11 jonge vrouwen bevrijd uit bar

dinsdag 24 februari 2015

Het handgeschreven briefje

De kluisjes waar de meisjes zich moesten omkleden

PAMPANGA, DE FILIPIJNEN – Een handgeschreven briefje hangt nog aan de deur van de bar: It’s time to close, it’s hotel and motel time. Het zou wel eens het laatste briefje kunnen zijn dat de eigenaren van de bar kunnen ophangen.

Op vrijdagnacht hielp IJM de politie bij de bevrijding van 11 jonge vrouwen uit een bar in Angeles City. Het was de eerste reddingsoperatie van IJM in Pampanga dit jaar.

De bar werd vooral bezocht door buitenlanders en militairen die in de buurt wonen. De bar staat bekend om het feit dat er meisjes voor seks worden aangeboden.

“Het was duidelijk waarom klanten naar deze bar gingen,” vertelt een advocaat van IJM. “Dit was dé plek om meisjes op te pikken. Je kan het vergelijken met een outlet voor goedkope kleding.”

De regionale unit tegen mensenhandel nam het initiatief voor onderzoek naar de bar. Al snel werd duidelijk dat mannen naar de bar kwamen, een biertje bestelden en vervolgens betaalden voor een meisje om haar mee naar buiten te nemen om elders te misbruiken.

Getraind door IJM
IJM had de unit eerder getraind in hoe onderzoek te doen naar mensenhandel in bars. De unit belde IJM nu voor hulp bij de reddingsoperatie. Advocaten en maatschappelijk werkers van IJM waren daarom ter plaatse om direct bewijsmateriaal te verzamelen en de meisjes op te vangen.

De politie nam beëdigde verklaringen af bij de slachtoffers, waarmee informatie werd verzameld dat als bewijs tegen de verdachten kan worden gebruikt. Maatschappelijk werkers van de overheid, die ook zijn getraind door IJM in trauma-counseling, waren ook aanwezig. Zij boden de meisjes eerste hulp.

 

'De bar staat bekend om het feit dat er meisjes voor seks worden aangeboden'De slachtoffers werden direct in een nazorgtehuis opgevangen. Enkele van de volwassen meisjes kozen ervoor naar hun huis te gaan. Een medewerker van IJM ging met hen mee om met hun families te praten. IJM zal het natraject met hen ingaan om hen geschikte nazorg te kunnen blijven bieden.

Drie van de jonge vrouwen werkten nog maar kort in de bar. Ze hadden al geprobeerd te vluchten. Maar de madam van de bar zei hen dat ze haar geld schuldig waren en dat ze niet weg mochten voordat zij dit hadden afbetaald. Een van de slachtoffers was minderjarig. Haar ouders vertelden dat zij geen idee hadden waar hun dochter was. Ze dachten dat zij werkte in een Koreaans restaurant.

Nazorgtraject
Een maatschappelijk werker van IJM die bij de reddingsoperatie aanwezig was, zei dat zij bemoedigd werd door de gesprekken die zij met enkele slachtoffers had. “Zij willen op zoek gaan naar ander werk. Voor ons is dit een startpunt om hen verder op weg te kunnen helpen.”

Acht verdachten werden gearresteerd. Er wordt nu onderzoek naar hen gedaan. IJM zal de publieke aanklager ondersteunen in het bouwen van een sterkte zaak zodra de verdachten officieel zijn aangeklaagd.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden