Vrijheid voor Rida

vrijdag 27 maart 2015

PHNOM PENH - CAMBODJA - De vijftienjaar jonge Rida was de jongste van negen vrouwen die afgelopen november werden bevrijd uit de illegale mensenhandel en gedwongen prostitutie tijdens een reddingsoperatie in Cambodja.

Ze was de eerste die zou getuigen in de rechtbank. Ze vertelde over het misbruik dat ze had doorstaan in een pension waar jonge vrouwen werden verhandeld en uitgebuit. Rida vertelde duidelijk haar verhaal. Ze benadrukte ook het herstel dat had plaatsgevonden in de afgelopen maanden.


Doorbreken van een mensenhandel circuit
Rida en de andere jonge vrouwen werden uitgebuit door een mensenhandelaar. De pooier maakte deel uit van een bende net buiten de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. De misdadigers richtten zich op dakloze vrouwen en jongvolwassenen die in diepe armoede leefden. Hun slachtoffers zochten wanhopig naar werk om hun families te kunnen onderhouden.

De handelaar bood de jonge vrouwen een verblijf aan bij hem thuis, vervolgens zorgde hij voor werk in een nabijgelegen pension. Onder de noemer van ‘pension’ bood het beheerdersechtpaar deze vrouwen aan als prostituees.

In nachten waarin er geen klanten kwamen, stuurde de handelaar de meiden naar een lokale dansclub om met ze te pronken. Een politieagent van de anti-mensenhandel- en jeugdbeschermingseenheid werkte ‘s nachts als beveiligingsmedewerker in deze club. In Cambodja hebben veel agenten een tweede baan nodig om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen voor hun familie. De agent was meelevend en aardig, al snel bouwde hij een band op met de jonge vrouwen. Het duurde niet lang voordat ze hem vertrouwden, ze zagen dat hij hen kon en wilde helpen.

Toen de agent ontdekte wat er gebeurde met de vrouwen in het pension lichtte hij zijn meerdere in. Hij hoorde dat andere agenten uit zijn eenheid dit criminele circuit al onderzochten.


De politie leidt een buitengewone reddingsoperatie
De politie verzamelde sterk bewijs en nam contact op met een aanklager die hen ondersteunde om verdere actie te ondernemen. Vervolgens riepen ze IJM in voor technische ondersteuning. Het was een complexe poging, maar de politie, die eerder een training van IJM had gevolgd, slaagde in de operatie. Ze vielen het pension en het woonhuis, waar veel van de vrouwen leefden, binnen. Drie verdachten werden gearresteerd. Negen jonge vrouwen, eigenlijk nog meisjes, werden bevrijd.

“Deze reddingsoperatie laat geweldige veranderingen zien in de wijze waarop de overheid reageert op mensenhandel in de gemeenschap. Tien jaar geleden ontbrak het de politie aan training, middelen en wil om mensenhandel te stoppen. Dit had als resultaat dat de mensenhandelaren straffeloos hun gang konden gaan. Kinderen werden aan de lopende band verkocht voor seks,” aldus IJM Cambodja directeur, Christa Hayden Sharpe.

“Luitenant Kolonel Ros Savin en zijn anti-mensenhandel- en jeugdbeschermingseenheid deden een grondig onderzoek. Ook verzetten zij zich tegen de pogingen tot omkoping door de verdachten die goede connecties hadden. Ze planden een professionele operatie en behandelden de slachtoffers met zorg. De agent die als eerste aan de bel trok, verloor zelfs zijn tweede baan bij de dansclub. Maar heeft geen seconde spijt gehad van zijn beslissing hulp in te schakelen. De agenten waren persoonlijk toegewijd om de wet te handhaven, toegewijd om zich van de vrijheid van deze vrouwen te verzekeren. Deze vrouwen werden verhandeld en misbruikt in hun eigen leefomgeving,” zegt Christa.

De maatschappelijk werkers van de overheid waren ook aanwezig voor ondersteuning en hielpen de slachtoffers in opvanghuizen ter plaatsen. Het koste veel tijd en telefoontjes voordat voor alle vrouwen onderdak was gevonden, maar ze hielden vol.


Opstaan tegen corruptie
Toen de politie bij het pension van het echtpaar en het huis van de handelaar kwamen, waren deze gesloten.

Een hooggeplaatste officier vanbuiten de politie-eenheid hoorde van de reddingsoperatie en belde de politiechef. Hij probeerde de chef om te kopen zodat de zaak stopgezet zou worden. Helaas is deze vorm van corruptie niet ongewoon. Maar de politiechef gaf een duidelijk signaal af: hij weigerde de omkoopsom te accepteren en deed zijn telefoon uit. Zo hield hij afleidende telefoontjes en bedreigingen weg.
Beide pensions bleven gesloten.


Het gevecht voor recht
IJM advocaat Saroen Sek representeerde de vrouwen die kozen deel te nemen in de rechtszaak. Eén van deze vrouwen was Rida.1 Allen getuigden en deelden hoe ze naar het pension waren gebracht waar ze misbruikt werden. Ze zeiden dat de pooier hen soms naar dansclubs stuurde om klanten te vinden. Ze vertelden hoe ze toekeken terwijl de pooiers geld in ontvangst namen. Hun getuigenissen versterkten het stevige bewijs.

De provinciale rechtbank veroordeelde de vrouw die het pension, waar het misbruik plaatsvond, beheerde. Ook werd de pooier veroordeeld die het huis bezat waar de meeste vrouwen woonden.

Terwijl de veroordelingen blijk gaven van recht, waren de straffen laag. De voornaamste handelaar werd twee jaar cel opgelegd, maar hoeft maar één jaar uit te zitten. De eigenaresse van het pension werd veroordeeld tot twee jaar cel, maar hoeft maar vier maanden te zitten. Haar echtgenoot werd vrijgesproken.

“Het vonnis reflecteert niet de ernst van de misdaden die de jonge vrouwen werden aangedaan. Deze vrouwen die zo moedig getuigden over het misbruik waar ze onder leden. Ook ondermijnt het vonnis het kwaliteitswerk van de politie-eenheid die deze jonge vrouwen bevrijdden uit de geweldscyclus,” zegt Christa Hyden Sharpe.

Op dit moment is IJM in hoger beroep om de mensenhandelaren alsnog verantwoordelijk te houden voor hun daden. Ook de Cambodjaanse politie-eenheid dat optreedt tegen mensenhandel pleit ervoor dat de beslissing wordt heroverwogen. Er moeten zwaardere straffen worden gegeven.

IJM procureur Saroeun Sek vertelde de jonge vrouwen over de veroordelingen en vroeg of ze in hoger beroep wilden gaan om een hogere straf te eisen. Rida was de eerste die reageerde: “Ik zou graag doorgaan met de zaak en in hoger beroep gaan. Ik ben het niet eens met de beslissing van de rechtbank. Ik ben het niet eens met de straffen en de schadevergoeding. Ik moet mijn rechten opeisen, de beschermingsrechten. De wet beschermt mij.”

Daarna stond ze op, de ene na de andere vrouw volgde. De moed van één meisje effende het pad voor de andere vrouwen.


Een veranderd landschap
Deze zaak laat zien dat een onderdeel van de politie gedreven is om illegale prostitutie te stoppen. Deze pensions en bar waren verscholen in een rustige omgeving, buiten de drukke stad. Desalniettemin ontdekte de politie het circuit en bevrijdde deze meiden.

Zoals Christa uitlegt: “Tien jaar geleden was het gemakkelijk om jonge meisjes te vinden die verkocht werden voor seks. Nu is Rida één van de weinig minderjarigen die we konden identificeren afgelopen jaar. Handelaren weten dat het teveel risico met zich meebrengt om kinderen te exploiteren zoals ze gewend waren. Criminelen weten dat de politie actief is. Het spel is veranderd.”

Het leven en herstel van Rida en de andere vrouwen gaan door. De meeste meiden, net als Rida, zijn overgegaan naar langetermijn nazorgtehuizen. Hier krijgen ze blijvende nazorg en de mogelijkheid om te studeren of training te volgen. Eén van de vrouwen kon zelfs terug gaan naar haar eigen huis.

Recent vertelde Rida haar maatschappelijk werker van IJM dat ze een aantal grote dromen heeft. Ze droomt ervan om advocaat te worden zodat ze meiden kan beschermen en hen hun rechten kan vertellen. Ook droomt ze ervan dokter te worden zodat ze de armen kan helpen en behandelen.

Meer informatie over Rida:
Rida woonde in een privé nazorghuis in Cambodja tijdens de eerste vier maanden na haar bevrijding. Binnenkort verhuist ze naar een langetermijn zorgtehuis. Hier kan ze beroepstrainingen volgen. Terwijl ze werkt aan haar toekomstplannen en dromen vindt ze het leuk om te werken in een kleine onderneming dat werk biedt aan voormalige slachtoffers van sekshandel. Dit zijn ondernemingen als een café of schoonheidssalon.

* 8 vrouwen deden mee, van hen waren er vijf minderjarig.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden