14 jonge vrouwen eindelijk bevrijd in Calcutta

woensdag 8 oktober 2014

De eerste twee pogingen om de jonge vrouwen te bevrijden uit dit bordeel werden getipt en mislukten.

Binnen dit bordeel werden de meisjes en vrouwen gevonden terwijl ze verstopt zaten onder bedden. Nu zijn ze vrij.

IJM Calcutta heeft de politie geholpen bij de bevrijding van 14 jonge vrouwen uit de sekshandel. Eerder had het team al twee pogingen gedaan, maar deze mislukten doordat de inval werd verraden. Het smerige en gewelddadige bordeel stond langs de kant van de weg.

Het bordeel stond in een havenstad, zo'n drie uur buiten Calcutta, in een woonwijk. Klanten gingen er heen voor goedkope seks. Dit soort bordelen doen zich vaak voor als hotel, hoewel sommigen zo vervallen zijn dat ze eerder schuurtjes lijken. De bordeeleigenaren runnen hun zaken alsof ze boven de wet staan.IJM ontdekte meisjes die vastzaten in één van de vervallen bordelen. Wij mobiliseerden de politie om actie te ondernemen. Hoewel veel politiemannen druk waren met de feestdagen in het land, werd er een eenheid ingezet om de operatie uit te voeren.

Tweemaal was het bordeel leeg

Het reddingsteam kwam bij het bordeel op vrijdag 26 september. De straten waren griezelig stil. De managers van het bordeel waren achter de geplande reddingsoperatie gekomen en alle meisjes en vrouwen waren weggehaald. In feite was ieder bordeel in een straal van 6 kilometer leeg.

“Het was zeer ontmoedigend,” zei één van de IJM medewerkers over de actie, “maar we waren niet hopeloos.” In plaats van teruggaan naar Calcutta ging het team naar een hotel dichtbij en planden het grootste gedeelte van de nacht een volgende poging.

Echter, toen zij de volgende morgen terugkwamen was het bordeel weer leeg. Informatie was gelekt en de meisjes waren nergens te vinden.

“We waren zo gefrustreerd,” zei een nazorgmedewerkster van IJM, die deelnam aan de operatie om de meisjes direct na hun bevrijding op te vangen.

Het team gaf niet op en besloot om te wachten tot zaterdagavond. Deze keer gingen ze terug met een andere politie-eenheid. Nu waren de straten overvol toen ze richting het bordeel kwamen.

Terwijl ze per voet dichterbij kwamen, zag een IJM medewerker een bordeelbeheerder wegrennen. De politie kwam in actie en arresteerde hem midden op straat. De rest van het team haastte zich naar binnen.

De stank en smerigheid waren overweldigend. Stilstaand water en riolering waren zichtbaar tussen de gebarsten vloer. De matrassen waren rot en vuilnisbakken stroomden over. Een rat rende dwars over de vloer.

De politie en het IJM team vonden 14 meisjes en vrouwen verstopt onder bedden en achter gesloten deuren.

Veel slachtoffers van de gedwongen seksindustrie worden bedrogen door mensenhandelaren die hen vertellen dat ze gearresteerd zullen worden als ze ooit ontdekt worden. IJM medewerkers verzekerden de jonge vrouwen snel dat ze niet in de problemen zaten, maar juist eindelijk veilig waren.

Een nieuw verhaal

De politie arresteerde zeven verdachten en namen hen die nacht in bewaring. Ook sloten ze het bordeel. Nu hangt er aan de deur, die gemaakt is van oude houten planken en gebogen ijzer, een hangslot. IJM werkt samen met ambtenaren aan deze zaak zodat de handelaren tegengehouden worden om anderen kwaad te doen.

De jonge vrouwen gingen nog dezelfde nacht naar het politiebureau. Langzaam stelden ze zich open en deelden het verhaal over hun leven in het bordeel. Sommigen huilden terwijl ze vertelden hoe arm ze waren en hen een baan was aangeboden. In plaats van de beloofde baan zaten ze gevangen in een bordeel en werden ze nooit betaald. Twee van de slachtoffers kwamen uit Bangladesh.

De volgende dag verhuisden al de jonge vrouwen naar nazorgtehuizen voor geredde slachtoffers van de sekshandel. Maatschappelijk werkers van IJM blijven hen bezoeken en helpen ieder van hen met het maken van een nazorgplan. Naast het aanbieden van traumaverwerking, helpen de maatschappelijk werkers de geredde meisjes met het ontwikkelen van een ondersteunend netwerk en krijgen ze toegang tot onderwijs, werk of een training in vaardigheden die ze nodig hebben om veilig in vrijheid te blijven.

Na meer dan 40 uur ging het IJM team terug naar Calcutta. “God had een heel ander verhaal voor ogen dan dat wij hadden gepland toen we alles voorbereidden,” zei Biju Mathew, directeur IJM Calcutta. “Wij volhardden, maar we kunnen hier geen eer uit halen. Dit was duidelijk een resultaat van beantwoorde gebeden.”

Wilt u een gift geven zodat IJM vrijheid kan brengen waar dit het hardst nodig is?
http://www.ijmnl.org/geefRealisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden