Britse directeur NGO veroordeeld

woensdag 11 maart 2015

NAIROBI, KENIA - Eindelijk is er – mede dankzij IJM Kenia – recht gesproken in een zedenzaak waarbij een groot aantal kinderen in Kenia slachtoffer was.

Dader van het grootschalige misbruik was Simon Harris, directeur van een Britse NGO. In een periode van 18 jaar misbruikte hij vele straatkinderen. Onlangs kreeg hij een gevangenisstraf opgelegd van 17 jaar en vier maanden.

“Harris is een van de meest actieve kindermisbruikers die ik ben tegengekomen,” aldus Kelvin Lay, een Brits ambtenaar. “Hoeveel jongens hij nu uiteindelijk misbruikt heeft, zal misschien wel nooit duidelijk worden.”

Harris werd veroordeeld op grond van een in 2003 in het leven geroepen wet die het mogelijk maakt Britten die in het buitenland seksueel misbruik plegen in hun thuisland te veroordelen. Het is de eerste keer dat de wet is gebruikt voor misbruik dat iemand heeft gepleegd in Afrika. Harris ontkende al de aanklachten, maar werd schuldig bevonden aan het misbruik van acht kinderen en voor het in het bezit hebben van verboden fotomateriaal.

IJM speelde een belangrijke rol in het verzamelen van bewijs in de zaak tegen Harris. Ook verzorgden wij psychische hulp aan de slachtoffers. IJM Kenia werd dan ook luid geprezen door de Britse rechtbank.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden