Levenslang voor verkrachten 11-jarige Milly

donderdag 23 oktober 2014NAIROBI, KENIA – IJM Kenia hielp de ouders van Milly* de afgelopen maanden met het vinden van recht. De man die hun dochter verkrachtte, kreeg namelijk een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Na een rechtszaak van twee jaar, bevond de rechter de man schuldig voor de verkrachting van Milly toen zij 11 jaar was, in hun drukke wijk in Nairobi. Hij kreeg levenslang. “God is goed!” aldus Milly’s moeder. “We zijn blij dat Hij onze gebeden hoorde.”

Verraden door iemand die ze vertrouwde
Twee jaar geleden liepen Milly en haar zusje vanaf de kerk naar huis. Onderweg stopten ze bij hun opa’s huis. Terwijl ze wachtten op zijn thuiskomst, nodigde een buurman die ze kenden hen bij hem thuis uit. Hij stuurde Milly’s zusje naar winkel in de buurt voor koekjes, vervolgens dwong hij Milly het huis in en deed de deur op slot.
Eenmaal binnen verkrachte de man Milly en dreigde haar pijn te doen wanneer ze het iemand zou vertellen. Ze hoorde haar zusjes stem buiten de deur, maar kon niet roepen om hulp.
Later die dag vond Milly’s moeder haar huilend en intens verdrietig. Dankzij de steun van haar ouders stelde Milly zichzelf open en vertelde ze hen wat er was gebeurd. Haar ouders schrokken en confronteerde de man, die zij ook kenden, bij zijn huis. Buren verzamelden zich op de plek en de politie arriveerde snel en arresteerde hem.

 

'Later die dag vond Milly’s moeder haar huilend en intens verdrietig'


Het was een publieke gebeurtenis bij daglicht en het nieuws verspreidde zich snel door de arme gemeenschap. De 11 jaar oude Milly werd plotseling door haar eigen buren geconfronteerd met roddels. Ze spraken schande van haar! Ze lieten haar, waar ze ook kwam, vol schaamte achter.

Veroordeling helpt de familie om door te gaan
Een aantal weken later hielp een meelevend gemeentelid Milly’s familie het verhaal te delen met IJM Kenya. IJM gaf hen de hulp die zij nodig hadden; counseling én juridische hulp. Maatschappelijk werkers van IJM hielpen Milly voor een aantal maanden te verhuizen naar een opvanghuis. Ook begeleidden ze haar in therapie. Ondertussen brachten advocaten van IJM de volgende twee jaar, in samenwerking met een officier van justitie, haar zaak in de rechtbank, om de veroordeling en de levenslange gevangenisstraf vast te stellen.
In een rechtbank waar tot nu toe weinig verkrachters schuldig bevonden zijn, noemde een IJM medewerker dit zware vonnis “een wonder”.

IJM zorgde ervoor dat Milly veilig terug naar school kon en hielp haar moeder met het starten van een klein bedrijfje om de familie te kunnen onderhouden. Het gaat nu goed met Milly en haar ouders.


*Een pseudoniem

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden