Jongens vijf jaar vast als slaaf

maandag 21 juli 2014

Vier jongens zijn bevrijd uit slavernij in een boerderij waar rozen worden gekweekt. Twee van hen zijn broers en zaten al vijf jaar vast. De jongste van hen is slecht 9 jaar oud.

Hun werkdagen begonnen om 5 uur ’s ochtends. Terwijl andere kinderen naar school gaan, begon hun dag met het bewateren van 4000 rozenplanten. Ook bewerkten zij de grond waar de rozen groeiden. Vervolgens moesten zij de rozen uit de doornenstruiken plukken. De meeste dagen werkten de jongens 12 uur. Al waren er tijden in het jaar dat er meer werk gedaan moest worden en zij tot na middernacht moesten doorwerken.

De jongens vertelden dat zij werden geslagen wanneer zij fouten maakten, zoals teveel water geven en een plant breken. De twee nieuwste jongens werden vaker geslagen omdat zij nog geen routine in hun werk hadden. Zei vertelden dat de eigenaar stokken en zijn vuist gebruikte om hen de regels bij te brengen.

Een van de jongens vertelde dat hij had geprobeerd weg te rennen, maar werd opgespoord. Hij werd vervolgens in elkaar geslagen. Toen hij de eigenaar van de boerederij een keer om geld vroeg om naar het ziekenhuis te gaan, werd hem gezegd om mest op zijn wonder te smeren.

Reddingsteam
Toen IJM van de boerderij hoorde, namen zij het bewijs van de misdaden mee naar de lokale autoriteiten. De volgende dag formeerden zij een reddingsteam. De autoriteiten waren eerder door IJM getraind in de wetten tegen slavernij en de ambtenaar die de leiding had, stelde IJM gerust dat ze er echt alles aan zouden doen in actie te komen: “We hebben iedereen getraind. Ons team weet wat ons te doen staat.”

De jongens waren op het eind van de ochtend hard aan het werk toen het reddingsteam ter plaatse verscheen. Binnen vijftien minuten waren de jongens op weg een overheidsgebouw. IJM ging met hen mee naar het politiebureau. Tijdens de reis waren de jongens een beetje verward over wat hen overkwam. Ze bleven herhalen dat zij niet terug wilden naar de boerderij.

Op het politiebureau beantwoordden de jongens meer vragen over wat zij hadden meegemaakt. Zij werkten op de boerderij om een lening terug te betalen die hun ouders bij de eigenaar hadden afgesloten. Maar na jaren werken, was duidelijk dat dit niet een afspraak was voor de korte termijn. De eigenaar had beloofd de jongens een mobieltje, kleding en geld te geven. Maar hij kwam zijn beloften nooit na. Ze waren slaven.

Op een moment vroeg een van de ambtenaren aan een jongen of hij terug wilde naar de boerderij. Zijn antwoord was duidelijk: “Nee, ik wil nooit meer terug. Het is daar niet goed.”

Het was duidelijk dat de jongens werden vastgehouden als slaven. Die middag nog regelden de ambtenaren vrijheidscertificaten, waarmee de jongens officieel vrij kwamen en werden beschermd voor hun ‘eigenaar’. IJM hielp hun ouders naar de jongens toe te komen.

Naar school
De kinderen waren zo blij dat zij hun ouders weer zagen! De hoofdambtenaar moedigde de jongens aan weer naar school te gaan en trof ter plekke maatregelen om dit mogelijk te maken.

De volgende dag spraken de ambtenaren af met vertegenwoordigers van een school en legden zij de jongens uit wat het betekent naar school te gaan. IJM zal de jongens blijven bijstaan om te wennen aan hun nieuwe leven in vrijheid.


Toen IJM net in Bangalore begon, duurde het bijna twee jaar voordat de ambtenaren voor het eerst een vrijheidscertificaat wilden overhandigen aan een bevrijde slaaf, laat staan dat zij de moeite wilden doen een verdachte te arresteren. In dit geval was duidelijk dat de jongens serieus werden genomen als slachtoffer van een misdaad, werden de eerste stappen genomen om de eigenaar van de boerderij verantwoordelijk te houden en werd de jongens hulp geboden bij het beginnen van een nieuw leven.

De jongens zullen deelnemen aan een IJM-nazorgprogramma van twee jaar. Onze maatschappelijk werkers zullen een programma maken waarin persoonlijke zorg geboden zal worden en zullen de jongens helpen hun weg op school te vinden.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden