Het verhaal van Jime

woensdag 20 augustus 2014

Jime is goed bevriend met het IJM-team; van links naar rechts: Miriam Cruz, IJM psychologe, Jime en Lisbeth, haar maatschappelijk werkster.

Miriam, de IJM psychologe op de foto, bezoekt Jime regelmatig op het kantoor van IJM

Lisbeth Perez glimlacht als zij naar het formulier staart dat zij in haar handen houdt. Lisbeth is één van de maatschappelijk werkers van IJM in Guatemala en zij straalt van trots wanneer zij het voortgangsverslag van Jime*, één van haar cliënten, bekijkt.

“Ik herinner mij nog goed het moment waarop ik Jime voor het eerst ontmoette”, zegt Lisbeth. “De eerste keer dat ik haar zag, was zij alleen thuis en paste zij op haar neefje. Dat maakte mij verdrietig: dat zij samen met haar neefje alleen thuis was, in plaats van op school zat. Het leek wel alsof ze zomaar was achtergelaten.”


De weg naar gerechtigheid: de eerste stap is de moeilijkste
Toen Jime 12 jaar oud was, werd zij verkracht door een jongeman die zij vertrouwde. De 22-jarige dader had haar daarvoor vriendelijk behandeld en noemde haar zelfs zijn vriendinnetje. Na het misbruik werd zij gekweld door schuld en voelde zij zich verward.
Jime vertelde haar moeder wat er was gebeurd. In het begin was haar moeder furieus en woedend op haar. Maar later die nacht ging zij met haar dochter naar het kantoor van de openbaar aanklager om aangifte tegen de dader te doen en medische zorg voor Jime te vragen.

Het overheidskantoor vroeg IJM om hulp in deze zaak. Zoals de meeste arme gezinnen in Guatemala kon het gezin van Jime niet op eigen kracht op zoek naar gerechtigheid. Zij hadden een advocaat nodig om met het dossier van Jime een rechtszaak aan te spannen.
In Guatemala vormt de onderzoeksfase het grootste struikelblok in zaken met betrekking tot seksueel geweld. Een recente studie van IJM hield 36.166 van deze zaken uit de periode 2008 tot 2012 tegen het licht en stelde vast dat slechts 3 van iedere 10 zaken door de onderzoeksfase was gekomen.
Onderzoekers van IJM begonnen een zoektocht naar de verdachte. Met behulp van zijn arbeidsverleden wisten zij hem uiteindelijk op te sporen. Zij gaven de informatie door aan de politie en in september 2013 werd de man gearresteerd.


Een nieuwe start
Al snel ontdekten Lisbeth en het IJM-team dat er diepe wonden bestonden tussen Jime en haar moeder. Hoewel de moeder had geholpen om het eerste onderzoek uit te voeren, gaf zij Jime de schuld van het misbruik en bood zij in de loop van het onderzoek weinig steun. Het team ontdekte verder dat Jime al sinds 2011 niet meer naar school was geweest; in plaats daarvan bleef zij thuis om te helpen bij de zorg voor het zoontje van haar oudere zus, zodat haar moeder en haar zus konden gaan werken.

In verband met de veiligheid van Jime plaatste een overheidsinstantie (vergelijkbaar met de Jeugdzorg in Nederland) haar in een opvanghuis, waar zij de zorg ontving die zij zo dringend nodig had.

Tot het moment dat Jime vertrok had haar moeder elk aanbod van IJM voor therapie of andere gezinshulp afgeslagen. Maar toen zij zag dat haar dochter uit het huis werd weggehaald, was dat de aanzet tot een positieve verandering en een complete gedragsverandering. “Het was puur genade van God”, vertelde Lisbeth later. Zij vertelde hoe zij en haar collega's intens hadden gebeden om verzoening tussen Jime en haar moeder.

Jimes moeder begon zelf ook de therapiesessies te bezoeken en zij neemt regelmatig deel aan de samenkomsten en trainingen die IJM organiseert voor ouders van kinderen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. In de loop van de herfst van 2013 ondersteunde zij Jimes therapie en herstelproces zo goed dat de overheid toestemming gaf om Jime weer thuis te laten wonen.


Verandering op komst
De rechtszaak tegen de man die Jime had misbruikt loopt nog. Jime toonde hoe moedig zij is, door zelf in haar zaak als getuige op te treden. Zij heeft haar verhaal verteld en vragen beantwoord vanuit de veiligheid van de Gesell Room. Dit is een kindvriendelijke kamer achter een wand met een spiegel, waar slechts vanaf één kant doorheen gekeken kan worden. Op die manier wordt het kind niet in de steriele omgeving van een rechtszaal met de verdachte geconfronteerd.

Jime en haar moeder herstellen steeds verder, maar de verandering die zij beiden al hebben doorgemaakt, is enorm. Haar moeder werkt als verkoopster in een winkel voor tweedehands kleding en is vastbesloten om er voor te zorgen dat haar dochter recht wordt gedaan. Jimes zelfwaardering is eveneens gegroeid en zij geeft zichzelf niet langer de schuld voor het misbruik waaronder zij heeft geleden. Zij is terug op school – en ze doet het heel goed! Onlangs heeft zij een studiebeurs ontvangen en IJM betaalt een typecursus voor haar (die is vereist voor studenten die de basisschool willen afronden).

“Jime vindt het heerlijk om te leren’, legt Lisbeth uit. Haar meest recente cijferlijst staat vol met hoge cijfers en de subcategorieën die de studiehouding van de student beoordelen, hebben zonder uitzondering een 'E' (excellent)! Lisbeth zegt trots: “Ik kijk naar deze cijferlijst en voel me enorm voldaan als ik zie hoe goed zij het bij alle vakken doet. Als ik er aan denk hoe haar opleiding deuren voor haar zal openen, zie ik een goede toekomst voor haar tegemoet!”


* Een pseudoniem.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden