333 slaven bevrijd uit steenfabriek

maandag 16 februari 2015

De levensomstandigheden van de slaven waren verschrikkelijk


CHENNAI, INDIA - Indiase autoriteiten leidden, met hulp van IJM, een reddingsoperatie in een steenfabriek waarbij 333 kinderen, vrouwen en mannen uit slavernij werden bevrijd. Velen van hen zaten jaren lang vast. Dit is de een na grootste reddingsoperatie uit de geschiedenis van IJM.

Een wanhopige man die gedwongen werd te werken binnen een steenfabriek, kreeg de kans een telefoontje te plegen naar een lokale autoriteit. Hij smeekte om hulp. Het telefoontje werd afgebroken, maar gelukkig kon worden achterhaald waarvandaan de man had gebeld. Al snel werd duidelijk dat fabriek waar de man vandaan belde, zonder vergunning werkte. Er werd een onderzoeksteam gestuurd.

De levensomstandigheden van de slaven die op het terrein werden aangetroffen, waren mensonterend. De slaven vertelden dan zij lichamelijk en geestelijke werden misbruikt door de eigenaar van de fabriek. Zij waren wanhopig om het terrein te verlaten. Toen ongeveer honderd van hen hun schamele bezittingen bij elkaar raapten, stroomden tientallen anderen toe. Iedereen werd naar buiten het terrein begeleid, waar zij werden ondervraagd naar hun omstandigheden.

In het verleden had IJM samengewerkt met de ambtenaar die nu het voortouw in de operatie nam. Hij belde IJM om hulp bij deze bevrijdingsactie. Een klein team van IJM ging direct naar de locatie toe om de bevrijde slaven te ontmoeten en de operatie tot een goed eind te brengen.

105 families werden in groepen verdeeld en een voor een werden zij geïnterviewd. Het team werkte tot half vier ’s nachts om iedereen te kunnen spreken. 258 bevrijde slaven ontvingen direct een vrijheidscertificaat, waarmee zij officieel vrij werden verklaard en waarmee zij recht kregen op een vergoeding van de overheid.

De verhalen die de slachtoffers deelden waren verschrikkelijk. Niet alleen werden zij mishandeld, ook liepen zij verwondingen op door hun zware en gevaarlijke werk. Ze kregen een dollar in de week voor hun harde werk. Kinderen mochten niet naar school en zodra zij twaalf waren, werden zij verplicht in de fabriek te komen werken.
De fabriek is inmiddels gesloten en de politie is op zoek naar de eigenaar.

In eerdere operaties hielp IJM bij de bevrijding van 512 ( in 2011) en 273 slaven (in 2013). In 2014 werden in totaal 2668 door IJM India bevrijd.


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden