Onze strijd

Onze strijd

“Zonder zekerheid om hun huis en land te kunnen houden, wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk, voor de armen om uit armoede te kunnen komen.” – Dr. Hamid Rashid, Verenigde Naties

Voor arme families zijn hun huis en stukje grond alles dat zij hebben. Alleen hier kunnen zij onderdak vinden en hun eten verbouwen om aan een beetje inkomen te komen. Maar voor veel mensen die leven in armoede, en dan met name weduwen en wezen, is zelfs hun eigen huis geen veilige plek. Machtige familieleden of buren stelen met geweld hun huis en grond.

Het verhaal van Grace

“Ik kon mijn kinderen niet naar school laten gaan, maar nu kan dit wel en ben ik veilig in mijn eigen huis.”

- Rose, een cliënt van Uganda die haar huis terugkreeg

De feiten
  • Weduwen zijn het meest kwetsbaar voor illegale landonteigening. Wereldwijd leven meer dan 115 miljoen weduwen in extreme armoede. Zij dragen de zorg voor een half miljard kinderen.
  • In 2020 zullen 1,5 miljard armen leven in informele ‘huisjes’ in sloppenwijken, zonder dat zij de zekerheid hebben dat zij hun woning kunnen behouden.
  • Circa 90 % van de mensen in Sub Sahara Afrika hebben geen bewijs dat zij eigenaar zijn van het land en de grond waar zij wonen. Hierdoor zijn zij extreem kwetsbaar voor gewelddadige landjepik.
Begrijp het probleem

Zonder hulp van het rechtssysteem, wordt het voor slachtoffers een gevecht om te overleven. Omdat ze dakloos zijn geworden, worden zij gedwongen te verhuizen naar soms gevaarlijke buurten. Ook zijn zij in hun zoektocht naar nieuwe huisvesting bijzonder kwetsbaar voor uitbuiting. Zij kunnen vaak geen eten of medische zorg meer betalen.

Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden lopen risico slachtoffers te worden van illegale landonteigening. Zij worden vaak gezien als niet waardevol, ondergeschikt of als eigendom.

Landonteigening vindt in Afrika vaak plaats na de dood van echtgenoot of vader, het moment waarop weduwen en wezen het meest kwetsbaar zijn. Familie en buren verdelen huis en grond, waardoor de weduwe en de wezen dakloos worden en al hun bezittingen verliezen.

Wanneer een weduwe haar huis weigert te verlaten, worden zij en haar kinderen vaak met geweld alsnog hun grond afgejaagd. Vrouwen en kinderen voor wie wij het in de rechtbank hebben opgenomen, vertelden dat zij werden bedreigd en aangevallen met kapmessen. Van sommigen werd hun huis met de grond gelijk gemaakt of onbewoonbaar gemaakt.

Veel daders van illegale landonteigening zijn familie van de slachtoffers. Gevolg is dat de politie de zaak vaak afdoet als een familiekwestie. Handhavers van de wet hebben gebrek aan training en resources om iets aan het grote onrecht te doen.

Onze reactie
Slachtoffers bevrijden
Slachtoffers bevrijden
Wij onderzoeken wie er onschuldig worden vastgehouden zonder dat er bewijsmateriaal tegen hen is, onderzoeken de zaak om hun onschuld te bewijzen en vertegenwoordigen slachtoffers in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij vrijkomen en kwijtschelding krijgen van de valse beschuldigingen tegen hen.
Slachtoffers bevrijden
18.000 + verlost van onderdrukking sinds 2004
Criminelen laten berechten
Criminelen laten berechten
We doen onderzoek in de zaak, helpen criminelen te arresteren en ondersteunen in de rechtszaak tegen de verkrachters van kinderen en andere verdachten van seksueel misbruik.
Criminelen laten berechten
770 + criminelen veroordeeld voor geweld tegen armen sinds 2004
Levens herstellen
Levens herstellen
Voor iedere cliënt maken wij een nazorgplan, waarin we samenwerken met geweldige nazorgtehuizen. We bieden trauma counseling en helpen bij het vinden van een goede school of geschikt werk.
Levens herstellen
4000 + overlevenden krijgen nazorg
Rechtssysteem versterken
Rechtssysteem versterken
Wij geven trainingen en coaching aan politie, rechters, medici en andere professionals en pleiten voor verbetering van rechtssystemen om ervoor te zorgen dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.
Rechtssysteem versterken
Case studie: daling van 79% van kinderen in de sekshandel in een stad
Meer informatie

IJM beschermt weduwen, wezen en andere kwetsbare mensen tegen illegale landonteigening in Uganda en Zambia

« naar overzicht

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden