Veroordeling belangrijke boodschap

zaterdag 1 juni 2013

Sua’s* familie en vrienden zaten vol spanning in de rechtzaal. Zij waren nerveus over de uitspraak van de rechter. Bescherming van de wet is namelijk niet een vanzelfsprekendheid voor bewoners van Thailand die in armoede leven.

Vijf maanden geleden werd de 17-jarige Sua seksueel misbruikt door een buurman die haar een lift aanbood toen zij bij haar oma op bezoek was geweest. Na het misbruik hielp IJM Sua in een nazorgtehuis. Een van IJM’s advocaten begon samen met de openbaar aanklager met een zaak tegen de buurman om ervoor te zorgen dat de man volgens de Thaise wet zijn straf zou krijgen.

Sua getuigde van haar misbruik door in de rechtbank te delen wat haar buurman had gedaan. Een moedige stap in een gemeenschap waar misdaden vaak privé worden afgehandeld. De rechtbank hoorde haar verhaal en veroordeelde de man met een gevangenisstraf.

Volgens directeur van het IJM’s kantoor in Thailand, Khem Saksakunmongkhon, zijn de veroordelingen als van de buurman belangrijk ‘omdat het slachtoffers laat zien dat zij er toe doen en dat hun land rechtvaardigheid wil zien voor hen. Ook is een veroordeling een belangrijke boodschap aan de gemeenschap dat misbruik van kinderen niet ongestraft blijft.”

*Omwille van haar privacy is Sua niet haar echte naam.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden