Collins na twee jaar vrij!

donderdag 22 januari 2015

Collins tussen zijn IJM-advocaten

Collins's vrouw met het team van IJM
NAIROBI, KENIA – De rechter heeft het vonnis uitgesproken over twee mannen die beschuldigd werden van diefstal met geweldpleging. Collins en John werden beschuldigd van het stelen van een politieportofoon. Op 21 januari 2015 zijn de twee mannen eindelijk onschuldig verklaard. De rechtszaak duurde twee jaar.

“Ik heb veel geleden sinds ik werd gearresteerd en vastgezet,” vertelde Collins aan het team dat voor zijn vrijlating vocht. “Ik zag God werken door jullie. Hij gebruikte jullie om mij te redden.”


Onterecht beschuldigd
Twee jaar geleden werkte Collins als nachtbewaker bij een kleine winkel toen een groep agenten aan hem de weg vroeg. Collins liep met hen mee om de weg te wijzen toen de agenten hem plotseling arresteerden.

Een andere man, John, werkte in diezelfde buurt als privé beveiliger. De groep agenten deden bij hem exact hetzelfde. Vervolgens werden John en Collins naar het politiebureau gebracht.

De mannen ontdekten later dat van één van de agenten de portofoon was gestolen. Het verliezen van een waardevol item als deze kon hem zijn baan kosten als hij niet snel een schuldige vond.

Collins en John werden beschuldigd van diefstal met geweldpleging, ook al waren ze onschuldig. Op deze misdaad staat in Kenia een levenslange gevangenisstraf.


Niet alleen
Een recent onderzoek vanuit de overheid naar het gedrag van de politie in Kenia, laat zien dat Collins’ verhaal niet ongewoon is. Heel veel mannen en vrouwen worden beschuldigd van misdaden die zie niet begingen.

In bijna tweederde van de onderzochte strafzaken had de politie geen enkel bewijs om iemand te veroordelen. Toch werden deze ‘verdachten’ veroordeeld.

Kenia kent het principe van pro deo advocaten niet en bijna al de aangeklaagden moeten zichzelf zien te verdedigen. Soms staan ze tegenover een rechter die niet eens hun eigen taal spreekt.

Dit betekent dat onschuldige mensen zoals Collins maanden of zelfs jaren achter de tralies zitten en wachten op een uitspraak van de rechter.

Opkomen voor recht
In mei 2013 vertelde een gevangenisbewaker IJM over John en Collins. De bewaker legde uit dat deze rechtszaak nergens op sloeg, het leek dat de twee mannen helemaal onschuldig waren. Vanaf dat moment vertegenwoordigde IJM advocaat Wamaitha Kimani de mannen.

Het hele rechtsproces had afgelopen zomer kunnen eindigen maar liep vertraging op door veel verdaagde hoorzittingen. De zittingen werden steeds weer uitgesteld om allerlei frustrerende redenen.
Over de hele wereld bad IJM samen met gebedspartners voor een positief vonnis en met Kerst stuurden veel mensen kaarten naar de gevangenis.

 

'Met Kerst stuurden veel mensen kaarten naar de gevangenis'


John’s familie kon genoeg geld bij elkaar sprokkelen om hem uit de gevangenis te halen. Voor Collins gold dit niet en hij bleef achter de tralies. 19 lange maanden zat hij vast. Om te overleven moesten zijn vrouw Nancy en hun twee kinderen bij Collins ouders intrekken. Die woonden meer dan 400 kilometer verderop in een klein dorp. Nancy was zwanger toen Collins werd gearresteerd, hij zag zijn zoon voor het eerst toen het jongetje vier maand oud was.

In december 2014 kwam Collins op borgtocht vrij en kon hij Kerst vieren met zijn familie.

Eindelijk vrij
Toen in januari de laatste hoorzitting en de uiteindelijke uitspraak plaatsvonden, werd Wamaitha geïnspireerd door het geloof van John en Collins.

“We hebben gewacht op en verlangden naar de vrijlating van Collins en John. In de voorbereiding voor het vonnis bad en vastte Collins vol geloof.” zegt Wamaitha, ze voegt eraan toe dat ze grootse veranderingen zag bij beide mannen. “Toen we Collins voor het eerst ontmoetten, zag hij er bang uit. Hij leerde God kennen in de gevangenis. Zijn geloof hielp hem hoopvol te blijven, hij glimlachte altijd en bemoedigde ons. Hij zei dat het snel over zou zijn.”


Op 21 januari 2015, kwam het vonnis: Collins en John werden beiden vrijgesproken. Ze zijn vrij van alle beschuldigingen. Collins slaakte een diepe zucht toen hij het nieuws hoorde.

Eenmaal terug op het IJM kantoor vierden Collins en John samen met het team deze mooie uitspraak. Ze waren blij en dansten omdat deze zware strijd eindelijk afgelopen was. “Jullie hielpen mij hieruit,” zei John tegen het team. “Ik bid voor jullie allemaal” voegde hij hieraan toe. Collins juichte, “ik ben vrij. Ik dank God en IJM.”

Er zijn nog steeds andere onschuldige mannen en vrouwen die wachten op hun vrijheid. U kunt helpen door samen met ons te vechten.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden