Gevluchte slaaf helpt bij bevrijding anderen

dinsdag 21 oktober 2014

Het 'onderkomen' van de slaven

De broertjes vertellen hun verhaal

Delhi, India

 

Je ruikt de geur van verbrand houtskool van Kalappa’s huid als hij spreekt. Hij kijkt op en ziet de regeringsfunctionaris voor hem staan. “Wanneer u mij niet had gered, was ik gestorven,” zegt Kalappa.Kalappa is één van de 16 mensen die afgelopen maand bij een reddingsoperatie in India gered zijn uit een leven in slavernij. Verschillende families, met onder andere kinderen jonger dan zes jaar, werden vastgehouden als slaven. Ze verzamelden, hakten en brandden stukken hout om houtskool te maken.

Wereldwijd zijn er bijna 30 miljoen slaven. In India alleen leven volgens schattingen meer dan 10 miljoen slaven. In samenwerking met regeringsfunctionarissen heeft IJM gewerkt aan honderden zaken om hen vrij te krijgen.

De zaak van Kalappa valt Abishek Joseph, een maatschappelijk werker van IJM Delhi, in het bijzonder op. “In negen jaar veldwerk heb ik nog nooit een zaak gezien met zoveel misbruik, waar families gescheiden werden en verspreid van de ene plaats naar de andere.”


'Vrezend voor hun leven vluchtten Kalappa en de andere families diezelfde nacht'


Leven in slavernij
Kalappa’s verhaal illustreert hoe moderne slavernij werkt. Hij nam een baan aan in een houtskool makerij, 160 kilometer bij zijn dorp vandaan. De eigenaar van het bedrijf bood hem een voorschot aan en legde Kalappa uit dat hij kon terugbetalen doormiddel van het werk. Maar de lening was een val. Kalappa werd slaaf.

Kalappa en anderen die samen met hem gevangen zaten, werkten de klok rond, met nauwelijks een pauze om te slapen in hetzelfde open veld als waar ze het hout tot houtskool verbrandden. Hun kinderen mochten niet naar school en veel hielpen hun ouders met het bereiken van de onmogelijke quotums. Ze hadden geen schoon water, behoorlijke toiletten of onderdak.

Een vrouw vertelde over de overstroming van vorig jaar die al hun armzalige eigendommen verwoestte. Toen ze de eigenaar vroegen om hulp, zei hij hun dat ze zich schuil moesten houden onder de bomen en dat hij de volgende ochtend zou langskomen, als ze dan nog leefden. Ze overleefden en de volgende dag smeekte de vrouw de eigenaar om te helpen met het bouwen van beschutting.

De eigenaar antwoordde met een aframmeling. Nog steeds draagt de vrouw de littekens van de houten plank waarmee zij geslagen werd.

De meeste ontsnapten, maar iedereen leefde in angst om ontvoerd te worden
Vrezend voor hun leven vluchtten Kalappa en de andere families diezelfde nacht. Ze slaagden erin om terug naar huis te keren, werk te vinden en hun kinderen naar school te sturen. Maar, de terreur die ze in hun leven als sleven ondervonden, was niet voorbij.

Volgens de verhalen die Kalappa en de anderen deelden met de overheidsfunctionaris, kwam de eigenaar, in minder dan een jaar, vier keer naar hun dorp. Iedere keer nam hij iemand weg om weer te laten werken in zijn bedrijf.

Wanhopig om hun geliefden terug te krijgen en de ontvoeringen te stoppen, wendden de wanhopige families zich tot een locale organisatie die bekend staat om het helpen van gemarginaliseerde groepen uit de samenleving. Deze organisatie, Association for Rural Development (ARD), vroeg IJM een plan te ontwikkelen om de gevangenen te bevrijden en alle families veilig te houden.Een gecompliceerde reddingsoperatie
Het zou geen eenvoudige reddingsoperatie worden. IJM en ARD briefden een reddingsteam op vrijdag 5 september 2014. De eerste stap was de mannen en vrouwen te vinden die ontvoerd waren. Kalappa was de eerste die ze vonden.

Toen het reddingsteam uitlegde waarom ze daar waren, deed Kalappa zijn verhaal. Hij zei dat de eigenaar nog maar een paar dagen eerder een mes tegen zijn keel hield en hem dwong zijn vrouw te bellen voor geld. Hij vertelde dat zijn vrouw de vier geiten van de familie had verkocht, hun enige bron van inkomsten, en boekte het geld over op de bankrekening van de eigenaar.

Nog een andere man en vrouw werden gevonden en bevrijd, maar de vierde vrouw werd vermist. Niemand had haar de afgelopen weken gezien.

De familieleden werden in een kantoor van de overheid herenigd met de bevrijde slaven.

Medewerkers van IJM en ARD ondersteunden de families en gaven hen eten terwijl ze wachtten voor de officiële gesprekken. Eén voor één stelde de beambte iedereen een aantal vragen. Hun verhalen lieten zien hoe verschrikkelijk hun leven in slavernij was.

Negen mensen, inclusief twee broertjes van zes- en tien, kregen een officiële vrijheidscertificaat. Deze officiële documenten verklaren hen vrij van slavernij, beschermen hen voor de eigenaar en geven aanspraak op overheidsvoordelen.Het verhaal gaat door
Twee dagen nadat de overheidsfunctionarissen en ARD medewerkers al de slachtoffers thuisbrachten, deze keer verzekerd van hun vrijheid, wandelde de vrouw die nog steeds vermist was het dorp in.

De vermiste moeder vertelde hoe de eigenaar haar pakte in het dorp en mee terugnam naar de houtskoolmakerij. Ze legde uit hoe de eigenaar haar misbruikte, fysiek en verbaal, haar behandelde alsof ze zijn eigendom was. Moedig greep ze de kans om te ontsnappen toen de eigenaar stopte voor een kop thee in een kraampje langs de weg. Zonder geld en geen mogelijkheden om contact te leggen met haar familie, was ze gedwongen te bedelen en legde ze per voet de weg terug af. De reis duurde 45 dagen.

De families leven nu in vrijheid en krijgen blijvende ondersteuning van ARD. De volgende stap is het aanhouden van de eigenaar van het houtskoolbedrijf en hem verantwoordelijk te stellen voor zijn daden. De statistieken laten zien dat het in Inda waarschijnlijker is dat je als slavenhouder geraakt wordt door een bliksemflits dan dat je ooit voor je daden gestraft wordt. Om hier verandering in te brengen, blijft IJM de zaak nauw volgen en werkt ze samen met het Openbaar Ministerie zodat de eigenaar gestopt wordt om nog meer mensen te schaden.

Freedom Partners geven € 24 per maand zodat IJM 24 uur per dag haar werk kan doen.
Steunt u ons?

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden