Invloedrijk kolonel de cel in voor verkrachting

donderdag 13 november 2014

PHNOM PENH, CAMBODJA –


Een invloedrijk gepensioneerd kolonel uit Cambodja is schuldig bevonden voor de verkrachting en poging tot verkrachting van drie meisjes in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar. De meisjes komen uit een arme wijk dichtbij zijn huis. De dader kreeg vijf jaar gevangenisstraf.


IJM hoorde in 2010 voor het eerst van de herhaaldelijke verkrachtingen. Wij verleenden de politie in Cambodja ondersteuning bij de arrestatie van de man. Ook hielp IJM bij de rechtszaak tegen de dader. De meisjes vertelden wat hen was aangedaan.


Families in de omgeving durfden het misbruik jarenlang niet aan te geven. Zij vroegen zich af of er wel recht zou worden gedaan nu de dader zo’n invloedrijk man was. De veroordeling was een duidelijk signaal naar de gemeenschap én naar anderen die het op minderjarigen gemunt hebben.


“Hij dacht dat niemand hem iets kon maken. Maar nu blijkt dat hij ongelijk had,” zegt Sek Saroeun, de IJM advocaat die de zaak leidde. “Van te voren kon de gemeenschap niet vertrouwen op het rechtssysteem. Maar nu deze machtige man is gearresteerd en veroordeeld zien zij dat de wetten hun wel degelijk kunnen beschermen.” Er is een weg uit de plaag van geweld!


Lees meer over deze zaak in The Cambodia Daily.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden