat de jongens hun trauma’s kunnen verwerken, terug kunnen keren naar hun familie en een nieuw leven kunnen opbouwen.

 

Bekijk hier de eerste beelden van de reddingsoperatie:

 

Lees hier meer over de tien jongens die werden bevrijd.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden