Een nieuw leven voor Prema

maandag 9 maart 2015

Een medewerkster van IJM vertelt Prema dat ze echt vrij is.

Prema aan het schilderen in haar nazorgtehuis.

CALCUTTA, INDIA – Een van de meest gewelddadige bordeeleigenaren die wij de afgelopen tien jaar in ons werk in India zijn tegengekomen, zit nu een gevangenisstraf uit van tien jaar.
In 2009 kwamen wij voor het eerst in aanraking met de misdadiger. Voor slachtoffers als Prema* was de ontmoeting met de misdadiger veel eerder…

Het verhaal van Prema begint zoals het bij veel slachtoffers van mensenhandel het geval is. Ze wordt geboren in een arm gezin en kan vanwege te kosten niet langer naar school. Haar vader is alcoholist. Ze verhuizen naar Calcutta, zodat haar moeder daar kan werken als huishoudelijke hulp.

 

Verkocht
Op haar 14e wordt Prema door een jonge man die ze zag als goede vriend, gedrogeerd en verkocht aan een bordeel. “Ik was alleen, doodsbang en ik wist niet waar ik was,” vertelt Prema later, als ze terugkijkt op de eerste keer dat ze wakker wordt in het bordeel. De zes daarop volgende dagen zit zij opgesloten in totaal verduisterde kamer. Prema’s eerste klant slaat haar in elkaar voordat hij haar verkracht. Hij houdt haar 36 uur lang gevangen.

Deze nachtmerrie wordt dat jaar Prema’s realiteit. Dag in dag uit wordt zij door bordeeleigenaren geslagen en door klanten verkracht. “Ik smeekte klanten om mij te bevrijden,” vertelt Prema. Ze verstopt zich soms onder het bed of onder een tafel. “Ik probeerde te ontsnappen, maar werd gepakt.”

“De andere meisjes geloofden niet dat zij het daglicht ooit nog zouden zien,” herinnert Prema zich jaren later nog.

 

Nakul Bera
Een van de mannen die het bordeel runt, is Nakul Bera. Bera is al op de vlucht op het moment dat IJM Prema’s verhaal leert kennen. IJM had de politie geholpen bij een reddingsoperatie van vier andere meisjes uit een van de bordelen van Bera. Hij was ontsnapt, maar zijn andere bordelen waren nog steeds open.

 

'Prema’s eerste klant slaat haar in elkaar voordat hij haar verkracht'Een van de aan Bera gelinkte bordeeleigenaren organiseerde een privé-feestje in een strandclub. Prema en vier andere meisjes worden geselecteerd om daar verkocht te worden voor seks. Maar onderweg naar het strand, wordt de auto waar de meisjes inzitten onderschept en worden de slachtoffers bevrijd. De politie arresteert de bestuurder van de auto en er wordt een arrestatiebevel uitgeschreven voor Bera en een andere eigenaar van zijn bordelen. De zoektocht naar de criminelen wordt intensiever.

 

Levensvreugde
Prema wordt vervolgens opgevangen in een liefdevol opvangtehuis, dat wordt gerund door een partnerorganisatie van IJM. Maatschappelijk werkers van IJM bezoeken Prema regelmatig en maken een persoonlijk nazorgplan om haar trauma’s te verwerken en haar leven weer op de rit te krijgen.

Prema begint te genezen van wat haar allemaal is aangedaan. “We zagen haar kracht, standvastigheid en levensvreugde,” vertelt een maatschappelijk medewerker van IJM.

IJM helpt bij de opsporing van Nakul Bera in 2009. Het duurt nog drie maanden voordat hij gevangen genomen kan worden. Nu kan de rechtszaak tegen hem beginnen.

Recht gedaan
De bordeeleigenaren zijn rijk en hebben connecties in invloedrijke netwerken. Hun advocaten gebruiken allerlei trucjes om de rechtszaak te vertragen en vragen voortdurend dat de verdachten op borgtocht vrij mogen. Elke aanvraag vereist een nieuwe hoorzitting, waardoor het IJM-team weer uren moet reizen naar de rechtbank waar de zaak in behandeling wordt genomen.

Prema wil dat er recht gedaan wordt. Op haar 18e wordt ze opgeroepen te getuigen in de rechtbank. Aan de rechter vertelt zij moedig haar verhaal. “Ik werd gedwongen om tegen mijn wil sekswerk te doen,” vertelt zij, terwijl zij wijst naar de bordeeleigenaar en managers die haar misbruikten.

Na haar verhaal te hebben verteld, zegt Prema: “Ik wil dat de eigenaar en de manager zwaar worden gestraft.”

Slechts een maand later wordt de rechter die haar heeft gehoord, overgeplaatst. Een nieuwe rechter moet al het bewijsmateriaal weer zien en horen. Het is een zware aanslag in de zaak die op het punt stond afgerond te worden. In de elf maanden die volgen, wordt de zaak elf keer uitgesteld. Tal van redenen zijn hier de oorzaak van: de rechter heeft meer tijd nodig de bewijzen te bekijken, de politie is niet in staat de verdachten naar de rechtbank te brengen, de schoonvader van de rechter overlijdt…

“Elke keer had ik weer moeite om mezelf te overtuigen weer naar de rechtbank te gaan,” vertelt Saptarshi Biswas, de IJM-advocaat die deze zaak leidt. “Ik had geloof nodig in Gods timing.”

 

10 jaar gevangenisstraf
Op 13 februari 2015, reist Biswas voor de twaalde keer af naar de rechtbank. Dit keer zijn al de partijen aanwezig. Nakul Bera en twee bordeelmanagers worden veroordeeld. Drie dagen later wordt de exacte straf uitgesproken. De eigenaren krijgen een gevangenisstraf van tien jaar, de managers van zeven jaar. Ook moeten zij een schadevergoeding betalen van $1,700, dat verdeeld moet worden onder de 5 slachtoffers.

“Deze zaak bewijst dat de overheid van West Bengalen vecht voor de rechten van vrouwen. De politie was pro-actief in het onderzoek naar de misdaad en de openbaar aanklager vocht wat hij kon in deze zaak,” aldus Biju Mathew, directeur van IJM Calcutta. “Door deze veroordeling zijn er weer vier mensenhandelaren minder op vrije voeten. En daardoor zijn veel jonge vrouwen nu veiliger.”

De maatschappelijk werkster van IJM belt Prema met het goede nieuws van de veroordeling. Na een paar jaar in het nazorgtehuis te hebben gewoond, is Prema verhuisd. Ze is getrouwd en moeder van een zoontje.

Wanneer zij over de veroordeling van Bera hoort, zegt zij: “God is mij trouw geweest.”

“Elke veroordeling geeft ons hoop,” blikt Biswas terug. “Slachtoffers worden niet vergeten in het rechtssysteem.”

Prema’s herstellingsproces duurt nog voort. “Ze weet wat ze moet doen en bij wie zij terecht kan voor hulp,” vertelt haar maatschappelijk werkster van IJM. Ze weet ook steeds beter hoe ze voor zichzelf kan zorgen.”

“Ik ben zo dankbaar voor de mensen die mij hebben gered,” vertelt Prema. “Ik wil hen allemaal bedanken. Ik heb nu weer de kans gekregen op eigen benen te staan een nieuw leven te beginnen.”


* Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden