Recht voor 7-jarige Mona

zaterdag 25 oktober 2014

Mona

In Bolivia is de kans groter te overlijden door een val onder de douche of in bad dan gevangen te worden gezet voor het verkrachten van een kind.

LA PAZ, BOLIVIA

Een rechtszaak van 3,5 jaar leidde tot gerechtigheid voor Mona*. Mona was 3 jaar jong toen zij door haar halfbroer werd verkracht.

Mona’s moeder besefte dat zij recht moest zoeken voor haar dochter, ookal was de kans klein dat zij hierin zou slagen. Ze was namelijk arm. In Bolivia is de kans groter te sterven door uit te glijden onder de douche dan in de gevangenis te komen voor het seksueel misbruiken van een kind.


De verschrikkelijke misdaad verscheurde de familie. Mona’s vader weigerde te geloven dat zijn zoon zijn Mona iets had aangedaan (Mona en haar halfbroer hebben andere moeders).

De politie van Bolivia bracht de zaak onder de aandacht van IJM. Het was duidelijk dat Mona en haar moeder naast counseling professionele juridische hulp nodig hadden.

IJM hielp de politie om de misdaad te onderzoeken. IJM hielp de openbaar aanklager bij het verzamelen van bewijs.

Jury’s in Bolivia bestaan uit vijf leden – twee professionele rechters en drie burgers. Een van de grootste uitdagingen is ervoor te zorgen dat iedereen daadwerkelijk komt opdagen bij de rechtszaak. Er zijn namelijk geen juridische gevolgen voor hen die niet naar de rechtszaal komen. Zelfs rechters schitteren vaak door afwezigheid. En dus worden zaken geregeld uitgesteld en kunnen daardoor jaren duren.

 

'Mona’s moeder kon nauwelijks geloven dat er recht was gesproken'


Dit was ook het geval in de zaak van Mona. Verhoringen werden uitgesteld en maanden verschoven. Het hele proces duurde maar liefst 3,5 jaar.

In oktober kwamen Mona’s advocate van IJM en haar moeder voor de laatste keer naar de rechtbank. Een rechter verklaarde haar halfbroer schuldig en gaf hem 20 jaar gevangenisstraf.

Mona’s moeder kon nauwelijks geloven dat er recht was gesproken. Mona is nu 7 jaar en gaat naar school. Ze heeft een nieuwe toekomst voor haar liggen.

De IJM-advocate zei dat het een intensieve zaak was en dat de uitspraak van de rechter een gebedsverhoring was. “Wij wisten dat wat Mona was aangedaan, fout was. En we hebben gebeden dat de rechtbank dit ook zou inzien.”


* Omwille van haar privacy is Mona niet haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden