Bevrijding 17 meisjes en jonge vrouwen in Pampanga

dinsdag 7 oktober 2014

De politieman die de succesvolle operatie op 23 september leidde staat buiten de bar

De video-karaoke bar, nadat de jonge vrouwen veilig zijn bevrijd.

PAMPANGA, FILIPIJNEN –

In een week tijd hielp IJM de politie met de bevrijding van 17 meisjes en jonge vrouwen uit vier verschillende bars op de Filipijnen. Het team werkte bijna 100 uur door bij de operaties.

Pampagna staat al lang bekend als een hotspot voor sekstoerisme en is het centrum voor handelaren. Neonreclames maken de straten helder, maar binnenin veel van deze bars en clubs lijden veel vrouwen onder misbruik en geweld.

Een trainingsopdracht leidt tot echte redding

De eerste reddingsoperatie kwam als een direct resultaat van een training, aangeboden eind september. IJM leidde een cursus over opsporingstechnieken voor de politie, inclusief het regionale departement voor het bestrijden van mensenhandel van de Filipijnse Nationale Politie. IJM personeel werkte samen met deze agenten om bewijsmateriaal te verzamelen tijdens een trainingsonderzoek, maar ze ontdekten dat er werkelijk misbruik plaatsvond binnen deze bar.

Op 24 september drong een team van politie en IJM medewerkers de bar binnen. De klanten zaten op plastic stoelen rond armzalige tafeltjes, dronken bier en keken naar karaoke. De 'VIP-kamers' achterin waren oude matrassen waar klanten konden betalen voor het misbruiken van een meisje.

Terwijl de politie de verdachten ondervroegen en arresteerden, verzekerden IJM medewerkers en maatschappelijk werkers van de sociale dienst van de overheid de jonge vrouwen dat ze niet in de problemen zaten maar veilig waren.

13 bevrijd uit drie bars in één nacht

Minder dan een week later, op 1 oktober, hielp IJM de politie met een ander gecompliceerde operatie, dit keer was het doel drie bars, in dezelfde straat, op hetzelfde tijdstip.

De meisjes waren bang, verward en onzeker over wie ze konden vertrouwen. Maatschappelijk werkers van IJM en andere, ondersteunende medewerkers legden aan de 13 jonge vrouwen die bevrijd waren uit de drie bars wat er gebeurde. Ze werkten de klok rond zodat de meisjes en vrouwen nooit alleen waren.

Later die nacht, legde één van de meisjes uit hoe ze paradeerden voor de klanten en moesten pronken als koopwaar. Ze zei dat ze alle hoop was verloren. Daarna voegde ze eraan toe dat God achter deze reddingsoperatie moest zitten, ze voelde dat Hij degene is die een nieuw leven voor haar mogelijk maakt.

Een wereldwijde epidemie die gestopt moet worden

Mensenhandel is een verwoestende, wereldwijde industrie. Het is ongelooflijk lucratief – ieder jaar brengt het meer dan $150 miljard op.

Het IJM model laat zien dat wanneer wetten voor het bestrijden van mensenhandel krachtig worden uitgevoerd, het geweld kan stoppen. In de Filipijnen, kelderde de beschikbaarheid van kinderen voor commerciële seks in Cebu met 79 % binnen vier jaar door samenwerking tussen IJM en lokale autoriteiten.

Herstellen wat gebroken is

IJM zal de zaken van de bevrijde meisjes ondersteunen wanneer ze in de rechtbank voorkomen. We zullen ons ervan verzekeren dat de politie de juiste straffen vraagt en de mensen die profiteerden van de vernedering en het misbruik van deze jonge vrouwen worden tegengehouden om anderen te beschadigen. De politie arresteerde 10 verdachten in de vier bars.

Een aantal van de meisjes moeten weer leren om geloof en vertrouwen te krijgen. Dit zal tijd vergen, maar de reis van vrijheid is begonnen.

Eén van de vrouwen, gered uit de eerste karaokebar is begin twintig. Ze vertelde dat ze 14 was toen zij voor het eerst verhandeld werd. "Het is onmogelijk om in te denken hoeveel leugens dit ene meisje verteld zijn in al die jaren. Ze zou naar de middelbare school moeten, lessen volgen,” zegt directeur van IJM Pampanga veldkantoor, Rey Bicol. “Deze jaren werden gestolen van haar; dus nu beginnen we met ons moeilijkste werk - helpen terug te brengen wat verloren is.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden