Vrijheid 3 gezinnen dankzij gevluchte vader

dinsdag 17 februari 2015

Na hun bevrijding wachten de families af

De gezinnen krijgen een vrijheidscertificaat

CHENNAI, INDIA – Afgelopen maand ontsnapte een wanhopige vader uit een rijstfabriek. Hij zocht medische hulp voor zijn zoontje van twee met een hartaandoening. Omdat de politie na zijn verhaal actie ondernam, zijn nu drie families bevrijd uit slavernij.

Gevangen in een cirkel van angst
Gopi en zijn vrouw werden gedwongen 15 uur per dag te werken op rijstplantages. Ze werden afgemat. Ze moesten de rijst oogsten en verwerken voor de verkoop. Ze hunkerden naar slaap en verdienden net genoeg om eten te kopen dat hen sterk genoeg hield voor het werk. Ze zeiden dat de eigenaar hen bedreigde en mishandelde zodat ze zich schikten naar zijn wensen.

Gopi’s jongste zoontje had een hartafwijking, maar de eigenaar van de rijstfabriek weigerde vrij te geven. Ze mochten geen medische hulp zoeken. Gopi zei dat geen van de werknemers toestemming kreeg om te vertrekken, zelfs niet voor medische noodgevallen of begrafenissen van familieleden.

 

'Door in de rijstfabriek te blijven, riskeerde hij het leven van zijn zoon'

 

Gopi’s familie en twee andere families leefden drie jaar in deze omstandigheden. Bij het sluiten van een lening kregen ze de baan in de rijstfabriek aangeboden. Door het werk in de fabriek konden ze de lening terugbetalen. Dachten ze. De lening was een val. Ze werden gedwongen te werken. Ze waren gevangen in een cirkel van angst. Ze waren slaven.

Aan het eind van januari 2015 wist Gopi dat hij zijn kans moest grijpen. Door zijn ontsnapping zou de eigenaar zeker woedend worden, maar door in de rijstfabriek te blijven riskeerde hij het leven van zijn zoon.

Een wanhopige vader vindt hulp
Eind 2014 ontdekte IJM de rijstfabriek. Snel na Gopi’s ontsnapping nam ons team contact op met hem. IJM adviseerde Gopi om hulp te zoeken bij de lokale overheid en een formele aanklacht in te dienen.

Op 2 februari ging Gopi moedig naar het politiebureau. Het was een gedurfde stap: Gopi was een arme man met een zieke zoon, er was geen enkele zekerheid dat de agenten partij voor hem zouden kiezen in zijn verhaal over de machtige eigenaar.

De politie luisterde nauwkeurig naar Gopi’s verhaal. De agent met wie hij sprak, handelde onmiddellijk en stelde een team samen om de aanklacht te onderzoeken. In de afgelopen drie jaar werkte deze agent veel samen met IJM. Nu vroeg hij ons advies hoe hij moest handelen.

Twee andere families werden uit de rijstfabriek gehaald en ondervraagd. Ook zij vertelden hun verhaal. Deze waren vergelijkbaar met die van Gopi. IJM stuurde een team om de slachtoffers te ondersteunen en te eten te geven. Ook vertelden wij hen wat er nu gebeurde. De volgende dag kregen de bevrijde slaven hun vrijheidscertificaat.

Gopi bedankte de agent die naar hem luisterde. Vervolgens zei hij: “Nu kan ik terug gaan naar huis, weer werken voor mijn familie. Ik ben ongelooflijk blij.”

Volgende stappen
IJM hielp diezelfde avond de families met de terugkeer naar hun eigen dorpen, naar hun eigen huis. Het was donker op het moment dat ze arriveerden, maar familie en nieuwsgierige buren kwamen kijken om te zien wat er aan de hand was. Het was een vreugdevol thuiskomen.

De drie families nemen deel aan IJM’s nazorgprogramma voor bevrijde slaven. Maatschappelijk werkers van IJM worden gekoppeld aan de families om specifieke behoeften vast te stellen en om hen te helpen met een lange termijn plan te maken. Een plan waardoor ze in voorspoed en vrijheid kunnen leven.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden