Levenslange gevangenisstraf voor mensenhandelaren

maandag 8 september 2014Na een rechtszaak van vier jaar, hebben twee mensenhandelaren een levenslange gevangenisstraf gekregen. Dit mede dankzij de verklaring van Jolie*, die op haar 15e door de daders werd verhandeld. Jolie en haar moeder delen nu het verhaal over mensenhandel met slachtoffers en hun familie.

Direct nadat Jolie’s moeder achter de verschrikkelijke waarheid van het misbruik van haar dochter kwam, belde zij IJM voor hulp. Jolie had het voor elkaar gekregen een mobieltje te regelen waarmee zij haar moeder belde om te vertellen wat er met haar was gebeurd. De baan die haar door een vriend van de familie was beloofd, had ze niet gekregen. In plaats daarvan werd ze vastgezet in een bar, acht uur rijden ten noorden van Manila, verstopt tussen 30 andere bars in een straatje. Nacht na nacht werd Jolie uitgeleend aan klanten voor seks.

Jolie smeekte haar moeder om haar daar weg te halen.

Haar moeder kende IJM omdat wij haar dochter enkele jaren daarvoor ook hadden geholpen. Toen Jolie nog kind was, werd ze seksueel misbruikt door een buurman. IJM had Jolie therapie gegeven en onze juristen werkten samen met de politie om een zaak tegen de buurman te beginnen, die inmiddels was gevlucht.

 

Direct in actie

Na het telefoontje van Jolie’s moeder, kwam IJM direct in actie. In december 2009 werd Jolie samen met 8 andere meisjes bevrijd uit de bar. De manager werd die avond gearresteerd en IJM hielp de politie bij het opsporen van de mensenhandelaar die Jolie had verkocht aan de bar.

De daarop volgende vier jaar hielpen advocaten van IJM de openbaar aanklager in de zaak, waarbij zij honderden kilometers moesten reizen om hoorzittingen bij te kunnen wonen.

Onze maatschappelijk werkers gaven Jolie therapie en hielpen haar bij het maken van toekomstplannen. Jolie besloot tegen de verdachte te getuigen in de rechtszaak. Ze sprak open over de man die haar had misleid en verkocht en over de vrouw die de bar runde waar zij voortdurend werd verkracht.

 

'Wanneer wij de handen in een slaan, kunnen we verschil maken in de levens van meisjes zoals Jolie'


Beide daders werden veroordeeld voor hun misdaden. Op 29 augustus 2014 kregen zij beide de maximale straf: een levenslange gevangenisstraf.


Volgens Ralph Catedral, IJM’s advocaat in deze zaak, was deze overwinning niet mogelijk geweest zonder de volharding van Jolie’s moeder, de onvermoeibare inzet van de maatschappelijk werkers, onderzoekers, advocaten en de actieve betrokkenheid van de partners van de overheid. “Wanneer wij de handen in een slaan, kunnen we verschil maken in de levens van meisjes zoals Jolie.”

Jolie heeft haar school inmiddels afgerond en is moeder geworden van een meisje. Regelmatig keert zij terug naar het nazorgtehuis van slachtoffers van mensenhandel, waar zij zelf goede zorg heeft gekregen. Ook haar moeder gaat vaak met haar mee om ouders van slachtoffers te bemoedigen.

* Omwille van haar privacy is Jolie niet haar echte naam

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden