Onze strijd

Onze strijd

 

 

Slavernij bestaat nog steeds. Zelfs meer dan ooit in de wereldgeschiedenis. IJM is de grootste organisatie ter wereld in de strijd tegen moderne slavernij. Wij blijven ons inzetten, until all are free

Daders van moderne slavernij gebruiken bedrog, bedreigingen en geweld om anderen te dwingen voor hen te werken zonder dat zij hiervoor betaald krijgen. Hoewel slavernij verboden is in vrijwel elk land, worden miljoen kinderen, vrouwen en mannen gedwongen te werken als slaaf in steengroeves, rijstfabrieken, visbedrijven en vele andere soorten industrieën.

Het gezicht achter moderne slavernij

“Het was overweldigend te zien hoe die kleine handjes de hamer vasthielden. Handjes die een pen op school hadden moeten vasthouden. Nu is hij vrij en kan hij weer naar school.”

- Maatschappelijk werker IJM

IJM zal blijven vechten tegen slavernij, Until all are Free.

De feiten
  • Er zijn circa 46 miljoen mensen die worden misbruikt als slaaf.

  • Van alle slaven is 26% minderjarig.

  • In India wonen de meeste slaven: tussen de 13,3 en 14,7 miljoen. 

  • IJM bevrijdt jaarlijks duizenden slachtoffers uit slavernij.

  • Doordat IJM ook lokale autoriteiten traint, is de impact van ons werk erg groot. Doel is dat overheden zelf zorgen dat hun wetten de armsten beschermen en slavernij uiteindelijk nergens meer voorkomt.

Begrijp het probleem

Een van de belangrijkste technieken om arbeiders in de val te lokken, is door een valse lening aan te bieden. Een eigenaar van een fabriek biedt een ogenschijnlijk aantrekkelijke lening aan als voorschot op werk. Hij zorgt er vervolgens voor dat de arbeider de lening nooit kan terugbetalen door veel te hoge rentes op de lening en niet het loon te betalen wat was afgesproken. Ook wordt hen verboden elders nog wat geld bij te verdienen. De valse leningen kunnen van generatie op generatie worden overgedragen. We hebben families bevrijd van een aantal generaties, van grootouders tot en met hun kleinkinderen. Families die jaren hebben moeten werken nadat zij een lening hadden afgesloten van nog geen € 20,-

Slavernij is een gewelddadige misdaad. Psychisch en seksueel misbruik zijn meer regel dan uitzondering. In zaken die IJM heeft opgepakt, zijn we in aanraking gekomen met mishandeling, groepsverkrachtingen, opsluiting, uithongering en moord. Slaven die proberen te ontsnappen, werden opgespoord, in elkaar geslagen en teruggebracht naar hun werkplek. Veel slachtoffers proberen echter niet eens te ontsnappen, omdat hun eigenaren hen angst inboezemen en hen dusdanig bedreigen en psychisch kapot maken, dat dit nog beter werkt dan fysieke sloten en muren.

Onze reactie
Slachtoffers bevrijden
Slachtoffers bevrijden
Wij onderzoeken wie er onschuldig worden vastgehouden zonder dat er bewijsmateriaal tegen hen is, onderzoeken de zaak om hun onschuld te bewijzen en vertegenwoordigen slachtoffers in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij vrijkomen en kwijtschelding krijgen van de valse beschuldigingen tegen hen.
Slachtoffers bevrijden
18.000 + verlost van onderdrukking sinds 2004
Criminelen laten berechten
Criminelen laten berechten
We doen onderzoek in de zaak, helpen criminelen te arresteren en ondersteunen in de rechtszaak tegen de verkrachters van kinderen en andere verdachten van seksueel misbruik.
Criminelen laten berechten
770 + criminelen veroordeeld voor geweld tegen armen sinds 2004
Levens herstellen
Levens herstellen
Voor iedere cliënt maken wij een nazorgplan, waarin we samenwerken met geweldige nazorgtehuizen. We bieden trauma counseling en helpen bij het vinden van een goede school of geschikt werk.
Levens herstellen
4000 + overlevenden krijgen nazorg
Rechtssysteem versterken
Rechtssysteem versterken
Wij geven trainingen en coaching aan politie, rechters, medici en andere professionals en pleiten voor verbetering van rechtssystemen om ervoor te zorgen dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.
Rechtssysteem versterken
Case studie: daling van 79% van kinderen in de sekshandel in een stad
Meer informatie

- In 2014 is het nieuwe IJM kantoor geopend in Ghana, waar duizenden kinderen als slaaf worden gehouden in de visindustrie, met name op Lake Volta.
- Nadat ons kantoor in Cambodja zich succesvol richtte op de aanpak van handel in kinderen voor de seksindustrie, focussen wij ons nu op bonded labor
« naar overzicht

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden