25 slaven bevrijd uit verschrikkelijke omstandigheden

maandag 23 februari 2015

Eindelijk vrij!

Een van de gezinnen.

BANGELORE, INDIA - Op 18 februari hielp IJM bij een reddingsoperatie van 25 slaven uit een steenfabriek in een buitenwijk van Bangalore, India.

Een van de slachtoffers was een jonge vader van een zoontje van 5 jaar. Ook het jochie werkte in de steenfabriek. “Ik zat nu vier maanden vast. Het voelde als jaren. De eigenaar gaf ons te weinig hout om te kunnen koken. Mijn zoon was gewond aan zijn hoofd en begon zo te bloeden dat zijn shirt er onder zat. En nog steeds mochten wij niet met hem naar het ziekenhuis.”

De slachtoffers waren gerekruteerd vanuit Odisha, een staat waar mensenhandelaren het voorzien hebben op kwetsbare bevolkingsgroepen. Zij bieden arme gezinnen een baan en een voorschot aan salaris aan. Zodra zij hierop ingaan en naar het fabrieksterrein verhuizen, zitten zij vast als slaaf.
De families werden voortdurend gewelddadig mishandeld. Een 50-jaar oude vrouw vertelde hoe de eigenaar haar in elkaar sloeg toen haar been gewond was geraakt door een vallende baksteen. De eigenaar sleepte haar zijn kantoor in, trok haar bij haar haar, stompte haar in haar buik en dreigde haar met een mes open te snijden.

Een man vertelde hoe de eigenaar hem sloeg toen hij hem vroeg om wat extra geld om voor zijn gezin te kunnen zorgen.

Weer een ander vertelde dat zijn zoontje acht dagen voor hun bevrijding bij een stapel stenen speelde toen hij aan zijn voorhoofd gewond raakte. De eigenaar weigerde vader en zoon naar het ziekenhuis te laten gaan. De man was genoodzaakt met wat gevonden materiaal het hoofd te verbinden om het bloeden te stoppen. 

De handen van de meeste slaven lagen zo open dat zij pijn deden van de hete kruiden in hun maaltijden.

 

'De families werden voortdurend gewelddadig mishandeld'

 


Vastgebonden

De eigenaar van de fabriek had opzieners in dienst die de slaven 24 uur per dag in de gaten hielden, ook als ze bijvoorbeeld hun behoeften moesten doen. Sommige van de slachtoffers vertelden dat zij werden vastgemaakt aan een bamboestok, zodat zij niet konden vluchten. Hen werd niet toegestaan het terrein te verlaten. Ook niet met nationale feestdagen of om een begrafenis van een familielid te bezoeken. 


Het werk dat zij moesten doen was mishandeling op zich. De mannen begonnen om 3:00 uur ’s nachts met hun werk en de vrouwen om 6:00 uur ’s morgens. Ze werkten zeven dagen in de week. Alleen op zondag kregen de mannen een korte pauze om eten te kopen op een marktje in de buurt. Vrouwen en kinderen moesten op het terrein blijven om ervoor te zorgen dat de mannen zouden terugkeren.


Gearresteerd
Op 18 februari hielp IJM de Anti-Human Trafficking Unite (ATHU) bij de reddingsoperatie. De families wilden wanhopig weg van het terrein en renden naar de wagens die op hen stonden te wachten.
De AHTU-medewerker die de operatie leidde, interviewde de gezinnen om hun verhalen op te tekenen. De verhalen zullen worden gebruikt in de rechtszaak tegen de eigenaar van de fabriek. De eigenaar werd ter plaatse gearresteerd en meegenomen naar het politiebureau, waar een officiële aanklacht tegen hem werd ingediend. Afgelopen week werd een andere dader voor een soortgelijke misdaad veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Al de bevrijde slaven kregen een vrijheidscertificaat. Dit certificaat pleit hen vrij van alle schulden die zij nog zouden hebben. Ook krijgen zij hiermee een vergoeding van de overheid.
Tijdens de reddingsoperatie zorgden medewerkers van IJM voor maaltijden voor de gezinnen. Ook legden wij hen uit wat er nu gebeurde. De gezinnen gingen vervolgens per trein terug naar hun woonplaatsen en zullen de komende twee jaar deelnemen aan het nazorgprogramma van IJM. IJM heeft medewerkers in de staat Odisha om de gezinnen verder te kunnen begeleiden.

 

Zie hoe jij een rol kunt spelen in reddingsoperaties als deze.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden