Gerechtigheid voor Lana's familie, tegen alle verwachtingen in

donderdag 7 augustus 2014

Lana, in haar huis. Haar familie was bijzonder ondersteunend in de rechtszaak die vier maanden duurde en deze week was afgelopen. De man die haar verkrachtte in maart 2014 is veroordeeld tot 20 jaar celstraf.

La Paz, Bolivia - Eerder dit jaar waren de 7 jaar oude Lana* en haar broer met hun moeder aan het lunchen bij een vriend thuis. Terwijl de moeder besloot een wandeling in de buurt te maken, nam de oom van de vriend de oppas van de kinderen over.

Die middag veranderde snel in een nachtmerrie: toen Lana's 11-jarige broer de bange schreeuwen van zijn kleine zusje hoorde, rende hij ernaartoe om haar te helpen. Hij belde zijn moeder om zo snel mogelijk terug naar het huis te komen.

De harde realiteit voor de helft van de wereld
Beide ouders van Lana wilden graag gerechtigheid voor hun kleine dochtertje. Hun doorzettingsvermogen was uitzonderlijk - veel arme families in ontwikkelingslanden proberen helemaal niet deel te nemen aan het rechtssysteem.

Vier miljard van de armsten op de wereld leven buiten de bescherming van de wet, volgens cijfers van de Verenigde Naties. Als je bij deze helft van de wereldbevolking hoort, zal je waarschijnlijk niet naar de politie gaan. De politie moet je namelijk altijd omkopen met geld. Zelfs als je naar de politie gaat, dan is er nog de angst voor wraak van de familie van de dader. En als je aangifte hebt gedaan, dan heb je een goede advocaat nodig die de zaak door het logge, bureaucratische systeem heen loodst - een onmogelijk dure opgave voor mensen die al in grote armoede leven.

Je vooruitzicht om echt gerechtigheid te krijgen ziet er somber uit: in Bolivia hebben criminelen die een kind verkrachten een kleinere kans om in de gevangenis terecht te komen, dan dat ze uitglijden in de douche en daardoor overlijden.

Toen Lana's ouders de misdaad hadden gemeld bij een bureau voor sociale dienstverlening in hun gemeenschap, vertelde de ambtenaar van de overheid over IJM. Dat was de hulp die de familie nodig had om gerechtigheid te krijgen voor hun dochter.

Gerechtigheid zoeken - een innovatie
IJM ondersteunde de openbaar aanklager die in deze zaak was aangesteld. Met elkaar waren de advocaten bezig om bewijs te verzamelen en een dossier voor de rechtszaak te bouwen.

In Bolivia is het een grote uitdaging om alle partijen in de rechtbank te krijgen. Er zijn geen consequenties als een jurylid of zelfs een rechter niet komt opdagen. De staf van IJM belt daarom vlak voor de verhoring alle mensen op die betrokken zijn bij de zaak, om er zeker van te zijn dat ze komen - en dat ze ook transport hebben om er te kunnen komen.

In juli bekende de vriend van de familie schuld. Hij bekende de aanklacht van verkrachting van Lana in ruil voor een lagere straf. De verhoring vond plaats op 30 juli, in de gevangenis waar hij vast zat.

"Om de verhoring in de gevangenis te laten plaatsvinden is een innovatie van het IJM team en de rechter van Lana's zaak," vertelt Greg Tarrant, directeur van IJM Bolivia. "Één van de vaak terugkerende uitdagingen waar we voor staan is om de mensen ook echt bij de verhoring te krijgen. Soms kan de verweerder niet naar de rechtbank komen, simpelweg omdat er niet genoeg auto's of politieambtenaren beschikbaar zijn om hem vanuit de gevangenis over te brengen. Om dit logistieke probleem op te lossen, hebben we samengewerkt met de rechter om de verhoring naar de verweerder zelf te brengen."

De man werd veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij bekend had en daarvoor een lagere straf kreeg, kon hij niet in hoger beroep gaan.

Verder gaan
De gehele rechtszaak duurde vier maanden - een opmerkelijk korte periode voor verkrachtingszaken in Bolivia. De meeste IJM zaken duren twee of drie jaar; zaken zonder een persoonlijke advocaat kunnen langer duren of zelfs nooit worden afgerond.

Gerechtigheid heeft geschiedt, en Lana en haar familie kunnen weer verder gaan. IJM heeft Lana en haar broer overgedragen aan een andere organisatie die dichter bij huis is, zodat zij verdere therapie voor traumaverwerking kunnen blijven ontvangen.

Toen haar ouders hadden gehoord van de 20-jarige celstraf, zei Lana's vader, "Ik ben meer dan dankbaar voor IJM's hulp gedurende dit hele proces. Ik kan ze niet genoeg bedanken voor het ondersteunen van mijn familie in de afgelopen vier maanden en voor hun harde werk om recht te doen voor mijn dochter. We konden dit niet alleen doen."

* Een pseudoniem

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden