Meer dan 140 veroordelingen in 2014

vrijdag 19 december 2014
Recente rapporten schilderen een donker plaatje van het geweld waar miljoenen armsten van de wereld elke dag mee te maken hebben. Mensenhandel genereert jaarlijks 120 miljard euro winst, bijna 36 miljoen mensen zitten vast in moderne slavernij en de meeste criminelen die deze misdaden begaan, worden hiervoor nooit ter verantwoording geroepen.

IJM werkt nu bijna 2 decennia voor de bescherming van armen. We zagen hoe dagelijks geweld gestopt kan worden door handhaving van wetten. Tot nu toe heeft IJM in 2014 geholpen met de veroordeling van meer dan 140 criminelen zoals mensenhandelaren, slaveneigenaren en verkrachters.

We zijn aan het eind van 2014 en IJM viert de overwinning van verschillende rechtszaken met betrekking tot seksueel geweld. De volgende hoogtepunten van november 2014 laten zien wat recht betekent voor de bescherming van armen voor geweld, in de gemeenschappen waar wij werkzaam zijn.


Cambodja
In Cambodja ontmantelden IJM en de Cambodjaanse politie een groep Vietnamese mensenhandelaren die jonge vrouwen verhandelden als prostituees. Jarenlang ontdoken ze de autoriteiten. Zes criminelen werden veroordeeld voor zeven tot tien jaar gevangenisstraf.

IJM en de Cambodjaanse politie leidden midden 2013 twee reddingsoperaties om verschillende vrouwen, eigenlijk nog meisjes, te bevrijden. Deze meisjes werden vastgehouden en uitgebuit in een coffeeshop. Ook zou de politie de daders arresteren. Echter, beiden reddingsoperaties mislukten omdat de daders werden getipt voordat de reddingsteams arriveerden. Vervolgens werd de coffeeshop stilgelegd voordat de politie opnieuw kon invallen.

In augustus 2013 deed IJM een ontdekking. De Vietnamese mensenhandelaren hadden hun handel simpelweg verhuisd naar twee massagesalons en de slachtoffers hier aan het werk gezet.

IJM spendeerde maanden aan de zorgvuldige voorbereiding van een nieuwe reddingsactie. In oktober 2013 planden we samen met de antimensenhandel-eenheid van de Cambodjaanse politie een complexe reddingsoperatie. In gelijktijdige reddingsoperaties werden de jonge vrouwen, waaronder zes minderjarige meisjes, bevrijd uit de massagesalons. In de rechtszaak getuigden veel van de geredde vrouwen moedig tegen de mensenhandelaren. Afgelopen maand leidden deze getuigenissen tot zes veroordelingen.

Saroeun Sek, IJM advocaat en juridisch directeur, legt uit waarom deze veroordelingen een grote mijlpaal vormen in het gevecht tegen mensenhandel: “Criminele Vietnamese netwerken proberen nog steeds meisjes en vrouwen naar Cambodja te verhandelen. We laten zien dat wij Cambodjaanse en Vietnamese criminele netwerken verantwoordelijk houden onder de Cambodjaanse wet. Dat is een positieve boodschap.”

Filipijnen
Op de Filipijnen werden in zes rechtszaken, acht mensenhandelaren veroordeeld. Dit zijn meer veroordeling in één maand dan dat IJM Cebu verkreeg in hun eerste vijf actieve jaren.

Vroeger nam het jaren in beslag om op de Filipijnen rechtszaken tegen mensenhandel door het overbelaste rechtssysteem te krijgen. Maar in 2010 vervaardigde het Filipijnse hooggerechtshof een richtlijn. Nu kunnen rechtszaken die te maken hebben met mensenhandel snel worden afgehandeld.

Eén van de zaken waar IJM afgelopen november mee hielp, laat zien dat er op de Filipijnen een verschuiving in het rechtssysteem gaande is. Zes maanden nadat IJM de politie hielp met de bevrijding van acht meisjes en één volwassene die als prostituees aangeboden werden, werd de dader schuldig verklaard voor mensenhandel. Hij werd veroordeeld voor 15 jaar cel en een boete van 500.000 peso (bijna 9000 euro, een minimumdagloon zit tussen de 2 en 5 euro in).

Voor de vrouwen die in mei 2014 werden gered, is deze rechtspraak gebedsverhoring. Zoals één van de vrouwen zei: “Een aantal dagen geleden bad ik dat hij zijn schuld zou bekennen.”. Op dit moment wordt zij ondersteund door maatschappelijk werkers van IJM.

Bolivia
In Bolivia volbracht IJM een belangrijke mijlpaal deze maand, meer dan 50 daders van seksueel geweld zijn veroordeeld sinds de oprichting van het kantoor in 2008.

De Boliviaanse rechtbank kwam in twee weken tijd tot vijf veroordelingen in vier zedendelicten. IJM ondersteunde deze rechtszaken. Het gaf recht aan verschillende kinderen tussen zes en tien jaar. Het kostte jaren om met de zedendelicten door het Boliviaanse overbelaste rechtssysteem te komen.

In de meeste rechtszaken waar IJM bij betrokken is, kost het drie tot zeven jaar om van de eerste aangifte te komen tot een uiteindelijk oordeel. Dit vergt enorm veel van arme gezinnen. Om de hoorzittingen bij te wonen moeten ouders vrij nemen van hun werk. Terwijl het geld hard nodig is. Drie van de vier zittingen worden uitgesteld. Dat betekend dat halve, of zelfs volledige, daglonen voor niets verloren gaan.

De zaken door het rechtssysteem krijgen en de families in nood ondersteunen, vereist een niet aflatende toewijding van het IJM team.

IJM advocaten dragen de last van een volledige zaak op zich. Bijna letterlijk rennen ze heen en weer, van een hoorzitting in La Paz naar een volgende in de naburige stad El Alto, met de bus is dit een 30-45 minuten durende reis. Juridisch medewerkers sporen essentiële juridische documenten op, maken kopieën en leveren belangrijke updates aan de overbelaste aanklagers. Maatschappelijk werkers bezoeken de slachtoffers thuis en geven hen therapie, gaan samen met hen naar het ziekenhuis en helpen de familie met een plan opstellen voor economische stabiliteit.

“De grootste voldoening voor mij is de dankbaarheid van de families,” zegt IJM advocaat Vanessa Saravia. In 2008 opereerde het IJM team voor het tweede jaar in Bolivia, dat jaar kwamen ze maar tot vier veroordelingen. Dit jaar zijn het er al 16. In Bolivia begint het rechtssysteem ook voor de armen te werken, de gemeenschappen zijn veiliger.

Vanessa’s focus blijft op de familie waar zij voor werkt: “Het weten dat ik deze familie hielp, betekent alles voor me.”
Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden