Kindslaven in Ghana

vrijdag 17 oktober 2014

ACCRA, GHANA –International Justice Mission heeft zich ingezet voor het openen van een nieuw veldkantoor in het West Afrikaanse land Ghana. IJM sluit zich aan bij de Ghanese overheid en andere partners voor de bevrijding van kinderen uit de slavernij in de vissersindustrie. IJM zal samenwerken met de anti-mensenhandel politie om slavenhouders te arresteren en kinderen vrij te stellen van gedwongen arbeid op het Voltameer, wereldwijd het grootste waterreservoir.

Een Ghanees overheidsonderzoek schat dat zo´n 50.000 kinderen in de Ghanese visindustrie werken met tienduizenden kinderen in het hoogseizoen.

IJM onderzoek in Ghana in 2013 wees uit dat dat ongeveer 60 procent van deze kinderen die in het gebied van het Voltameer werken waarschijnlijk ingekocht zijn als slaaf. Lees hier waarom dit de moeilijkste opdracht was voor één van de onderzoekers in zijn 30-jarige carrière.

Kindslaven op het Voltameer werken 14 uur per dag met zeer weinig voedsel, kleding of rust. Regelmatig worden ze geslagen en gedwongen om slopend werk te doen, zoals honderden kilo’s vis vervoeren of naar de diepten van het meer zwemmen om de netten te ontwarren.

Het geweld waar ze mee te maken hebben, is constant maar niet ongewoon. Volgens de ‘Global Slavery Index´, worden vandaag de dag zo’n 30 miljoen mensen over de wereld vastgehouden als slaaf.* Sterker nog, de ILO schat dat één op iedere vier gedwongen arbeiders kind is.**

Twee dingen die je moeten weten over IJM Ghana:
• Kindslavernij op het Voltameer in Ghana is wreed: IJM onderzoekers ontmoetten kinderen van 4 die gedwongen worden om te werken in onmenselijke omstandigheden. Ze zagen kinderen met opgezwollen magen, littekens van de slagen en lichamelijke mishandeling, huidziektes, uitvallend haar en open zweren en wonden. Slavenhouders laten ze onvermoeibaar werken zonder eten en zelfs de kleinste kinderen moeten diep duiken om de netten te ontwarren, hetgeen vaak leidt tot verdrinking.

• Het hoeft niet zo te zijn: Ghana heeft al strenge wetten tegen slavernij, inclusief de Human Trafficking Act van 2005. Deze wetten verbieden alle vormen van mensenhandel en slavernij met strenge straffen voor handelaren en slavenhouders. De Ghanese overheid gaf toe dat consequente handhaving van deze wetten een cruciaal ontbrekend stuk is in het gevecht tegen kinderslavernij. Ze vertelden dat ze ernaar verlangen om de straffeloosheid te stoppen van mensenhandelaren en slavenmeesters op het meer.

Eerder in 2014 was IJM uitgenodigd om een formele samenwerking aan te gaan met de overheid op de hoogste niveaus, die al contacten hebben met autoriteiten die zich bezig houden met het bestrijden van mensenhandel en andere NGO partners. Deze samenwerkingsverbanden zijn de sleutel voor IJM’s op partnerschap gebaseerde werkmodel. Dit model is al succesvol gebleken in het gevecht tegen slavernij is Zuid en Zuidoost Azië.

* Walk Free. The Global Slavery Index 2013. (2013) www.globalslaveryindex.org.
** International Labour Organisation. "ILO 2012 Global estimate of forced labour: Executive Summary."

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden