6 meisjes uit Nepal bevrijd uit bordelen Calcutta

woensdag 28 januari 2015

De straten van de rosse buurt in Calcutta overdag vol met mensen.

's Nachts nemen de mannen bezit van het gebied.CALCUTTA, INDIA- In één nacht werden zes jonge Nepalese vrouwen uit verschillende bordelen bevrijd. De vrouwen waren vanuit Nepal naar India verhandeld. Voor deze complexe reddingsoperatie werkte IJM samen met een politie-eenheid en drie andere NGO’s. De operatie vond plaats in de grootste rosse buurt van Calcutta.


Smokkelen over de grens
Deze reddingsoperatie vond plaats omdat de Nepalese overheid eind vorig jaar een urgente brief stuurde naar de autoriteiten van India. Hiermee gaven ze de ernst van de situatie aan. Volgens Family Planning Accociation Nepal werken ongeveer 200.000 Nepalese meisjes en vrouwen in bordelen in India. Per jaar komen hier ongeveer 7.000 bij. Veel van deze vrouwen en meisjes worden gedwongen door kidnapping of in de val gelokt door een valse baan of huwelijksaanzoek.

In de eerste week van dit jaar mobiliseerde de politie van Calcutta een politie-eenheid van 52 agenten en namen ze contact op met IJM en drie andere NGO’s. Samen planden we een enorme reddingsoperatie voor 14 januari.

 

'Ongeveer 200.000 Nepalese meisjes en vrouwen in bordelen in India'

 

De reddingsactie

De politie leidde de groep reddingswerkers door de kleine steegjes van de stad naar de vier bordelen die dicht bij elkaar stonden. Het reddingsteam splitste zich op en de verschillende teams gingen op het zelfde moment de verschillende bordelen binnen. Binnen ieder bordeel onderzocht de politie samen met de NGO’s iedere ruimte. We zochten de minderjarige meisjes die verhandeld waren.

In een smerige kamer, volgestopt met vuilnis, vonden Bhutia, hoofd nazorg IJM Calcutta, en de politie een Nepalees meisje. Ze zag er heel jong uit. Het meisje maakte een kleine doos open en liet Bhutia haar identiteitsdocumenten zien. Op de documenten stond het woord “volwassen”. Echter, dergelijke officiële documenten bestaan niet: ze waren nep.

Alle zes de slachtoffers hadden soortgelijke neppe documenten. Handelaren en bordeeleigenaren gebruiken dit soort documenten bij minderjarige meisjes voor het geval dat de politie controleert.

Op het moment dat het meisje gevonden werd, vluchtte de bordeelhoudster.


Een nieuw hoofdstuk begint
Tijdens de actie waren sommige meisjes nerveus en afstandelijk. Ze waren bang dat ze gearresteerd zouden worden. Bang maken en misleiden, is een bekende tactiek van handelaren en bordeeleigenaren om de slachtoffers in bedwang te houden.

“Sommigen hielden zich sterk, maar je kon in hun ogen zien dat ze bang waren,” aldus Bhutia. Haar team legde aan de meisjes uit wat er gebeurde en verzekerde hun ervan dat ze niet in de problemen zaten. Ze werden gered.

Zodra ze de rosse buurt verlieten, gedroegen de jonge vrouwen zich losser tegenover het IJM team. Eén meisje vroeg zelfs om een ijsje. Ze zitten nu in het nazorgtraject dat direct inging bij hun redding. IJM medewerkers en de overheidsinstanties blijven werken met elk individu om de beste lange termijn nazorg te vinden.

Vanuit verschillende oogpunten was deze reddingsactie geweldig. De hoeveelheid politie die was gemobiliseerd was enorm, het plan om de verschillende bordelen op hetzelfde moment binnen te gaan was complex en de korte tijd dat alles kostte, was verbazingwekkend. De hele actie duurde twee uur.

“Het was geweldig om te zien hoe de verschillende teams samenwerkten.” Zei Dophy Biswas, coördinator overheidsrelaties van IJM. “Iedereen gaf het beste van zichzelf tijdens de reddingsoperatie. We zagen dat de politie verantwoordelijkheid nam, initiatief en gevoeligheid toonde.”


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden