Onze strijd

Onze strijd

Machtsmisbruik van politie, is een vernietigende, wereldwijde plaag:
Honderden miljoenen mensen uit de armste delen van de wereld zijn slachtoffer van corrupte politie die slachtoffers afpersen en mishandelen. Ook worden velen ten onrechte gevangen gehouden, zonder ooit berecht te worden.

In plaats van hun kinderen te leren naar de politie toe te rennen wanneer zij in gevaar zijn, leren veel ouders in ontwikkelingslanden hun kinderen van de politie weg te rennen om zo niet het risico te lopen slachtoffers te worden van machtsmisbruik.

Het verhaal van Joseph

“Armen mensen zien de politie als onderdrukkers in plaats van als beschermers. Keer op keer zeggen zij dat het rechtssysteem en de politie er alleen zijn om de rijken te beschermen.”
- Voices of the poor, The World Bank

De feiten
  • Elk jaar worden er circa 10 miljoen mensen vastgehouden in detentie zonder dat zij berecht zijn.
  • In 2012 schatte teams van IJM en partners dat tussen de 15 en 30 % van de gevangenen in Nairobi’s Industrial Remand Prison die op hun zaak wachten slachtoffer is van machtsmisbruik van de politie.
  • Een recent onderzoek van de Kenyan Independent Policing Oversight Authority wijst uit dat in bijna 2 op de 3 misdrijfzaken die daadwerkelijk voorkwamen in de rechtbank, de politie niet genoeg bewijs verzameld had om de ‘daders’ aan te klagen (laat staan te veroordelen) voor de misdaad die zij zouden hebben gepleegd.
Begrijp het probleem

Voor een familie die worstelt met armoede, betekent het gevangen zetten van de broodwinnaar dat zij nog meer in armoede worden gestort. Het kan zijn dat zij zo gedwongen worden te verhuizen naar nog onveiligere buurten en hun kinderen van school moeten om te gaan werken. De meeste families kunnen het zich zelfs niet veroorloven hun geliefden in de gevangenis op te zoeken.

Willekeurige arrestaties en gevangenneming
In veel gemeenschappen in ontwikkelingslanden kan de politie verdachten opsluiten in de gevangenis zonder dat zij ook maar enig bewijs hoeven aan te dragen voor vermeende misdaden. In deze omstandigheden is het voor politie gemakkelijk om arme mensen vast te zetten om zo onderzoeken naar misdaden als afgesloten te beschouwen. Armen mensen kunnen worden opgesloten op basis van valse beschuldigingen, simpelweg omdat zij op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip waren. Of omdat zij niet in staat zijn een corruptie agent te betalen. 

Zonder advocaat kunnen slachtoffers van illegale detentie jaren lang wegkwijnen in de gevangenis. Experts hebben geconstateerd dat sommige gevangenen in gevangenissen in Kenia al 17 jaar vastzitten zonder dat hun zaak in de rechtbank is voorgekomen.

In de rechtbank wordt vaak de officiële taal gesproken – een taal die de ten onrechte beschuldigde slachtoffers vaak niet spreken. En vertalers zijn niet aanwezig.

Onze reactie
Slachtoffers bevrijden
Slachtoffers bevrijden
Wij onderzoeken wie er onschuldig worden vastgehouden zonder dat er bewijsmateriaal tegen hen is, onderzoeken de zaak om hun onschuld te bewijzen en vertegenwoordigen slachtoffers in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij vrijkomen en kwijtschelding krijgen van de valse beschuldigingen tegen hen.
Slachtoffers bevrijden
18.000 + verlost van onderdrukking sinds 2004
Criminelen laten berechten
Criminelen laten berechten
We doen onderzoek in de zaak, helpen criminelen te arresteren en ondersteunen in de rechtszaak tegen de verkrachters van kinderen en andere verdachten van seksueel misbruik.
Criminelen laten berechten
770 + criminelen veroordeeld voor geweld tegen armen sinds 2004
Levens herstellen
Levens herstellen
Voor iedere cliënt maken wij een nazorgplan, waarin we samenwerken met geweldige nazorgtehuizen. We bieden trauma counseling en helpen bij het vinden van een goede school of geschikt werk.
Levens herstellen
4000 + overlevenden krijgen nazorg
Rechtssysteem versterken
Rechtssysteem versterken
Wij geven trainingen en coaching aan politie, rechters, medici en andere professionals en pleiten voor verbetering van rechtssystemen om ervoor te zorgen dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.
Rechtssysteem versterken
Case studie: daling van 79% van kinderen in de sekshandel in een stad
Meer informatie

Politiegeweld

In veel plaatsen in de wereld blijft marteling een routine-onderdeel van de politie om schuldbelijdenissen of andere informatie los te weken van verdachten die weigeren mee te werken.

Door onvoldoende training in professionele onderzoekstechnieken en vrijwel geen controle op corrupte politie, kan de politie mensen die zij juist zouden moeten beschermen geestelijk en lichamelijk misbruiken. Het verschrikkelijke gevolg is dat de armste mensen leven in gemeenschappen waarin de politie er niet alleen in faalt hen te beschermen tegen gewelddadige aanvallers, maar waar de politie zelf het meest gevaarlijk is.

« naar overzicht

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden