Onze strijd

Onze strijd

“Je kunt je niet voorstellen hoe het leven in Thailand is zonder een identiteitsbewijs.” Noi, lid van een bergstam in het noorden van Thailand die samen met IJM meer dan tien jaar vocht voor haar burgerregistratie 

Wereldwijd zijn circa 12 miljoen mensen stateloos. Zij horen nergens officieel bij. Dit betekent dat geen land zijn verantwoordelijkheid voor hen neemt. Geen rechtssysteem die hen beschermt. Geen zekerheid dat kinderen naar school kunnen of geen zekerheid een baan te vinden voor een eerlijk salaris.

“Ik heb mijn waardigheid terug. Ik hoef niet meer bang te zijn voor de politie als ik ergens heenga. Ik hoef mij geen zorgen meer te maken of mijn kinderen wel naar school kunnen. Ik weet dat zij nu meer kansen hebben op school en hun leven daarna.”
- Boon Si, lid van een bergstam nadat IJM haar had geholpen aan een burgerregistratie.

De feiten
  • Wereldwijd zijn circa 12 miljoen mensen stateloos. Van hen woont ongeveer 20 % in Thailand.
  • Ongeveer 12 bergstammen (etnische minderheden) wonen in de hooglanden in het noorden en westen van Thailand. Het gaat om tussen de 600.000 en 1 miljoen mensen.
  • Het niet hebben van een burgerschap vormt een groot risico voor vrouwen en meisjes van bergstammen om slachtoffer te worden van de mensenhandel.
Begrijp het probleem

Een leven zonder identiteitspapieren

Zonder de identiteitspapieren waar zij recht op hebben, is de kans groot dat de leden van de Thaise bergstammen medische zorg wordt ontzegd, verboden wordt land te bezitten en worden gearresteerd wanneer zij uit hun gebied komen. Zij hebben niet de garantie naar school te kunnen of eerlijk loon te krijgen voor hun werk. Zonder de bescherming van het rechtssysteem zijn zij extreem gevoelig voor geweld, zoals seksueel misbruik en mensenhandel.

In de bergachtige gebieden van diverse Aziatische landen, waaronder Thailand, Burma, Vietnam, Laos en China wonen etnische minderheden, bekend als de bergstammen, al generaties lang in dezelfde dorpen. Landgrenzen zijn veranderd en de wetten van de landen ook. Maar veel bergstammen zijn in al deze veranderingen niet meegenomen. 

Duizenden leden van de bergstammen die in Thailand geboren zijn, hebben recht op het Thais burgerschap. Maar door complexe reglementen, een gebrek aan middelen, vooroordelen en apathie van de overheid krijgen zij niet de vereiste identiteitsdocumenten die bewijzen dat zij recht hebben op burgerschap. Zonder de juiste documenten worden zij niet erkend als inwoners van hun eigen land. Zij zijn stateloos. 

Onze reactie
Slachtoffers bevrijden
Slachtoffers bevrijden
Wij onderzoeken wie er onschuldig worden vastgehouden zonder dat er bewijsmateriaal tegen hen is, onderzoeken de zaak om hun onschuld te bewijzen en vertegenwoordigen slachtoffers in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij vrijkomen en kwijtschelding krijgen van de valse beschuldigingen tegen hen.
Slachtoffers bevrijden
18.000 + verlost van onderdrukking sinds 2004
Criminelen laten berechten
Criminelen laten berechten
We doen onderzoek in de zaak, helpen criminelen te arresteren en ondersteunen in de rechtszaak tegen de verkrachters van kinderen en andere verdachten van seksueel misbruik.
Criminelen laten berechten
770 + criminelen veroordeeld voor geweld tegen armen sinds 2004
Levens herstellen
Levens herstellen
Voor iedere cliënt maken wij een nazorgplan, waarin we samenwerken met geweldige nazorgtehuizen. We bieden trauma counseling en helpen bij het vinden van een goede school of geschikt werk.
Levens herstellen
4000 + overlevenden krijgen nazorg
Rechtssysteem versterken
Rechtssysteem versterken
Wij geven trainingen en coaching aan politie, rechters, medici en andere professionals en pleiten voor verbetering van rechtssystemen om ervoor te zorgen dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.
Rechtssysteem versterken
Case studie: daling van 79% van kinderen in de sekshandel in een stad
Meer informatie

We hebben duizenden leden van bergstammen geholpen met hun documentatie, hetgeen hen garandeert dat zij vrij zijn om in hun eigen land te reizen zonder bang te hoeven zijn om te worden gearresteerd, hen recht geeft om te mogen werken, hun kinderen scholing te bieden en bescherming biedt van de wet. IJM helpt leden van de bergstammen met de ingewikkelde procedures. Ook zet IJM zich onvermoeibaar in dat de overheid de zaken daadwerkelijk oppakt.

Ons antwoord op het ontnemen van recht op burgerschap in Chiang Mai, Thailand

« naar overzicht

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden