Politie-agent opgepakt voor mishandeling

donderdag 6 november 2014

Een Keniaanse krant die aandacht schenkt aan de arrestatie van de machtige agent die naar verluid Derek mishandelde.

Derek zegt dat hij mishandeld werd door een machtige politieagent dichtbij zijn kleine huis in Nairobi. De agent hield zich twee jaar verborgen voordat hij gearresteerd werd in augustus 2014.

 

Nairobi, Kenia, 6 november 2014

Meer dan twee jaar nadat Derek* de pijn van een metalen staaf op zijn lichaam voelde, een staaf die eigendom was van een politieagent, is de verdachte hooggeplaatste officier eindelijk gearresteerd voor zijn misdaden. Hij zal later dit jaar voor de rechter komen.

“Zaken waarbij we iemand van de politie beschuldigen van een misdaad, , zijn extreem moeilijk. Maar er treedt verandering op,” aldus Shawn Kohl, directeur van het IJM veldkantoor in Kenia. “We hebben hoop dat dit resulteert in gerechtigheid voor de armen.”

Brutaal mishandeld in zijn eigen gemeenschap
Derek, een jonge vader die werkt als kipverkoper, werd dichtbij zijn kleine huis in Nairobi op oudejaarsavond 2011 lastiggevallen en mishandeld door de politie. Ze sleurden Derek naar een politiebureau in de buurt. Hij herinnert zich één hooggeplaatste agent die hem gewelddadig sloeg met een metalen pijp.

Een gebroken been en ernstig hoofdletsel was het gevolg van de aanval, Derek moest twee maanden verzorgd worden. De belangrijkste agent probeerde Derek om te kopen en onder druk te zetten om de mishandeling stil te houden, maar hij weigerde.

Zonder werk en bezorgd om zijn gezin, vertelde Derek zijn verhaal aan de ‘Kenya National Commission on Human Rights’ (KNCHR) die hem doorverwezen naar IJM voor hulp.

 

'Onderzoek wees uit dat één op de drie ondervraagde Kenianen te maken had gehad met misbruik van de politie tijdens de afgelopen 12 maanden'

 

One Man’s’ verhaal in een landschap van angst

IJM beschermt sinds 2011 mannen en vrouwen in Nairobi voor politiegeweld en heeft een sterke relatie opgebouwd met Keniaanse regeringsautoriteiten zoals de Internal Affairs Unit, National Police Service Commission en anderen.

In 2012 voerde de Independent Policing Oversight Authority (IPOA) een onderzoek uit naar het functioneren van de politie en de algemene ervaring van machtsmisbruik van de politie. Dit werd jarenlang niet gecontroleerd. IJM hielp met de technische zaken.

Het onderzoek van IPOA wees uit dat één op de drie ondervraagde Kenianen te maken had gehad met misbruik van de politie tijdens de afgelopen 12 maanden. Zaken als aanranding, omkoperij, vervalsing van bewijs en dreiging van gevangenisstraf. 53% van de ondervraagde politieagenten was zelf getuige van machtsmisbruik in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. Maar, politieagenten die schuldig staan aan het machtsmisbruik werden zelden verantwoordelijk gesteld voor deze misdaden.

Een landelijk onderzoek voor een cruciale arrestatie
Dereks aanvaller verantwoordelijk te stellen, was een grote uitdaging. Desondanks nam IJM de zaak op en leerde snel hoe intimiderend de hooggeplaatste agent was die Derek klaarblijkelijk aangevallen had: fysiek groot en imponerend en vaak reisde hij met gewapende mannen die hem beschermden. Inwoners van de gemeenschap dachten dat hij achter veel vergelijkbare incidenten zat en dat hij lokale criminelen ondersteunde.

IJM werkte samen met de lokale autoriteiten om Derek en zijn gezin te verhuizen naar een veilige locatie en werkten aan een zaak voor in de rechtbank. De officier vluchtte echter en wist de arrestatie bijna twee jaar te ontwijken.

Na een intensieve zoektocht identificeerde de politie met hulp van IJM zijn locatie in een afgelegen dorp bijna 500 kilometer verderop. Ze arresteerden de agent.

De corrupte agent is aangeklaagd en wacht nu de rechtszaak voor zijn gepleegde misdaden af. Naar verwachting begint de rechtszaak eind 2014. IJM blijft Derek ondersteunen terwijl hij zich voorbereidt op het delen van de waarheid in de rechtszaal.

“Wij nemen toe in kracht,” aldus Kohl. “Er is nog een lange weg te gaan, maar dit zijn hoopvolle tijden… Vooral voor hen die misbruikt zijn door mensen aan wie hun bescherming toevertrouwd is.”

*Om privacyredenen is dit niet zijn echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden