1 op 10 meisjes seksindustrie Dominicaanse Republiek minderjarig

donderdag 12 februari 2015

Handel in kinderen voor seks grootschalig

Minderjarigen worden in de open lucht verkocht voor seks


SANTO DOMINGO, DOMINICAANSE REPUBLIEK – 1 op de 10 meisjes die op de Dominicaanse Republiek worden verkocht voor seks, is kind. Dit blijkt uit een onderzoek dat IJM donderdag 11 februari bekend maakte.

Het onderzoek wijst ook uit dat pooiers kinderen vooral in openbare ruimten te koop aanbieden. Terwijl in diverse andere landen waar IJM werkt mensenhandel vooral plaatsvindt in bordelen en kroegen, vindt het op de Dominicaanse Republiek met name plaats op straat. Een op de vier jonge meisjes die op straat in parken of op strand worden verkocht, is minderjarig.

“Ons onderzoek wijst uit dat tieners openlijk worden verkocht in de straten van de Dominicaanse Republiek ,” zegt Fernando Rodriquez, directeur van het veldkantoor van IJM op de Dominicaanse Republiek. “Dit komt vooral omdat mensenhandelaren en klanten vrijwel geen angst hebben om opgepakt te worden. IJM heeft als doel samen te werken met wetshandhavers om de kinderen te beschermen door misdadigers op te laten sluiten in de gevangenis.

 

'Een op de vier jonge meisjes die op straat, in parken of op strand worden verkocht, is minderjarig'


IJM opende eind 2013 een kantoor op de Dominicaanse Republiek. Afgelopen zomer deden we het onderzoek naar het aantal kinderen dat wordt misbruikt in de seksindustrie. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor de strategie van ons casework om meisjes te bevrijden, daders te laten berechten en structurele verandering te bewerkstelligen in het land.

Onderzoekers van IJM zochten in twintig plaatsen naar zogenoemde hotspots van de commerciële seksindustrie. We ontdekten tientallen plekken waar meisjes openlijk werden verkocht. We kozen voor plaatsen die op internet in chatrooms van sekstoeristen werden genoemd en die naar voren kwamen in interviews met lokale overheden, politie, lokale zakenlieden en andere ngo’s ter plaatse.

Het team onderzocht 150 panden (waaronder bordelen, cafés en autowasstraten) en 56 locaties zoals stranden, straten en parken, om uit te zoeken hoeveel minderjarigen werden verkocht voor seks. Wat wij ontdekten was onder andere het volgende:

• 10 procent van de meisjes in de seksindustrie is minderjarig
• 23,9 procent van de meisjes die op straathoeken, parken en op het strand worden verkocht is minderjarig
• 5,8 procent van de meisjes die in bordelen, cafés en andere locaties wordt verkocht is minderjarig

De Dominicaanse Republiek is zowel een bron als een eindbestemming voor mensenhandel. Een recent rapport van de VN geeft aan dat de Dominicaanse Republiek op de derde plaats staat van landen waarin mensenhandel toeneemt. Het onderzoek van IJM is de eerste in zijn soort waarin het aantal minderjarigen in de seksindustrie is geteld.


Bijzondere resultaten die impact zullen hebben op bijzondere kinderen
De ontdekking dat de meeste handel in kinderen in de buitenlucht plaatsvindt, is bijzonder. Hoofd van een speciale unit van de overheid die zich met mensenhandel bezighoudt, Jonathan Baro, leidt zijn team om criminelen op te sporen en hun handel in de kinderen te stoppen.
Hij vertelt dat de studie van IJM inzichtelijk heeft gemaakt dat de misdaad vooral in open lucht plaatsvindt. “Door dit onderzoek weten wij nu dat wij onze strategie dusdanig moeten ontwikkelen dat we de criminelen opsporen en arresteren die in de buitenlucht de minderjarigen uitbuiten. We moeten dus vooral op de stranden en in de parken zijn.”

IJM werkte onlangs met de unit van Baro samen om twee mannen te arresteren die meisjes buiten een bordeel te koop aanboden. Een van de mannen had de 14-jarige Clarisa* verkracht en vervolgens doorverkocht aan een andere man. Clarisa wordt inmiddels opgevangen in een nazorgtehuis.

De presentatie van het onderzoek van IJM werd door 60 belangstellenden bezocht. IJM presenteerde de resultaten van het onderzoek aan politie, lokale overheden en andere ngo’s. Ook kerken die een rol willen spelen in de strijd tegen mensenhandel waren aanwezig.


• Omwille van haar privacy is dit niet haar echte naam


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden