5 redenen waarom Guatemala nu veiliger is voor kinderen

woensdag 3 december 2014

GUATEMALA

IJM werkt sinds 2005 samen met de lokale autoriteiten van Guatemala. We hebben geholpen met de bevrijding van meer dan 250 kinderen van seksueel geweld en met getuigenissen tegen meer dan 200 verkrachters en gewelddadige criminelen.

Door individuele zaken door het rechtssysteem te halen, hebben we hier essentiële gaten in ontdekt en konden we helpen verbeteringen door te voeren zodat recht mogelijk is voor de hele gemeenschap waar wij werken.


5 redenen waarom Guatemala nu veiliger is voor kinderen dan 5 jaar geleden:


1. Guatemala heeft nu een wet die seksueel geweld daadwerkelijk beschrijft als misdaad.

Geschreven wetten zijn het fundament om recht te krijgen. Wanneer deze wetten gebrekkig of niet volledig zijn, zijn het de armen die lijden, doordat zij niet worden beschermd.

In 2009, nadat IJM en andere NGO´s jarenlang pleitten bij wetgevers in Guatemala, werd een nieuwe wet ingevoerd. Deze scherpte de betekenis aan van misdaden als mensenhandel en seksueel misbruik.

Hiervoor waren de beschrijvingen verouderd en ontoereikend: een verkrachting werd alleen geclassificeerd als misdaad wanneer het was begaan door een man tegen een vrouw, de seksuele ervaring van een slachtoffer werd meegenomen bij het bepalen van de ernst van het misdrijf en er werd weinig tot geen aandacht geschonken aan de psychische impact van seksueel geweld.

De nieuwe wet verhoogde ook de straffen tegen mensenhandelaren en verkrachters.2. Kinderen worden met respect behandeld en wanneer ze geen Spaans verstaan, krijgen ze een tolk.

In 2013 kwam er een nieuw beleid in Guatemala die belangrijke regels vaststelde voor de opsporing van misdaden tegen kinderen en vervolging van de misdadigers.

Deze regels waren grotendeels ontwikkeld door IJM en UNICEF. Voor het eerst zijn er nu nationale regels voor het onderzoeken en vervolgen van misdaden tegen kinderen.

Deze regels garanderen vertrouwelijkheid tijdens een rechtszaak, geven het kind recht om te getuigen (en geven toestemming dat de getuigenis in een veilige ruimte plaatsvindt). Ook kunnen dankzij deze regels kinderen met een andere culturele achtergrond een tolk krijgen en moeten aanklagers samenwerken met maatschappelijk werkers zodat kinderen de juiste aandacht krijgen.

Op uitnodiging van het Openbaar Ministerie van Guatemala, trainde IJM, in de drie provincies waar wij werkzaam zijn, meer dan 350 Officieren van Justitie in dit nieuwe beleid.


3. Rechters begrijpen dat minderjarige slachtoffers van seksueel geweld een andere benadering vragen dan volwassen slachtoffers.

Vergelijkbaar met de regels die IJM en UNICEF ontwikkelden voor de Officieren van Justitie, gaf de Hoge Raad in 2013 een nieuw protocol uit dat regels geeft aan rechters, hoe ze kinderen moeten behandelen tijdens een zededelict.

Het nationaal protocol geeft richtlijnen hoe rechters een kind op een respectvolle, waardige en veilige manier moeten ondervragen. Ook verbiedt het contact tussen het kind en de verdachte tijdens de zittingen.

Op uitnodiging van de Hoge Raad werkt IJM samen met lokale autoriteiten om aan de rechters trainingscursussen te geven over dit nieuwe protocol. Bijna 150 rechters werden getraind in 2013.


4. Kinderen hoeven niet langer te getuigen tegenover de verkrachter.

Het nieuwe protocol van de Hoge Raad bemoedigt rechters om een speciaal, veilig en volledig afgescheiden kamer in de rechtszaal te gebruiken waar de kinderen kunnen getuigen.

• De kamer heeft gemakkelijke stoelen en klein speelgoed, de rechter en advocaten staan aan de andere kant van een spiegelraam.
• Een psycholoog stelt het kind vragen op een manier die zij of hij kan begrijpen.
• De hele ondervraging wordt opgenomen zodat de verklaring van het kind gebruikt kan worden als bewijs en om het trauma te minimaliseren om het verhaal van het misbruik opnieuw te vertellen.

In 2012 zag IJM 182 gesloten zaken van seksueel geweld in. Deze zaken vonden allemaal plaats in de drie provincies met de hoogste cijfers van seksueel geweld. Een nauwkeurige analyse stelde dat 97% van de kinderen gewoon in de rechtbank moesten getuigen, hetgeen meestal een zeer traumatische ervaring is. Een scherm om de dader uit het gezichtsveld van het kind te halen, werd maar in 5% van de gevallen gebruikt.

In nauwe samenwerking met UNICEF heeft IJM gestreden voor het gebruik van een aparte kamer. Dit maakt een wereld van verschil: de 13-jarige Griselda * werd verkracht door drie mannen. In het proces tegen de eerste man vertelde Griselda over de aanval terwijl één van de mannen die haar verkrachtte een aantal meter bij haar vandaan zat. Ze kon hem niet zien door het scherm tussen hen, maar de intimiderende aanwezigheid vulde de zaal.

In de hoorzittingen tegen de andere twee daders pleitte IJM dat Griselda in een andere kamer kon getuigen. Dit kon. De andere omgeving gaf een enorme verandering. Haar maatschappelijk werker zei dat het meisje ‘getuigde met kracht’ en ze kon vragen rustiger beantwoorden zonder de intimiderende aanwezigheid van de verkrachter.

(In Griselda’s zaak werden de drie mannen veroordeeld voor hun daden.)


5. Een nieuwe politie-eenheid maakt Guatemala een veiligere plek voor iedereen, met name kinderen die te maken hebben met geweld.

Het merendeel van de zaken die betrekking hebben tot seksueel geweld bloeden dood voordat ze echt beginnen: Toen IJM alle 36.166 dossiers van seksueel geweld in vijf jaar tijd bestudeerden, zagen we dat maar drie op de tien zaken volledig onderzocht worden. De meeste zaken komen nooit in de rechtbank.

In 2012 werd een nieuwe politie-eenheid opgericht die zich richt op seksueel misbruik. Het land is de strijd aangegaan tegen seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen. Deze eenheid kon verandering brengen en zaken grondig onderzoeken. Echter, ze hadden weinig gespecialiseerde training ontvangen.

In Augustus 2014 zette de overheid een stap die hun toewijding laat zien om te vechten tegen deze misdaden en recht mogelijk te maken. De premier van Guatemala en andere belangrijke leiders tekenden een officiële overeenkomst met IJM. Ze gaven ons toestemming om de landelijke politie te trainen in de basistechnieken van onderzoek doen. Ook mogen we een uitgebreide training bieden aan de politie-eenheid die zich richt op seksueel misbruik.

IJM zal een gespecialiseerde training verzorgen voor de huidige en toekomstige agenten in de politie-eenheid. De training richt zich op onderzoekstechnieken, bewijsmateriaal verzamelen en werken met slachtoffers van seksueel geweld.

*Dit is niet haar echte naam
Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden