Hulp aan weduwen en wezen effectief

dinsdag 16 september 2014

Een groep vrouwen volgt een seminar

Terwijl juristen van IJM weduwen en wezen bijstaan bij het terugkrijgen van hun gestolen huis en grond, helpen onze maatschappelijk werkers de vrouwen aan hun inkomen te werken. IJM is voor onze nazorg een partnerschap aangegaan met de organisatie Krochet Kids om training en onderwijs te geven.

Sinds IJM twee jaar geleden een kantoor opende in Gulu konden wij zorgen dat meer dan 150 mensen hun huis terugkregen.

Van veel van de weduwen en wezen werd hun huis gestolen toen zij moesten leven in een vluchtelingenkamp. De afgelopen twee decennia was 80 procent van de bevolking in het noorden van Uganda genoodzaakt te vluchten door een burgeroorlog, conflicten en geweld door Joseph Kony’s Lord’s Resistance Army. Nu de vrouwen met hun kinderen en kleinkinderen wilden terugkeren naar hun huis, ontdekten zij dat anderen hun eigendom hadden ingenomen.

Zonder huis en land om voedsel op te verbouwen is het voor weduwen vrijwel onmogelijk te kunnen zorgen voor hun familie. Wanneer een weduwe naar de locale politie gaat om hulp, treffen zij vaak ambtenaren aan die niet getraind zijn in illegale landonteigening of gerelateerde wetten.

Officiële papieren die aangeven dat je eigenaar ben van een stuk grond, zijn er vrijwel niet. Trouwen voor de wet is gebruikelijk in Oeganda, maar wanneer de juiste certificaten ontbreken is het voor weduwen erg moeilijk te bewijzen dat hun land officieel van hen is.

En dit is waar IJM in actie komt: weduwen en wezen helpen om te vechten voor hun land en de politie te helpen hun rol te begrijpen om de meest kwetsbaren te beschermen voor geweld.

Training
Ook nadat een weduwe haar huis en land terug heeft, is het noodzakelijk dat zij de middelen en training heeft om het land te behouden waar zij zo hard voor gevochten heeft.

Krochet Kids heeft sinds 2008 honderden vrouwen in Gulu onderwezen en aan werk geholpen. De vrouwen is geleerd om hoeden, tassen en kleding te maken. Deze producten worden verkocht door Krochet Kids, waarmee een duurzame cyclisch is gecreëerd van werkgelegenheid en empowerment. Ook is er een kredietbureau opgericht waarbij vrouwen een kleine lening kunnen afsluiten om hun zaken op te starten.

Vrouwen voor wie IJM is opgekomen, kunnen nu gebruik maken van de diensten van Krochet Kids.

De partnerschap geeft IJM een nieuwe mogelijkheid om aan bewustwording van het probleem van illegale landonteigening te werken. Advocaten van IJM zullen seminars verzorgen om vrouwen hun basisrechten te leren.

140 vrouwen volgden de eerste training dat door Krochet Kids werd georganiseerd. Zo legde het IJM team uit hoe belangrijk het is een huwelijk formeel te bekrachtigen om zo eigendomsrechten vast te stellen.

Sommige van de vrouwen die deelnamen leefden al meer dan 20 jaar met hun man en werden door hun omgeving gezien als getrouwd. Maar zonder legale documentatie zijn weduwen nu bijzonder kwetsbaar voor illegale landonteigening. IJM legde uit hoe een geformaliseerd huwelijk een juridisch gevecht in de rechtbank later kan voorkomen.

“Ons doel is illegale landonteigening in het noorden van Oeganda te stoppen, maar we kunnen dit niet alleen,” zegt Liz Wells van IJM Gulu. De partnerschap met Krochet Kids dient twee doelen: te voorkomen dat vrouwen slachtoffer worden van illegale landonteigening en om vrouwen die al slachtoffers zijn geworden bij te staan om hun leven weer op te bouwen.

Liz: “We moeten samenwerken met partners als Krochet Kids zodat zodra de kwetsbaren worden beschermd door de wet zij een vast inkomen krijgen en niet slechts hoeven te overleven, maar ten volle kunnen leven.”

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden