30 slaven bevrijd uit steenfabriek

woensdag 4 maart 2015

De families willen wanhopig het terrein verlaten.BANGALORE, INDIA - 30 slaven zijn bevrijd uit een steenfabriek. 26 van hen hebben een officieel vrijheidscertificaat ontvangen, wat aangeeft dat zij werden gedwongen te werken. Onder hen 8 kinderen. Onder de families waren vier baby’s.

IJM ontdekte dat de families slachtoffer waren van mensenhandel en werden vastgehouden in de steenfabriek en als slaven werden gedwongen te werken. IJM ging met de zaak naar de Anti Human Trafficking Unit en de lokale politie.

Bij een eerdere poging de gezinnen te bevrijden, ontstond er een mensenmenigte die een dreiging vormde voor het reddingsteam en de slaven op het terrein. Bij een tweede poging werden de families bevrijd en naar een overheidsgebouw gebracht waar de verhalen van de slachtoffers werden opgetekend.

Bedrogen
Een 40-jarige man, die eerder bestuurder was van een riksja, vertelde: “Ik wilde helemaal niet naar Bangalore komen. We werden bedrogen om hier te komen. Nu ik hier vast zat, kreeg ik niet eens voldoende loon om voldoende voedsel te kopen voor mijn familie. We aten eigenlijk alleen maar rijst. Toen ik nog in Orissa woonde, verdiende ik genoeg om zelfs snacks voor m’n kinderen te kopen. We lijden hier. We willen naar huis.”

Volgens dezelfde man moesten zij werken van ’s nachts 3 uur tot ’s avonds 7 uur. Zeven dagen per week. Op donderdagen namen de eigenaar de mannen mee naar de markt om eten te kopen. De rest van de families moest op het terrein blijven.

 

'We lijden hier. We willen naar huis'


De families kwamen uit Orissa, een andere staat. Ze werden gerekruteerd door medewerkers van de steenfabriek. Dit gebeurde door hen een voorschot van hun salaris aan te bieden en de belofte op goed werk. Maar zodra zij op het terrein waren, ontdekten zij dat de eigenaar buitenzinnig hoge rente vroeg voor de lening. Het was onmogelijk om het terrein te verlaten. Ze zaten gevangen als slaven.
Toen een van de mannen de eigenaar vertelde dat zij terug wilden naar hun dorp en dat zij hun lening zouden terug betalen, begon de eigenaar de vrouw en kinderen van de man te bedreigen. Ook zei hij dat de lening een stuk hoger was geworden. Anderen vertelden dat hun kinderen werden geslagen met een buis.

Het vasthouden van slaven is een misdrijf in India waar een gevangenisstraf op staat. Wetshandhaving zal er voor moeten zorgen dat eigenaren van dit soort fabrieken niet langer slaven houden maar legaal arbeiders in dienst nemen.

Een van de verdachten (de vader van de eigenaar) is gearresteerd en zal worden voorgeleid voor de rechtbank. Twee andere verdachten zijn ondergedoken.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden