Duidelijk signaal: levenslange gevangenisstraf

maandag 21 januari 2013

1111

Vorige maand gaf een rechter in Rwanda een duidelijk signaal af: de man die Colette* verkrachtte kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Misbruik van kinderen wordt gezien als een ernstige misdaad en dus niet langer getolereerd.

De 10-jarige Colette was op 10 oktober 2012 met vriendjes buiten aan het spelen. Een buurman riep haar naar binnen. Omdat ze niet ongehoorzaam wilde zijn aan een volwassene, luisterde ze. De man misbruikte zijn macht en verkrachtte haar. Hij dreigde haar verder te mishandelen wanneer zij iemand zou vertellen wat er was gebeurd. In stilte leed Colette van wat haar was aangedaan.

Een week later zag een andere buurman dat Colette pijn had. Hij waarschuwde haar moeder. Colette deed eindelijk haar verhaal. De familie ging naar de politie. De dader werd gearresteerd, maar hij ontkende alles. Omdat zij geen advocaat konden betalen, werd de hulp van IJM Rwanda ingeschakeld om een zaak tegen de buurman te beginnen. En met succes. De dader kreeg de maximale straf: levenslang.

*Omwille van haar privacy is Colette niet haar echte naam.

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden