Bevrijding en veroordeling

woensdag 11 februari 2015

Het bordeel waar de meisjes uit werden bevrijd.MUMBAI, INDIA – Terwijl IJM Mumbai lokale autoriteiten bijstond in hun eerste reddingsoperatie van het jaar, kreeg het team een telefoontje dat vier mensenhandelaren waren veroordeeld. De mensenhandelaren om wie het ging, waren in 2010 opgepakt.

De veroordelingen sluiten een pijnlijk hoofdstuk af in het leven van vijf vrouwen. Zij werden een tijdlang verhandeld en mishandeld door de bordeeleigenaren.

Moedig besloten twee van de slachtoffers te getuigen in de rechtszaal. IJM ondersteunde hen tijdens het proces. Hun familie geloofde hun verhaal, dit gaf veel vertrouwen. Vaak snoert schande rond sekshandel de mond van het slachtoffer. Ze krijgen een stempel opgedrukt waardoor zij zich vaak schamen hun verhaal te delen. Eén van de vrouwen was zwanger van haar tweede kind en werd ondersteund door haar moeder tijdens de reis naar het gerechtshof. Ze nam plaats in de getuigenbank. Haar motivatie was duidelijk: “Ik wil hen stoppen zodat niet nog meer vrouwen zoals ik verhandeld worden.”

“Het was heel moeilijk voor hen om de vragen te beantwoorden, met name tijdens het kruisverhoor. Ze waren moedig. Ondanks de tranen in hun ogen gaven ze moedige en eerlijke antwoorden,” vertelt Renita, procureur van IJM. Zij en het IJM team ondersteunden de aanklager. Samen maakten ze een sterke rechtszaak.

De uitspraak bevestigt de moed van de vrouwen. Drie bordeelhouders en een mensenhandelaar werden veroordeeld tot twee tot drie jaar cel. Ook moeten ze een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers die getuigden.

Een nieuw verhaal van bevrijding begint
Op maar anderhalf uur rijden van het gerechtshof was een ander vrijheidsverhaal nog maar net begonnen.
De politie onderzocht een verdacht bordeel. Ze vermoedde dat een Bengaalse vrouw hierheen was verhandeld. IJM assisteerde bij de reddingsoperatie en een klein team reed naar één van de grootste rosse buurten van Azië. De buurt ligt in het zuiden van Mumbai.

Het was de vierde keer in één jaar tijd dat IJM de politie hielp met een reddingsoperatie in dit gebouw. Het gebouw heeft drie verdiepingen en minstens 30 verschillende bordelen zijn hier gevestigd. Het reddingsteam kwam het gebouw binnen. Snel beklommen ze de twee steile trappen en liepen door een doolhof van slecht verlichte bordelen met tegelwanden.

Binnen vonden ze de vrouw die ze zochten. Ze was samen met twee anderen die ook dolgraag wegwilden. “Ze waren zo blij dat we kwamen,” zegt Sheela, maatschappelijk werker bij IJM.

Het geweld achterlaten
Sheela en andere maatschappelijk werkers van IJM, bleven bij de vrouwen totdat de politie de verdachten arresteerde. Ze zaten in een kamer die normaal gebruikt wordt voor de klanten. De vrouwen beschreven wat er met hen was gebeurd. Ze fluisterden zacht, bang voor wat de bordeeleigenaren zouden doen wanneer ze hen misschien ontdekten.

Ze vertelden dat ze gedwongen werden om per dag zeven tot tien klanten te bedienen. De dag voor de redding was dit voor één van de vrouwen zelfs 17 klanten. Wanneer ze weigerden, werden ze mishandeld.

In een andere kamer huilde één van de bordeeleigenaren. “De meisjes zeiden, ‘Laat haar huilen. Ze zou moeten huilen voor wat ze ons aandeed,’” aldus Sheela.

Toen de vrouwen eindelijk het bordeel verlieten, huilden ze tranen van blijdschap. “Toen wij hen vroegen hun spullen te pakken waren ze zo blij. Ze knuffelden en kusten. Ze zeiden ‘jij bent mijn moeder, mijn zus.’” aldus Sheela.

Ze vertelt verder: “Ze waren opgewonden tijdens het inpakken. Ze pakten hun kleding en make-up. Eén van de meisjes bood zelfs aan om iedereens tandenborstel te pakken, we verzekerden haar ervan dat we tandenborstels zouden hebben voor hen allemaal”.

De vrouwen zijn nu veilig in een nazorghuis. Het huis is gericht op slachtoffers van mensenhandel. Ook al is de weg van herstel en rechtvaardigheid nog lang, ze gaan hem niet alleen.


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden