Onze oplossing

Onze oplossing

 

“Seksueel geweld is een wereldwijde medische noodtoestand”. 
- Artsen zonder Grenzen

Seksueel geweld is een wereldwijde plaag die ervoor zorgt dat miljoenen angstig leven in hun huis, op school en hun buurt. Onder seksueel geweld verstaan wij verkrachting, aanranding en andere vormen van seksueel misbruik. Hoewel iedereen slachtoffer kan worden van seksueel geweld, zijn vooral vrouwen en kinderen slachtoffer, en dan met name vrouwen en kinderen die leven in armoede.

Het verhaal van Griselda

“Op het moment dat ik het niet meer zag zitten, gaf IJM hoop in het blijven zoeken naar recht. IJM hielp mij om te blijven gaan voor het recht dat ik wilde bereiken.”

De feiten
  • Verla uit De Filipijnen werd op haar 7e slachtoffer van seksueel misbruik

  • 1 op de 5 vrouwen wordt tijdens haar leven slachtoffer van verkrachting of aanranding.

  • In veel buurten in ontwikkelingslanden lopen meisjes en vrouwen gevaar seksueel te worden misbruikt wanneer zij bezig zijn met dagelijkse dingen als het reizen met openbaar vervoer, een openbaar toilet bezoeken en het halen van water.

  • Veel arme meisjes lopen op school de grootste kans om seksueel te worden misbruikt. Seksueel geweld is de belangrijkste reden dat meisjes niet langer naar school gaan.

Begrijp het probleem

IJM zet zich in tegen seksueel geweld tegen kinderen in Afrika, Latijns Amerika en Zuidoost-Azie.

In ontwikkelingslanden in seksueel geweld altijd aanwezig. Onderzoek wijst uit dat kinderen het meest gevaar lopen op plekken waar zij zich het veiligst zouden moeten kunnen voelen: in hun buurt, thuis en op school.

Slachtoffers van seksueel geweld lopen overal ter wereld tegen obstakels aan om recht te krijgen, maar in ontwikkelingslanden zijn deze obstakels vernietigender dan elders. Slachtoffers, zelfs kinderen, krijgen vaak zelf de schuld voor het misbruik, hun verklaringen over het misbruik worden niet serieus genomen, of ze worden onder druk gezet om zich stil te houden vanwege het stigma dat verkrachting heeft. Ook bieden daders de ouders van slachtoffers geld aan om de aanklacht te laten vallen. Of trouwen daders zelfs met minderjarige slachtoffers. Beide opties kunnen voor arme gezinnen verleidelijk zijn om zodoende zelf het hoofd boven water te kunnen houden.

Als er wel een politierapport wordt gemaakt, is de kans klein dat de politie de verdachten weet op te sporen of te arresteren. De kans op een professioneel forensisch onderzoek van het plaatselijk delict is nog kleiner. Wanneer een zaak toch bij de rechter komt, is de kans groot dat het slachtoffer moet getuigen, terwijl de dader gewoon in de zaal zit.

Zaken slepen zich vaak jaren voort, wat tot gevolg heeft dat slachtoffers voortdurend geconfronteerd worden met hun trauma’s. Om deze redenen komen zaken vaak helemaal niet voor de rechter. Wanneer er geen consequenties zijn voor verkrachters en criminelen, betalen kinderen en vrouwen de prijs.

Onze reactie
Slachtoffers bevrijden
Slachtoffers bevrijden
Wij onderzoeken wie er onschuldig worden vastgehouden zonder dat er bewijsmateriaal tegen hen is, onderzoeken de zaak om hun onschuld te bewijzen en vertegenwoordigen slachtoffers in de rechtbank om ervoor te zorgen dat zij vrijkomen en kwijtschelding krijgen van de valse beschuldigingen tegen hen.
Slachtoffers bevrijden
18.000 + verlost van onderdrukking sinds 2004
Criminelen laten berechten
Criminelen laten berechten
We doen onderzoek in de zaak, helpen criminelen te arresteren en ondersteunen in de rechtszaak tegen de verkrachters van kinderen en andere verdachten van seksueel misbruik.
Criminelen laten berechten
770 + criminelen veroordeeld voor geweld tegen armen sinds 2004
Levens herstellen
Levens herstellen
Voor iedere cliënt maken wij een nazorgplan, waarin we samenwerken met geweldige nazorgtehuizen. We bieden trauma counseling en helpen bij het vinden van een goede school of geschikt werk.
Levens herstellen
4000 + overlevenden krijgen nazorg
Rechtssysteem versterken
Rechtssysteem versterken
Wij geven trainingen en coaching aan politie, rechters, medici en andere professionals en pleiten voor verbetering van rechtssystemen om ervoor te zorgen dat zaken worden gehoord en slachtoffers worden beschermd.
Rechtssysteem versterken
Case studie: daling van 79% van kinderen in de sekshandel in een stad
« naar overzicht

Realisatie: WebNL | Copyright 2019 | International Justice Mission Nederland | Privacy verklaring | Algemene voorwaarden