Het verhaal van Sylvia

zondag 13 juli 2014

Sylvia* woont met haar moeder en haar oom en tante op een boerderijtje in een landelijk dorpje buiten Nairobi. Zij voert karweitjes uit rondom het huis, zoals oppassen op haar nichtjes en haar oom helpen met het inpakken van taartjes om op de markt te verkopen.

Sylvia geniet van school en ze weet al wat zij wil worden als zij groot is: “Ik wil advocaat worden en andere kinderen helpen.”

Deze droom kwam bovendrijven na haar eigen juridische gevecht in een plaatselijke rechtbank. Op een dag was de twaalf jaar oude Sylvia alleen thuis. Terwijl zij de keuken schoonmaakte, dook er een man achter haar op, die voor het gezin werkte. Hij bedekte haar mond met een zakdoek en verkrachtte haar. Daarna dreigde hij het meisje dat hij haar zou doden als zij het aan iemand zou vertellen en liet haar bevend achter. De volgende dag was Sylvia opnieuw alleen thuis, toen zij dezelfde man naar het huis toe zag komen. Ze rende het huis in, maar hij volgde haar en sloot de deur achter haar toe. Hij dwong haar op de bank en verkrachtte haar opnieuw. In de week die volgde vergreep deze man zich nog tweemaal aan Sylvia en dreigde hij haar te doden. Voordat zij de vreselijke waarheid met iemand kon delen, verdween hij van het toneel en hield zich schuil.

Lijden in stilte en schaamte
Doodsbang en getraumatiseerd probeerde Sylvia haar normale leventje weer op te pakken. Maar als gevolg van het trauma had zij een ernstige vorm van incontinentie ontwikkeld. Vernederd door haar situatie glipte ze de school uit om haar bevuilde kleren te wassen. Het duurde enkele weken voordat de leerkrachten haar geheim ontdekten. Zij lichtten haar oom en tante in over wat er was gebeurd en brachten Sylvia naar een ziekenhuis voor onderzoek en behandeling.

Toen een medisch onderzoek aantoonde dat het meisje leed aan de gevolgen van herhaald misbuik, biechtte zij het aangrijpende verhaal op aan haar familie. Samen lichtten zij de politie in over de zedendelicten. Een rechercheur bracht Sylvia en haar familie onder de aandacht van IJM Kenia.
Sylvia´s oom blikt op deze periode terug en zegt: "Voordat we door de agent werden doorgewezen naar IJM had ik geen idee hoe we het probleem zouden kunnen aanpakken. Toen IJM in beeld kwam, losten al mijn zorgen en duisternis op in het niets. Ik had de juiste mensen ontmoet." 


Vechten voor gerechtigheid
De man die Sylvia had aangevallen hield zich schuil. De onderzoekers van IJM gingen naar hem op zoek met behulp van hun contacten in de plaatselijke gemeenschap. Toen zij uiteindelijk wisten waar hij zich ophield, stelde de rechercheur de arrestatie steeds opnieuw uit en IJM vreesde dat de verdachte binnenkort opnieuw zou verdwijnen.

Maar IJM en Sylvia´s familie sloegen de handen ineen en gaven het niet op. Haar oom en iemand uit het dorp vatten moed, gingen de confrontatie met de dader aan en voerden een ´civil arrest´ uit: een arrestatie door burgers. Ze brachten hem naar het plaatselijke politiebureau, waar hij officieel in staat van beschuldiging werd gesteld voor zijn daden.

De advocaten van IJM bouwden aan het dossier voor de rechtszaak, maar stuitten daarbij op meerdere grote obstakels. Sylvia´s oorspronkelijke medisch onderzoek vertoonde tekenen van misbruik, maar – omdat zij lange tijd niets had verteld over wat er was gebeurd – was er geen lichamelijk bewijs meer dat het deze man was, die de misdaad had gepleegd.
Nu begon de dader in de rechtszaal Sylvia's integriteit onderuit te halen. Hij kwam met een verzonnen alibi en verklaarde dat het meisje hem verwarde met iemand anders. Sylvia's getuigenverklaring werd hierdoor nog belangrijker. Het nazorgteam van IJM had het meisje geholpen bij de voorbereidingen op de rechtszaak, om de waarheid over het gebeurde te vertellen. Maar als zij haar aanvaller in de rechtszaal onder ogen zou moeten komen, zou dat een herbeleving van het afschuwelijke misbruik betekenen.

"Optreden als getuige is een behoorlijk confronterend proces. In eerste instantie leek Sylvia heel verlegen en teruggetrokken", herinnert James Kironii zich. 'Maar zodra zij in de getuigenbank plaatsnam, bleek zij verbazend moedig te zijn. Zij keek haar verkrachter recht in de ogen en zei: Jij bent het! Jij bent degene die mij dit heeft aangedaan!'

Sylvia's zelfbewuste getuigenis en het medische bewijs dat IJM aanvoerde, overtuigden de rechter van de schuld van de man. Op 27 augustus 2013 – drie maanden na het begin van het proces – werd Sylvia's verkrachter schuldig bevonden en veroordeeld tot twintig jaar cel!

“Dit is een record voor IJM Kenia”, zegt Kironii. “Het onweerlegbare bewijs, een vals alibi dat van tafel werd geveegd en het getuigenis van een dapper meisje werkten samen om er voor te zorgen dat er in zo'n korte tijd recht werd gesproken en uitgevoerd.”

Grote dromen voor Sylvia's toekomst
Nu haar aanvaller veilig achter de tralies zit, kan Sylvia werkelijk terugkeren naar het normale leven waarvan ze droomde. Ze stort zich op haar huiswerk en helpt nog steeds mee op de boerderij van haar oom. Ze houdt van koken en verzorgt regelmatig de maaltijden voor haar familie.

Dankzij de voortdurende steun van haar familie en het nazorgteam van IJM Kenia heeft Sylvia haar zelfvertrouwen teruggekregen. Ze hebben samen met haar het programma van de traumatherapie doorlopen, dat haar helpt om los te komen van de schaamte en de angst die haar leven beheersten. Haar begeleiders genieten er van dat ze haar zien groeien en 'van kracht tot kracht verder gaan'.
“Sylvia is een prachtig voorbeeld van krachtige moed en vriendelijke bescheidenheid”, zegt één van de maatschappelijk werkers van IJM Kenia. “Ze lijkt een stralende toekomst tegemoet te gaan.”
In mei 2014 vierde Sylvia samen met 26 andere kinderen de afronding van hun traject van traumatherapie. De kinderen en hun gezinsleden kwamen bij elkaar voor spelletjes en toespraken en ieder kind ontving een certificaat en een trofee als beloning voor hun moed.
Sylvia's oom sprak IJM toe en bedankte het team voor alle hulp aan de familie bij het zoeken naar gerechtigheid. Hij verklaarde dat IJM "een plaats van rust is voor degenen die nergens naartoe kunnen. Het heeft het leven van vele slachtoffers veranderd van droefheid in vreugde, van duisternis in licht en van leegheid in vervulling."


*een pseudoniem.


 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden