Project Lantern

Project Lantern

79 % minder kinderen verhandeld voor seks in Cebu na vier jaar IJM-project


De test

Met geld en steun van de Bill & Melinda Gates Foundation is International Justice Mission begonnen met Project Lantern om een krachtig concept te testen: wanneer wetten worden gehandhaafd, zijn kinderen beschermd tegen sekshandelaars.


Samen met de lokale overheid van het Filipijnse Cebu zijn door IJM-juristen, maatschappelijk werkers en rechercheurs:
• politie-agenten en openbaar aanklagers getraind;
• rechtshandhavers ondersteund bij de uitvoer van reddingsoperaties;
• lokale organisaties geholpen bij het verbeteren van hulp aan slachtoffers;
• slachtoffers vertegenwoordigd, zodat hun zaak in de rechtbank gehoord wordt.


De resultaten

Tussen 2006 en 2010 hebben IJM en lokale overheden meer dan 220 individuele slachtoffers gered en hebben ze bijgedragen aan de arrestatie van bijna 90 verdachte daders. Na vier jaar ‘casework’ van IJM hebben onafhankelijke onderzoekers vastgesteld dat er 79 procent minder kinderen voor seks verkocht werden in metropool Cebu.
Onderzoekers hebben ook vastgesteld dat het justitieel systeem sneller reageerde en dat er meer betrokkenheid was op zaken rond mensenhandel. Ook is vastgesteld dat er meer aandacht gegeven wordt aan hulpverlening voor slachtoffers, zoals onderdak en counseling.
Het resultaat van Project Lantern is dat duizenden kinderen in metropool Cebu geen slachtoffer zullen worden van seksuele uitbuiting.


IJM’s werk bewijst dat rechtssystemen ook voor de armen kunnen werken


Het grote verhaal

IJM’s filosofie is eenvoudig: wanneer publieke rechtssystemen worden ingericht om armen te beschermen – zodat slaveneigenaren, mensenhandelaars en andere criminelen niet langer hun gang kunnen gaan – zullen miljoenen kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen nooit misbruikt worden.
Project Lantern bewijst dat het IJM-model werkt.


Project Lantern in een oogopslag

IJM’s Project Lantern bewijst dat wanneer wetten worden gehandhaafd, mensen beschermd zijn:
• IJM heeft samengewerkt met wetshandhavers in metropool Cebu om er zeker van te zijn dat politie en rechtbanken opkomen voor de armen.
• Aan het einde van het project is via onafhankelijk onderzoek vastgesteld dat 79 procent minder kinderen voor seks werden verkocht in metropool Cebu.
• Als gevolg van Project Lantern zullen duizenden kinderen nooit slachtoffer worden van seksuele uitbuiting.“Het werk dat IJM doet in de Filipijnen – bijvoorbeeld het baanbrekende programma dat zich richt op de slots bestrijding van sekshandel in Cebu – heeft geresulteerd in een beweging waardoor daders en rechtshandhavers verantwoordelijk gehouden worden.”
 -Ambassadeur Luis CdeBaca, Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bureau Monitoring en bestrijding van mensenhandel 

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden