Geweldige resultaten in strijd tegen mensenhandel

zaterdag 28 februari 2015

Nakul Bera bij zijn arrestatie.

Een van de kamers waren meisjes werden misbruikt.


CALCUTTA, INDIA - Het juridisch systeem in India heeft bewezen sterker te zijn dan een ‘onzichtbare’ bordeeleigenaar.
Zeven jaar geleden dacht Nakul Bera dat hij onzichtbaar was. Hij was de eigenaar van twee bordelen waar vijftig jonge vrouwen werden verhandeld voor seks.


Klanten wisten dat zij slechts een paar euro hoefden te betalen om een jonge vrouw te kunnen verkrachten. Een van de slachtoffers vertelde later dat er maar twee manieren waren om het bordeel te verlaten: “Of je wordt verkocht aan een ander bordeel, of je sterft.”


Bera is een van de gewelddadigste bordeeleigenaren waarmee IJM te maken heeft gehad. Slachtoffers die wij uit zijn bordelen hebben bevrijd, deelden verschrikkelijke verhalen over verkrachtingen, mishandelingen en zelfs moord. Bera werd gevreesd door de gemeenschap terwijl hij zijn gewelddadige zaken voortzette zonder zich zorgen te maken over de politie.
“Ik kan een meisje verkrachten zonder dat iemand mij iets doet,” vertelde Bera een van zijn slachtoffers die uit zijn bordeel werd bevrijd. “Ik zal nooit gevangen worden gezet.”

Maar vandaag zit Bera achter slot en grendel! Hij zit een gevangenisstraf uit van 10 jaar, voor mensenhandel. En afgelopen maand werd hij voor een tweede misdaad veroordeeld. Het is de eerste keer in de geschiedenis van West Bengalen dat een crimineel twee keer werd veroordeeld voor seks gerelateerde misdaden. Zijn tweede straf gaat in op het moment dat zijn eerste er op zit. 


Zijn veroordeling vond plaats in dezelfde maand dat andere mensenhandelaren zware straffen kregen opgelegd en waarin de politie meer reddingsoperaties in bordelen leidde dan ooit tevoren.

“Zeven jaar geleden was dit gebied een plek waar meisjes openlijk werden verhandeld voor seks,” vertelt Saptarshi Biswas, directeur van juridische zaken. “Maar door reddingsoperaties, trainingen aan politie en veroordelingen van daders, zien we dat de situatie is veranderd.”

Twee dagen na de tweede veroordeling van Bera, veroordeelde een nabijgelegen rechtbank vijf andere mensenhandelaren voor een gevangenisstraf van zeven jaar. Met de veroordeling van de vijf andere daders, werd geschiedenis geschreven, omdat er nog nooit zoveel daders werden veroordeeld in één zaak.
“Vele jaren stond dit gebied erom bekend dat eigenaren van bordelen ongestraft hun gang konden gaan in het verhandelen van minderjarige meisjes en vrouwen tegen hun wil. Ze dachten dat zij boven de wet stonden,” zegt Biju Mathew, directeur van IJM in Calcutta. “Maar deze zaken bewijzen dat de politie en de rechtbanken de eigenaren van bordelen niet langer toestaan dat zij misdaden plegen tegen de armsten.”

“Wat zo geweldig is aan deze tijd, is dat nog maar zes jaar geleden de politie en justitie afhankelijk waren van IJM, in de bevrijdingsacties en het verzamelen van bewijs. Maar tegenwoordig komt de politie steeds vaker bij ons met grondig bewijsmateriaal en vragen ons hen te assisteren bij een reddingsoperatie. 13 van de 17 operaties die wij dit jaar hadden, werden geïnitieerd door de politie.”

 

'We zijn hoopvoller dan ooit tevoren een eind te zien aan de straffeloosheid van mensenhandel'

 

Deze week hielp IJM de politie bij een bevrijdingsactie van vier jonge vrouwen uit een bordeel in de buurt waar Bera ook jaren actief was. Een medewerker van IJM die bij de actie aanwezig was, zegt over het bordeel waar de slachtoffers uit bevrijd werden het volgende: “Ik kan het bordeel niet anders beschrijven als de hel. Het was zo smerig, zo ranzig, zo verstikkend. Enige dat ik wilde, was de meisjes er zo snel mogelijk uithalen.”

De duisternis is in deze bordelen nog steeds een harde realiteit. Maar de manier waarop er tegen wordt opgetreden, biedt hoop. Ook de laatste reddingsoperatie werd zeer professioneel aangepakt. De politie arresteerde acht verdachten en het noodzakelijke papierwerk werd in zes uur afgerond. Iets dat vroeger dagen duurde.
“Mensenhandelaren kunnen hun misdaden niet langer straffeloos doen. Zij weten nu dat zij niet alleen worden gearresteerd, maar ook veroordeeld,” zegt Biswas. “We zijn hoopvoller dan ooit tevoren een eind te zien aan de straffeloosheid van mensenhandel.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden