Eindelijk veilig voor geweld

vrijdag 17 oktober 2014

Harriet

De kinderen van Harriet

KAMPALA, UGANDA -

Nadat haar man overleed, kregen Harriet en haar acht kinderen jarenlang geweld te verduren van familieleden die hun huis en land wilden stelen.

Maar nu, dankzij de samenwerking van locale politie en IJM Kampala, zijn Harriet en haar gezin veilig. Twee gewelddadige familieleden zijn gearresteerd en schuldig verklaard voor hun misdaden. Haar huis is veilig en Harriet is dolgelukkig.

“Iedereen in Harriet’s gemeenschap wist onder welke terreur zij leefde,” aldus Kathryn Wilkes, adjunct-directeur IJM Uganda. “Nu na jaren lastiggevallen en geterroriseerd te zijn, zijn Harriets kwelgeesten gearresteerd, aangeklaagd en worden ze verantwoordelijk gehouden voor hun misdaden.”Bedreigingen van familieleden veroorzaken constante angst

De terreur begon direct nadat Harriets echtgenoot stierf in 2008. Nog voor de begrafenis eisten Harriets schoonfamilie dat zij haar huis verliet en haar kinderen en eigendommen voor hen achterliet. Maar moedig weigerde Harriet. Ze zei: “Wanneer ik mijn kinderen bij mijn schoonfamilie zou achterlaten , zouden ze straatkinderen worden.”

Toen probeerden de familieleden hen uit te hongeren door de gewassen, die Harriet verbouwde om haar gezin te voeden, te stelen of kapot te maken. Harriets zwager verhuisde naar een huis naast die van haar en herhaaldelijk treiterde en beledigde hij Harriet.

Vijf jaar lang keek Sarah, Harriets oudste dochter, toe hoe haar moeder slachtoffer was van deze bedreigingen, beledigingen en vernederingen. De politie leek niet in staat deze wantoestand te stoppen en ook locale leiders hielpen niet. Sarah was bang dat ze op een dag terugkwam van school en haar moeder dood zou vinden.

 

Net op tijd een verdediger gevonden

Op een avond bereikten de bedreigingen een angstaanjagend hoogtepunt. Laat in de avond stormden twee neven van Sarah naar het huis en sloegen gewelddadig op de muren waardoor binnen bakstenen vielen op Harriet en haar gezin. Ze schreeuwden bedreigingen en eisten dat Harriet het huis verliet. Eén van de neven dreigde Harriet te vermoorden en te begraven op een plek waar niemand haar zou vinden.

In angst voor haar families veiligheid, zocht Sarah hulp bij haar kerkleiders. Zij verwezen haar naar IJM Kampala. Voor het eerst had Harriets gezin een bondgenoot en hoop voor de toekomst.

Onderzoekers van IJM werkten samen met de locale politie om bewijsmateriaal te verzamelen van het geweld. Op 12 augustus 2013 arresteerden ze de twee neven die het huis hadden aangevallen en Harriet bedreigd.

IJM medewerker Atorney Geraldine Kabami: “De arrestatie en detentie bracht paniek onder de andere familieleden. Nu realiseerden zij zich dat misdadigers worden aangehouden. De gemeenschap wist nu dat de wet kwetsbare weduwen en wezen beschermt tegen criminele activiteiten.”


Rechter staat stevig

Een aantal dagen nadat de familieleden waren gearresteerd, ontmoetten IJM en locale raadsleiders Harriets familie om de rechten van de weduwe duidelijk te maken en duidelijk haar land af te bakenen. Ze ontdekten dat Harriet recht had op nog meer land dan dat ze wist. Harriet kan dit gebruiken om zichzelf en haar kinderen de komende jaren te onderhouden.

 

'Ik ben dankbaar dat mijn dochter naar IJM ging'


Eindelijk moesten de twee familieleden die Harriet gewelddadig bedreigden in de rechtbank voorkomen. Harriet legde moedig een getuigenis af over hun intimidatie en haar misbruikers gaven eindelijk hun misdaden toe en vroegen om vergeving. Geraldine noemde deze bekentenis “een memorabel moment”’.

Vaak stellen bekentenissen en excuses als deze de rechtbank tevreden en stopt de zaak daar. Maar dit keer veroordeelde de rechter de familie en beval hen om de gewassen die ze hadden vernield terug te betalen aan Harriet.

De veroordeling van de familieleden laat een bijzondere verandering zien in de houding van locale rechtbanken in het gevecht tegen ‘landjepik’. Veel leden van de gemeenschap zien arme weduwen als prooi omdat ze geloven dat er geen gevolgen zijn vanuit locale rechtshandhaving. Deze duidelijke uitspraak liet de gemeenschap zien dat rechtbanken en wetten wel degelijk de machtelozen beschermen.

Terwijl zij de uitspraak vierde, zei Geraldine “Dit betekent triomf voor Harriet en haar kinderen, triomf voor iedere weduwe en wees die in die rechtszaal zat!”


Veilig in een gloednieuw huis

Nu was Harriet officieel de eigenaar van haar eigendommen, maar het eenkamerhuis was oud en bood niet de schuilplaats of de veiligheid die haar gezin nodig had. Wanneer het regende lekte het dak en alle kinderen kropen in een hoek.

IJM hielp Harriet met het bouwen van een nieuw huis met twee kamers en een goed dak. Nu slapen haar kinderen ’s nachts rustig door, ook wanneer het regent. Harriet is trots op haar nieuwe huis en houdt het spik-en-span. Maatschappelijk werkers van IJM hebben zich ervan verzekerd dan Sarah en haar broertjes en zusjes naar school gaan en dat ze krijgen wat nodig is om te slagen.

“Ik ben dankbaar dat mijn dochter naar IJM ging,” Zegt Harriet met een enorme glimlach. “Ik voel diep in mijn hart blijdschap. Ik voel me sterker. Het voelt als een overwinning.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden