Brit veroordeeld voor misbruik straatkinderen Kenia

dinsdag 23 december 2014

De jongens komen vanuit extreem moeilijke situaties. De meesten zijn wees en allemaal leefden ze in armoede op straat.

Het huis waarin Harris de jongens misbruikte


Straatjongens uit een stad in Kenia verklaarden dat Simon Harris, voormalig directeur van een hulporganisatie, hen misbruikte en met geweld bedreigde. Harris deed dit van 1996 tot 2013, toen hij in Kenia woonde.

Al zaten ze meer dan tienduizend kilometer verderop, de verklaringen van de jongens verschenen via een live verbinding in een Britse rechtszaal. De zaak werd mogelijk gemaakt doordat de Britse en Keniaanse politie samenwerkten met mensenrechtenorganisaties, waaronder International Justice Mission.

Harris werd schuldig verklaard voor acht aanklachten van kindermisbruik en het bezitten van kinderpornografie. Hij zal worden veroordeeld op 30 januari 2015.

Getuigen vertelden vanuit Kenia hoe Harris kwetsbare jongens uitnodigde bij hem thuis. Hij gebruikte hiervoor cadeaus zoals geld en eten. Om hun vertrouwen te winnen, gaf hij hen vervolgens klusjes te doen of een plek om te verblijven. In zijn bed misbruikte Harris hen. Veel slachtoffers zeiden dat hij dreigde hen pijn te doen wanneer ze het aan iemand zouden vertellen. Harris ging jarenlang zijn gang.

“Harris sloeg meer toe dan de meeste andere zededelinquenten die ik ooit ben tegengekomen,” zegt Kelvin Lay, onderzoeker van de Britse politie eenheid, Child Online Exploitation and Online Protection (CEOP). “Het exacte nummer van zijn slachtoffers zal misschien nooit bekend worden.”

Lay voegt hieraan toe, “Zijn acties waren extreem berekend. Hij hoopte dat wanneer hij de zwakste kinderen zou pakken in het binnenland van Afrika, hij ermee weg zou komen. Zijn fout was het onderschatten van onze vastberadenheid. Wij willen Britse onderdanen die misbruik plegen stoppen en ter verantwoording roepen. Of dit nu in het Verenigd Koninkrijk is of daarbuiten.”


Internationaal onderzoek en moderne techniek maken recht mogelijk

Begin 2013 kwamen Harris’ misdaden aan het licht. Een Britse groep mensen wilde een documentaire maken over de straatkinderen. Zij rapporteerden het misbruik bij de Britse politie. De politie reisde daarop naar Kenia en vroeg hulp bij de Keniaanse politie en IJM in het verzamelen van bewijs en het verhoren van de slachtoffers.

Maatschappelijk werkers van IJM gaven belangrijke psychische ondersteuning aan de slachtoffers die in het onderzoek betrokken waren. Om te laten zien aan de rechtbank wat de fysieke en psychologische impact was van het misbruik op ieder kind, bereidden wij ook een Victim Impact Statement voor.

Harris werd beschuldigd volgens de Britse wet tegen zedemisdrijven. Deze wet maakt veroordeling mogelijk van Britse onderdanen, voor delicten die zij in het buitenland begingen. Dit was de eerste keer dat deze wet werd gebruikt voor misdrijven in Afrika. Harris ontkende alle aanklachten uit Kenia.

Toen de rechtszaak in oktober 2014 begon in het Verenigd Koninkrijk, trad Esther Njuguna, maatschappelijk werker van IJM, op als hoofd vertaler en nazorgondersteuning voor de getuigen. Vanuit Kenia legde zij live een verklaring af. Deze live streaming maakte het voor ieder slachtoffer mogelijk om de waarheid te vertellen in een comfortabele omgeving en zonder interruptie.

“Ik heb niets dan lof voor hun moedige verklaringen,” aldus inspecteur Damian Barratt van de Britse politie. “Het was heel moedig om dit te doen en ik hoop dat de uitkomst van de rechtszaak hen zal helpen voor hen een afronding mag zijn van wat er is gebeurd en hen in staat stelt om door te gaan met hun leven.”

Shawn Kohl, directeur van IJM Kenia, voegt hieraan toe, “Deze zaak laat een prachtig voorbeeld zien van een samenwerking tussen techniek, overheid en de gewone burger. De samenwerking laat zien dat het verantwoordelijk stellen van kindermisbruik niet zal stoppen bij een landsgrens of techniek.”


Doorgaande ondersteuning op de weg van herstel

Nu de rechtszaak is afgerond blijven IJM Kenia en lokale nazorgmedewerkers de slachtoffers ondersteunen.

Deze jongens komen vanuit extreem moeilijke situaties. De meesten zijn wees en allemaal leefden ze in armoede op straat. Veel van de geredde slachtoffers vertelden het misbruik niet aan hun families of hun leefomgeving, uit angst voor nog meer schande en schaamte.

 

'De slachtoffers van Harris kunnen er zeker van zijn dat hij niet nog
meer kinderen zal misbruiken'


“Veel van de jongens zeggen dat de gemeenschap vijandig is omdat ze als straatkinderen geen status hebben,” vertelt Esther. “Dit type misbruik brandmerkt hen nog meer.” Dit is een gevolg van culturele overtuigingen over seksueel geweld tegen mannen.

Esher voegt hieraan toe: “IJM zal ervoor zorgen dan de levens van deze jongens worden verbeterd. Door gebrek aan sociale ondersteuning voor de jongens is er veel werk te doen, maar we zullen samenwerken met lokale partners voor begeleiding, economische ondersteuning en studie.”

De slachtoffers van Harris kunnen er zeker van zijn dat hij niet nog meer kinderen zal misbruiken. Door zijn veroordeling worden tientallen kinderen beschermd voor misbruik in de toekomst.


Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden