Ware schoonheid

woensdag 26 november 2014

Saba lacht en wacht wanneer haar wordt gevraagd wat ze wil worden. Daarna zegt ze dat ze wil zijn als Shalini (foto boven). Waarom? Deze keer komt het antwoord snel: “De manier waarom didi van mij houdt, maakt dat ik wil houden van anderen.'

MUMBAI, INDIA – Iedere twintiger heeft een idee over de betekenis van mooi zijn. Een kleine groep jonge vrouwen ontmoette elkaar in India’s grootste stad, Mumbai. Ieder van hen draagt een kleurrijke outfit.

“Zelfs wanneer ik mijzelf opmaak, maar mezelf niet mooi voel, is het verspilling van make-up!” zegt Amal*, terwijl ze de punt van haar groene sjaal vasthoudt en ermee speelt. “Vrouwen kunnen mooi zijn met en zonder make-up. Innerlijke schoonheid is ook belangrijk.”

Twee andere jonge vrouwen in de groep leggen uit hoe zij tegen deze innerlijke schoonheid aankijken. “Ik moet goed denken over anderen,” zegt de één, de andere voegt hieraan toe: “Wanneer God ons helpt, ons zegent, dan is het helpen van anderen innerlijke schoonheid.”

Deze eenvoudige woorden over het vinden van schoonheid door het helpen van anderen zijn opmerkelijk. Minder dan twee maanden geleden zaten deze vrouwen in een verschrikkelijke situatie en hadden ze zelf hulp nodig. Ze zaten opgesloten in een bordeel in de grootste rosse buurt van Azië.

Maatschappelijk werkers van IJM trekken sinds hun bevrijding met hen op. Zodat ze opnieuw inzien wie ze zijn en ontdekken wat ze willen. Het is het begin van vrijheid.


De armen zijn het doel van de handelaren

De vier jonge vrouwen werden vanuit verschillende plaatsen, door verschillende mensen verhandeld naar Mumbai, maar hun verhalen beginnen met alarmerende gelijkheid.

Amal uit Bangalore, vluchtte voor haar echtgenoot nadat hij haar mishandelde voor haar drie miskramen. Vervolgens ontmoette ze een man die haar een ‘goede baan’ aanbood zodat ze haar leven opnieuw kon beginnen.

Saba* uit Bangladesh, werd een baan als ‘hulp in de huishouding’ aangeboden. Ze hoopte zo geld te verdienen om naar haar familie en zoontje te sturen.

De andere vrouwen hebben soortgelijke verhalen. Allen kwamen ze bedrogen uit.

Handelaren jagen op meisjes en vrouwen zonder sociaal vangnet. Ze weten dat niemand voor hen opkomt en ze hebben geen reden om bang te zijn voor veroordeling en straf.


Onontkoombaar geweld

Het bordeel waaraan deze jonge vrouwen werden verkocht, is berucht om het houden van minderjarigen en verhandelde vrouwen. IJM hielp in de afgelopen vier jaar de politie van Mumbai met het leiden van vijf reddingsoperaties.

Nieuwe meisjes werden mishandeld door de bordeeleigenaren of uitgehongerd totdat ze klanten wilden ontvangen. De klanten kwamen vanaf ongeveer vier of vijf uur s’ middags en het geweld ging door tot twee of drie uur ’s ochtends. Klanten betaalden minder dan vier dollar om een meisje seksueel te misbruiken.

(Lees meer over de hartverscheurende reddingsoperatie die hen bevrijdde van deze nachtmerrie.)

In de nacht van de bevrijding zei één vrouw: “De afgelopen drie maanden zat ik in het bordeel, zag ik geen zon en was ik niet buiten. Op de één of andere manier heb ik het overleefd.”


IJM verleent zorg vanaf het begin en gaat hiermee zolang nodig

“Deze meiden hebben uitzonderlijke levenskracht. Ik voelde dit al in de nacht toen ze bevrijd werden,” aldus Shalini Newbigging, nazorgmedewerker van IJM. Zij was erbij om direct zorg te verlenen en blijft de geredde vrouwen sinds die nacht bijstaan.

Toen de jonge vrouwen hun verklaringen hadden afgegeven bij de politie werden ze naar een particulier nazorgtehuis gebracht. Hoewel ze de dag erna in vrijheid wakker werden, vergt het tijd om te leren hoe ze in vrijheid kunnen leven. De verklaringen van de vrouwen zullen gebruikt worden in de strafzaak tegen de vier bordeelhouders die in die nacht werden gearresteerd.

IJM werkt nauw samen met het nazorgtehuis om de bevrijde vrouwen bij te staan op deze vrijheidsreis. Maatschappelijk werkers stellen de behoeftes van de vrouwen vast, vervolgens zetten ze een individueel behandelingsplan op om hun psychische, emotionele, psychologische en (op de langer termijn) onderwijsdoelstellingen te behalen. Veel nazorghuizen verzorgen onderwijs of cursussen, IJM ondersteunt deze diensten door regelmatig docenten in te huren of seminars te sponsoren.

Gediplomeerde medewerkers als Shalini verlenen diensten van onschatbare waarden. Ze bieden één-op-één counseling aan de slachtoffers en trainen medewerkers in nazorghuizen en counselors die niet bij IJM aangesloten zijn in het creëren van effectieve nazorg. In één van de overheidshuizen is maar één nazorgmedewerker voor 100 cliënten.

De vrouwen herstellen en dromen dankzij nieuwe rolmodellen

Binnen een week nadat ze aankwamen in het nazorghuis zijn de meeste cliënten begonnen met lessen in Hindi en Engels. Ze zijn gestart met het oefenen van vaardigheden, ze leren borduren en met naaimachines werken. Verschillende vrouwen willen terug naar huis om daar een kleermakerswinkel te beginnen, of een baan te zoeken in een kledingfabriek. Een aantal vrouwen verdient al een eigen inkomen door het maken van sleutelhangers en sieraden die lokaal worden verkocht. Amal vertelt dat ze voor kapster wil leren en leren make-up te verzorgen zodat ze kan werken in een beautysalon. Ze zegt dat ze vrouwen mooi wil maken.

Shalini en andere maatschappelijk werkers blijven de vrouwen bijstaan, zelfs wanneer ze binnenkort naar een nieuw nazorghuis verhuizen. Dit huis is dichter bij hun families.

Wanneer haar gevraagd wordt wat ze wil worden, begint Saba te stralen. Ze bedekt haar brede lach met de punt van haar groene sjaal. Daarna zegt ze met een vleugje opwinding, “Ik wil worden als Shalini didi, dan kan ik misschien andere meisjes helpen.”

In minder dan twee maanden is Shalini Saba's didi - grote zus – geworden. Een rolmodel die laat zien dat het helpen van anderen mooi kan zijn.

*Vanwege privacy redenen zijn dit niet hun echte namen.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden