Geboren als slaaf in houtzagerij

dinsdag 11 december 2012

Vorige week heeft IJM geholpen bij de bevrijding van slaven in een houtzagerij. Er waren ook kinderen bij betrokken, de jongste was pas zeven jaar oud. De meeste van deze kinderen waren in de houtzagerij geboren. Sommige van de volwassenen vertelden dat ze er al achttien jaar vastzaten.

De kinderen, in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar oud, werkten samen met de volwassenen. Er moesten bomen worden gekapt voor de fabricage van planken, zonder elektrisch gereedschap en zonder gebruik van zware machines. Ze werkten tien uur per dag, elke dag van de week. Hiervoor kregen ze ongeveer vijftig cent per week betaald, wat maar net genoeg was voor het kopen van voedsel. Er was geen tijd voor rust, en geen hoop op ontsnapping.

Rechercheurs van IJM hadden ontdekt dat de houtzagerij op slavenkracht werd gedreven. Ze verzamelden en noteerden de verhalen van de arbeiders en brachten de zaak aan bij de overheid.
Op 5 december 2012 werd de reddingsoperatie gehouden, geleid door een ambtenaar van het regiobestuur. “Deze groep mensen leefden onder bedroevende omstandigheden”, zegt de verantwoordelijke ambtenaar. Hij is aangeslagen door het duidelijk vreselijke leven dat deze families als slaven moesten ondergaan. "Ze moesten ’s nachts buiten doorbrengen omdat er niet genoeg tenten waren.” Hij voegt er aan toe: "Het was heel moeilijk om te zien hoe ze aan het extreme weer werden blootgesteld.”

Nadat er verklaringen waren opgesteld en hun verhalen waren gedocumenteerd, gaf een ambtenaar iedereen een certificaat van bevrijding. Dit rechtsgeldige document stelde hen officieel vrij van slavernij en maakte hen los van de houtzagerij waar ze als gedwongen arbeiders werden vastgehouden. De ambtenaar zegt dat hij zich “erg blij” voelde om te zien dat de families werden vrijgelaten en hij voegt er aan toe dat de “leiding en hulp van IJM erg goed was”.

IJM zorgde er voor dat de families weer terug kwamen in hun dorpen. Momenteel helpt IJM de ex-slaven om te wennen aan hun nieuwe leven in vrijheid. Dit proces zal hun leven lang doorgaan. De kinderen kenden immers geen ander leven dan een leven in slavernij.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden