Het verhaal van Pal

zondag 22 februari 2015

Pal
DELHI, INDIA –Van zonsopgang tot zonsondergang moest hij werken. Zeven dagen per week, zonder vakantie of ziekteverlof. Vijf jaar lang. Hij leefde op het land waar hij werkte, niet ver bij zijn familie vandaan. Zij woonden in hetzelfde dorp, maar hij zag ze bijna nooit. Pal zat gevangen in slavernij.


In de val gelokt
Een landheer in India bood Pal een baan aan. Hij kon op zijn akkers werken. Hij beloofde een jaarsalaris van 45,000 roepies (ongeveer 700 euro). Ook bood hij een groot gedeelte van dit geld vooraf aan als lening. Pal leefde in armoede en zocht een manier om voor zijn gezin te zorgen. Hij nam de baan aan.

Maar de lening was een val. Pal werd slaaf. De eigenaar vroeg een onbetaalbare rente over het geleende geld en claimde dat Pal hem nog meer schuldig was. Meer dan wat hij had geleend. Dagen werden maanden en maanden werden vijf lange jaren.

“Niemand zou in slavernij moeten leven,” zegt Pal nu hij op deze tijd kan terugkijken. “Ik hoop dat ik iedereen inspireer om uit slavernij te komen zoals ik eruit kwam.”


Leven in vrijheid
Op een dag vertelde een familielid Pal over een organisatie die hem wellicht zou kunnen helpen. De organisatie, Volunteers for Social Justice (VSJ), werkt samen met IJM aan het bevrijden van slaven in het noorden van India. VSJ hielp Pal met het indienen van een aanklacht bij de lokale autoriteiten. Eindelijk kwam hij vrij.

“Toen ik in slavernij zat, had ik geen kennis, geen bezit. Nu heb ik zo veel,” zegt Pal.

IJM werkt samen met organisaties als VSJ om training te geven en ondersteuning te bieden tijdens reddingsoperaties. Ook geeft IJM advies voor nazorgtrajecten. Deze trajecten helpen de voormalige slachtoffers in vrijheid een nieuw leven op te bouwen. IJM en hun partners organiseren veel bijeenkomsten voor bevrijde slaven. Ze komen samen en delen ervaringen of volgen seminaries. De onderwerpen variëren van budgettering en besparingen tot gezondheid en hygiëne. Pal kwam vanaf het begin bij deze bijeenkomsten.

“Ze waren heel handig,” aldus Pal. “Mijn hulpverlener vertelden ons zoveel dingen.” Pals nazorgmedewerker zegt met een lach dat hij nooit Pal hoefde te herinneren aan de maandelijkse bijeenkomsten. Sterker nog, het is Pal die hem belt om er zeker van te zijn dat de bijeenkomst zoals afgesproken plaatsvindt.

Een nieuw leven voor zijn hele familie
De ontmoetingen inspireren Pal om geld te sparen. Hij kocht een kar zodat hij dichtbij een school kulcha (hartig gevuld brood) kan verkopen. Ook heeft hij een overeenkomst met een lokale docent om zijn land te bewerken. Op deze akkers verbouwt hij rijst en andere gewassen. Als betaling voor het bewerken van het land mag Pal een gedeelte van de opbrengst houden. Nu verhuurt hij zijn kar wanneer hij op het land werkt. Pal huurt zelfs een andere man in die hem helpt met het agrarische werk.

Pals oudste dochter is zes en ze gaat naar school. Toen hij vast zat in slavernij was Pal bang dat hij nooit voor haar zou kunnen zorgen.

Pal is een hardwerkende echtgenoot en een liefhebbende vader van drie kinderen. Slavernij vernietigde de mogelijkheid om voor zijn gezin te zorgen. Nu is alles anders. Het gezin leeft in een huis met twee kamers. Ze hebben stroom, een koelkast en een wasmachine. Onlangs kreeg Pal een buffel. Dit was een cadeau van vrienden van IJM Canada. Hij spaarde geld om een tweede buffel te kopen. Nu geven de twee dieren iedere dag 8 kilo aan melk. Hij verkoopt de helft en houdt de rest voor zijn gezin.

Zie ook van slaaf tot leider.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden