Eerste zaak in DR betekent veiligheid voor Clarisa

maandag 27 oktober 2014

SANTO DOMINGO, DOMINICAANSE REPUBLIEK –

Eindelijk kunnen Clarisa* en haar familie zich iets veiliger voelen. De twee mannen die haar verhandelden voor seks zitten nu namelijk in de cel terwijl zij in voorarrest een rechtszaak tegen hen moeten afwachten.

Het IJM kantoor op de Dominicaanse Republiek is pas enkele maanden operationeel. Feit dat de twee verdachten nu vastzitten, is een van de eerste zaken van het team.


Clarisa is 14 en heeft een verstandelijke beperking. Ze functioneert als een meisje van 6. Zij is een van 9 kinderen en haar familie leeft in extreme armoede in een gevaarlijke wijk ik de stad Santo Domingo.

IJM hoorde voor het eerst van de Clarisa door een openbaar aanklager. Clarisa vertelde een psycholoog van IJM wat haar was aangedaan. De jonge tiener vertelde dat zij was verkracht door een man en dat hij haar vervolgens verkocht aan een andere man die haar ook verkrachtte.

Beide verdachten dreigden Clarisa of haar familie nog meer aan te doen als ze iemand zou vertellen wat zij hadden gedaan.

Omdat de mannen nog op vrije voeten waren, besloot de aanklager Clarisa snel onder te brengen in een veilig opvangtehuis. IJM legde haar en haar familie uit wat er gebeurde en dat zij nu veilig waren.

IJM begon met de aanklager meer bewijs te verzamelen en vroeg een arrestatiebevel aan van de twee verdachten. Clarisa gaf een verklaring over het misbruik hetgeen leidde tot de arrestatie van de mannen. Ook werd zij medisch onderzocht. Lichamelijk en seksueel werd hierdoor bewezen.

In de Dominicaanse Republiek is het aan de aanklager een team van de politie op te roepen een arrestatie te verrichten. De aanklager mobiliseerde drie agenten van het anti-mensenhandelteam en samen maakten zij een plan om de verdachten op te sporen en op te pakken.

Na een week werden de twee mannen in twee afzonderlijke acties opgepakt.
 

Fout in document
De volgende uitdaging was ervoor te zorgen dat de twee verdachten in de cel zouden blijven. Wij geloofden dat zij een gevaar voor Clarisa en haar familie vormden. Daarom hielp een advocaat van IJM de aanklager een sterke zaak op te bouwen om de mannen vast te houden totdat de rechtszaak zou beginnen. 


Toen de IJM advocaat en de aanklager de stukken doornamen, kwamen zij erachter dat er een kritieke fout was gemaakt in de aanklacht. De misdaad stond namelijk vermeld als “gezinsgeweld”, en niet als “mensenhandel”. Terwijl er geen enkele aanwijzing of bewijs was dat de mannen familie van Clarisa waren.

Deze fout kon de hele zaak omver gooien en de mannen de kans geven de cel te verlaten.

Ons team nam daarom snel contact op met de rechtbank om de zaak uit te stellen om direct de fout in het document te kunnen veranderen.

De rechtbank keurde het verzoek de mannen voorlopig vast te houden goed, nadat IJM de moeder van Clarisa naar de rechtszaal had gebracht om haar verhaal te doen.

IJM zal met de lokale aanklager aan de zaak blijven werken om recht te doen aan Clarisa en een duidelijk signaal aan de gemeenschap af te geven: mensenhandelaren en criminelen die het voorzien hebben op de armsten zullen verantwoording moeten afleggen voor hun misdaden.

Clarisa en haar familie krijgen ondersteuning van het IJM-team. Een psycholoog werkt aan een nazorgplan voor Clarisa om haar te helpen het trauma te verwerken.

“Wij zijn bevoorrecht om op te mogen komen voor de meest kwetsbaren in de Dominicaanse samenleving,” aldus Fernando Rodriquez, directeur van IJM’s veldkantoor in de DR. “Deze zaak bewijst onze commitment om samen te werken met partners van de overheid om ervoor te zorgen dat criminelen die het voorzien hebben op minderjarigen ter verantwoording worden geroepen en hun straf zullen krijgen.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden