Kampala

Kampala

HET PROBLEEM: ILLEGALE LANDONTEIGENING

Voor families die in armoede leven is hun huis en stukje grond cruciaal om voor onderdak, voedsel en inkomen te zorgen. Maar in Uganda komt het vaak voor dat wanneer de man des huizes overlijdt, familieleden, buren of andere leden van de gemeenschap het huis en bezittingen van de weduwe of wezen stelen. Een vernietigende misdaad die bekend staat als illegale landonteigening.
Eigendomsrechten van land zijn vaak niet beschikbaar, waardoor het voor weduwen vrijwel onmogelijk is te bewijzen dat zij de rechtmatige eigenaar zijn.

“Eerder kon ik mijn kinderen niet naar school sturen. Nu kan dit wel en weet ik dat ik thuis veilig ben.”
–Rose, kreeg dankzij hulp van IJM haar huis weer terug


HOE IJM KAMPALA ILLEGALE LANDONTEIGENING BESTRIJDT

We beschermen weduwen en wezen tegen geweld en helpen lokale leiders, politie en rechtbanken om het gestolen huis en land weer aan de kwetsbare families terug te geven. Dit kan betekenen dat vrouwen en kinderen tijdelijk moeten worden ondergebracht in een veilig onderkomen, terwijl wij het geweld proberen te stoppen.
We werken aan de berechting van criminelen en doen dat samen met politie en openbaar aanklagers, zodat misdadigers ter verantwoording worden geroepen voor de rechtbank. Advocaten van IJM helpen bij het opbouwen van sterke zaken door bewijsmateriaal te verzamelen, waaruit blijkt dat de weduwen recht hebben op het huis en land.
We herstellen de levens van de slachtoffers door counseling te geven en te zorgen dat kinderen terug naar school kunnen. Ook helpen wij de vrouwen een inkomen te genereren. Wanneer families eenmaal veilig zijn, bieden wij hen trainingen en middelen om hun leven weer op te bouwen.
We versterken rechtssystemen door politie, rechtbanken en lokale autoriteiten te trainen in het beter reageren op zaken omtrent illegale landonteigening. IJM heeft geholpen bij het in leven roepen en trainen van een politieafdeling die gespecialiseerd is in illegale landonteigening. Ook werken wij aan bewustwording van dit misdrijf via lokale media.

 


Directeur veldkantoor Kathryn Wilkes
Kathryn kwam in 2012 bij IJM werken als Deputy Director. Zij werd directeur van het veldkantoor in 2014. Ze leidt een team van onder andere advocaten en maatschappelijk werkers om weduwen en wezen te beschermen. Voor haar werk bij IJM, was Kathryn advocaat in Pittsburgh.

 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden