Studie bewijst: 1 op 3 weduwen slachtoffer illegale landonteigening

donderdag 11 december 2014

Juliana

Voor haar huis

Kampala, Oeganda –

Recent IJM onderzoek wijst uit dat ongeveer één op de drie weduwen in Oeganda slachtoffer is van illegale landonteigening. Een vreselijke misdaad die het leven van de allerarmste en kwetsbaarste inwoners bedreigt.

Bijna 20% van de slachtoffers meldden dat ze waren aangevallen en meer dan 30% gaf aan dat hun kinderen ernstig werden bedreigd door machtige buren of familieleden, die hun huis of land probeerden te stelen.

Hoewel het geweld tegen weduwen en weeskinderen regelmatig voorkomt, wijst het onderzoek ook uit dat lokale overheden weinig actie ondernemen in het bestrijden van deze misdaad.


IJM beschermt sinds 2008 slachtoffers van illegale landonteigening in Oeganda. IJM werkt nauw samen met lokale autoriteiten en politie om deze misdaden te verminderen en uiteindelijk te stoppen.
Hoe een weduwe en haar tien kleinkinderen leden onder een plaag van geweld


Meer dan een jaar lang werd de zeventig-jarige weduwe Juliana bedreigd door een man. Hij beweerde dat zij als vrouw geen recht had op haar huis, met het kleine stukje land met bananenbomen.

Juliana herinnert zich zijn bedreigingen maar al te goed: “Als je mij niet een deel van dit land geeft, zal er bloed vloeien. Een persoon in deze familie zal sterven.”

“Ik was heel bang. Ik kon niet eten of slapen,” vertelde Juliana aan een maatschappelijk werker van IJM. “Ik was bang dat hij mij, mijn dochter of mijn kleinkinderen zou vermoorden.”
De bedreigingen gingen door, tot Juliana in oktober 2014 gewond raakte doordat ze met een kapmes werd aangevallen.

IJM schoot te hulp, samen met de lokale politie arresteerden wij haar belager. Hij verklaart onschuldig te zijn en wacht, in hechtenis, de rechtszaak af.

“Toen hij gearresteerd was, kon ik eindelijk slapen” zegt Juliana, oma van tien kleinkinderen. “Ik ben ervan overtuigd dat IJM mij zal beschermen.”.Opleiding politie om weduwen te beschermen


De snelle reactie van de lokale politie in Juliana’s zaak, laat een verschuiving zien in de manier waarop autoriteiten weduwen en wezen beschermen.

Het onderzoek van IJM wijst uit dat bij meer dan de helft van illegale landonteigening, waarvan aangifte werd gedaan bij de politie, geweld meespeelde. Er werd echter bijna nooit actie ondernomen om de criminelen te stoppen. Veel autoriteiten in Oeganda beschreven deze zaken als een ‘familie-aangelegenheid' en stuurden weduwen weer weg. Dit gaf criminelen vrij spel voor hun daden.

“Illegale landonteigening is een gewelddadige misdaad”, aldus Kathryn Wilkes, directeur van IJM Oeganda. “Als er geen onmiddellijke juridische gevolgen zijn voor het afpakken van eigendommen, blijven gewelddadige aanvallen, zoals bij Juliana, bestaan.”

IJM blijft cursussen geven aan de lokale politie in Mukono County en zet ze aan tot actie, om in te grijpen bij illegale landonteigening. IJM verwacht een drastische vermindering van deze misdaad als er steeds meer criminelen worden veroordeeld, zodat de gemeenschap de gevolgen ziet van deze misdaad. Dan zijn weduwen als Juliana veilig.

Lees meer over illegale landonteigening.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden